Cultura
Descobreixen dos nous espais a Sant Martí de les Tombetes
Un habitacle vinculat a les elits entre els segles IV i VI i una zona destinada a enterraments infantils
Un equip de la Universitat de Barcelona (UB), dirigit per l’arqueòleg Walter Alegría i per l’antropòloga Izaskun Ambrosio, va finalitzar ahir els treballs arqueològics al jaciment de Sant Martí de les Tombetes, al Pallars Jussà.
Entre les principals troballes d’aquesta campanya, destaca la localització d’un espai habitacional vinculat a les elits que exercien el control sobre el poblat entre els segles IV i VI. Es tracta d’un espai residencial amb un paviment de calç, sorra i bocins de terrissa i murs de factura romana.
D’altra banda, l’equip integrat per nou estudiants dels graus d’història i arqueologia de la UB han descobert una zona destinada a enterraments infantils. S’hi han trobat 10 tombes de pedra que contenen individus de menys d’un any. Aquest espai data dels segles XIII i XIV, i correspondria a la darrera fase històrica del jaciment, prèvia al seu abandonament.
Aquests enterraments s’afegeixen a la cinquantena de tombes ja identificades i que caracteritzen aquest peculiar jaciment, que s’està revelant com una peça clau per entendre els canvis històrics al Pallars al llarg de l’època medieval. L’equip d’arqueòlegs ha estat treballant durant dues setmanes al jaciment de Sant Esteve de la Sarga, que comprèn una àmplia cronologia des de l’època romana fins a la baixa edat mitjana.