Salut

Lleida estrena el SIS

A principi del 2015, es preveu que sigui operatiu el nou ens públic que gestionarà tots els serveis de salut de Lleida

Sindicats i partits d'esquerres qüestionen el projecte i creuen que s'obre la porta a la privatització de la sanitat

Ponent estrenarà aquest sistema integral de salut que el govern podria estendre a més demarcacions

El conseller de Saluttriarà un president
d'entre els deu membres del consell de govern

Sistema Integral de Salut Lleida (SIS Lleida) és el curiós nom que tindrà un nou consorci públic que gestionarà tots els serveis públics sanitaris de Ponent, tant del Pla de Lleida com del Pirineu. L'Aran en queda exclòs, per ara.

Ara ja se sap que serà jurídicament un consorci, tot i que fins ara es parlava d'un ens únic, i que no només serà la principal empresa de ponent en personal, patrimoni i pressupost (més de 200 milions d'euros), sinó que es constituirà abans que acabi l'any per començar a ser operatiu a partir de l'1 de gener del 2015. El SIS Lleida gestionarà, per tant, l'hospital de referència de Lleida, l'Arnau de Vilanova, així com els de Santa Maria i Pallars (Tremp).
Tota la xarxa de CAP també s'integren al consorci, igual que l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB Lleida). A més, segons consta als estatuts, cada part aporta aquest patrimoni al nou ens, és a dir, que traspassaran ambulatoris i hospitals a la cartera del SIS.

El govern català fa una forta aposta per aquest model descentralitzat de gestió, ja que serà el consorci el que farà i desfarà a Ponent, i si és un èxit s'estendrà el model a altres demarcacions. Es comença per Lleida perquè ja hi ha una gairebé fusió entre els dos principals hospitals lleidatans (Arnau i Santa Maria) i una total cooperació amb els CAP i les àrees bàsiques de salut.

No obstant això, la creació del nou organisme ha aixecat recels entre els sindicats i formacions polítiques d'esquerres, ja que creuen que s'obre la porta a la privatització, permetent que entitats privades sense ànim de lucre es puguin incorporar al consorci o bé admetent finançament privat. També desconfien que el nou organisme acabi equiparant a la baixa les condicions laborals del personal que assumeix o que retalli plantilles
de personal laboral o interí.

Aquestes són les principals característiques del nou ens:

Patrons

El SIS Lleida està format per l'ICS i el CatSalut, així com per
la Universitat de Lleida i l'IRB Lleida. Els estatuts afirmen també que “el nombre de mem- bres del consorci podrà ésser ampliat amb l'admissió d'entitats públiques o privades sense ànim de lucre que puguin col·laborar
en els objectius del consorci”.

Objectius

L'objectiu del consorci és realitzar activitats sanitàries, sociosanitàries i socials al servei dels ciutadans, així com docents, d'investigació i innovació sanitària, principalment en l'àmbit de la regió sanitària Lleida i la regió sanitària Alt Pirineu i Aran.

Naturalesa jurídica

Serà un consorci, entitat jurídica pública, de naturalesa institucional i de base associativa, amb tota la capacitat jurídica de dret públic i privat que requereixi per la realització de les seves finalitats i adscrit al Servei Català de la Salut.

Òrgans de govern

El consell de govern estarà format per quatre membres de l'ICS (tres lleidatans), quatre del Servei Català de la Salut (tres lleidatans), un de l'IRB i un de
la UdL. Del consell sortirà un president, proposat pel conseller
de Salut, un vicepresident triat
per majoria absoluta del consell
i un director general proposat
pel president. El director podrà contractar executius i el consell podrà crear també comissions o consells informatius i assessors.

Personal

El personal adscrit al consorci tindrà reconegudes les condicions de treball que es determinin en els pactes i acords assolits fruit de la negociació col·lectiva pel que fa a funcionaris, personal estatutari i personal laboral. L'ens podrà contractar personal laboral.

GSS

L'empresa pública Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) s'incorpora al SIS fins a la seva dissolució. Tot
el seu patrimoni i personal serà del consorci. GSS gestiona els hospi- tals de Santa Maria i Tremp.

La Marea Blanca, pendent
Aquesta plataforma en defensa de la sanitat pública fa mesos que convoca protestes i concentracions en tots els CAP i hospitals de Ponent. S'oposa al consorci perquè entén que es disgrega l'ICS, s'inicia el camí de la privatització dels serveis sanitaris públics i s'aprofundeix en la precarietat dels treballadors sanitaris. La plataforma estudia, ara, els estatuts d'aquest ens per oposar-s'hi i no descarta noves protestes al carrer. La Marea Blanca a Lleida ha recollit 38.575 signatures de persones contràries al consorci.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia