Ciència

tecnologia

recerca i innvovació

Moià serà una base de drons de l'Agència Espacial Europea

Munté destaca que el projecte “ens situa com a país”

Empreses emergents testaran prototips en un centre únic al sud d'Europa, que a la vegada es nodrirà de les experiències que es couen “en un sector amb molt futur”

Moià es convertirà en una base operativa de drons reconeguda per l'Agència Espacial Europea. Això serà possible gràcies a les instal·lacions –que són úniques al sud d'Europa– de Barcelona Drone Center, que va saber copsar les peculiaritats meteorològiques de la zona per situar la comarca del Moianès com un dels deu bancs de proves de drons més influents del món.

L'acord permetrà que trenta empreses emergents del sector que es troben sota el paraigua de l'Agència Espacial puguin fer estades gratuïtes d'una setmana al centre del Moianès per testar els prototips que tenen entre mans. A la vegada –i en un benefici que és d'anada i tornada–, el centre tindrà la possibilitat de veure en directe què couen les empreses més innovadores d'un sector “amb molt futur”, segons va subratllar ahir la consellera de la Presidència, Neus Munté.

Això serà possible gràcies a un conveni a tres bandes entre l'Agència Espacial i la Generalitat –que financen el projecte– i Barcelona Drone Center. L'acord es va formalitzar ahir en una trobada en què, a banda de la consellera, van ser presents el secretari general de Telecomunicacions, Jordi Puigneró; el secretari general d'Ocupació, Xavier Gibert; el director general del Centre d'Incubació de l'Agència Espacial Europea, Bruno Naulais, i el president de Barcelona Drone Center, Jordi Santacana, que va fer d'amfitrió en unes instal·lacions que “es convertiran en un referent mundial”.

Munté també va destacar la possibilitat de mirar cap a l'exterior que ofereix l'acord: “Ens situa com a país i ens obre oportunitats amb serveis de valor afegit; no només pels llocs de treball qualificat, sinó també per les transformacions socials i econòmiques” que pot aportar la indústria dels drons.

El centre de drons de Moià ha anat creixent des del 2003, quan es va posar en marxa. Entre els projectes que ha liderat hi ha vols de prospecció arqueològica, d'eficiència energètica i d'inspecció de terratrèmols. També ha participat en vols a Bòsnia i Hercegovina per accelerar els treballs de desminatge.

Tona, nova seu del laboratori de recerca de Seidor

g.f

La ruta de Neus Munté per la Catalunya Central va tenir ahir una segona parada a Tona, on la multinacional catalana del sector tecnològic Seidor va inaugurar la seu de Seidor Lab, l'àrea de la companyia vigatana dedicada a la innovació i la recerca a través de la tecnologia i internet. Durant la visita, en la nova nau de més 450 metres quadrats, Munté va poder conèixer alguns dels projectes que es desenvolupen a Seidor Lab i que s'acabaran exportant arreu del món, com ara el mecanisme per ajudar a un diagnòstic més precís del Parkinson a través de la digitalització del test de l'espiral d'Arquímedes, o l'aplicació que han creat juntament amb l'alpinista Ferran Latorre que permetrà monitorar els moviments i diversos paràmetres i dades mentre Latorre pugi a l'Everest. Seidor té presència en 25 països dels 5 continents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.