Ciència

Mira Murati, la dona clau darrere d’OpenAI

La jove enginyera albanesa ha liderat des del 2018 projectes tan importants com ara ChatGPT i Dall-e en l’empresa d’èxit

Mira Murati és una figura destacada en el món de la intel·ligència artificial. Enginyera mecànica per la Universitat de Dartmouth i MBA per l’Escola de Postgrau de Negocis de Stanford, ocupa el càrrec de directora de tecnologia (CTO) a l’empresa OpenAI des del 2018.

La trajectòria de Murati és un exemple de talent i determinació. Després de graduar-se, va treballar a Goldman Sachs i, posteriorment, a Leap Motion, on va desenvolupar tecnologia de realitat virtual. El 2016 es va unir a Tesla, on va contribuir al disseny del Model X. Dos anys després, va fer el salt a OpenAI, on ha liderat el desenvolupament de sistemes d’IA com ara GPT-3, Dall-e i ChatGPT.

El seu paper a OpenAI ha estat clau en l’evolució de la companyia. Treballant braç a braç amb Sam Altman i Greg Brockman, Murati ha impulsat la visió d’una IA beneficiosa per a la humanitat. La seva aproximació equilibrada al desenvolupament tecnològic la situa com una veu influent en el debat entre riscos i beneficis.

En contrast amb les posicions més extremes dels acceleracionistes i alarmistes, Murati advoca per un desenvolupament responsable de la IA. En declaracions recents, ha emfatitzat la necessitat de regular aquesta tecnologia per garantir-ne un ús ètic i segur. “Necessitem més regulació en l’àmbit de la IA”, va dir en una entrevista a Time, subratllant la importància de la col·laboració entre el sector privat, els governs i la societat civil.

Murati destaca el potencial transformador de la IA en camps com l’educació i la sanitat. No obstant això, reconeix els desafiaments que planteja, com la possible manipulació de la informació i l’impacte en el mercat laboral. La seva visió és que la IA ha de ser una eina per augmentar les capacitats humanes, no per substituir-les.

La directora de tecnologia d’OpenAI ha estat reconeguda per la seva contribució en aquest camp. Forbes la va incloure en la llista 30 under 30 en tecnologia el 2018, i ha estat nomenada una de les 100 persones més influents del 2023 per Time.

En un món cada cop més definit per la IA, Murati emergeix com una líder capaç de navegar entre l’entusiasme pel progrés tecnològic i la prudència per gestionar-ne els riscos. El seu lideratge a OpenAI serà rellevant en la configuració del futur de la IA i el seu impacte en la societat.

Persona influent
Nascuda el 1988 a Vlorë, Albània. Enginyera mecànica per la Universitat de Dartmouth. MBA per l’Escola de Postgrau de Negocis de Stanford. Directora de tecnologia (CTO) a OpenAI des del 2018. Reconeguda per ‘Forbes’ amb la inclusió en la llista ‘30 under 30’ en tecnologia (2018). Nomenada una de les 100 persones més influents del 2023 per ‘Time’.
Transparència
Coneguda per la seva defensa de la seguretat en el desenvolupament de la IA. Creu que la IA pot ser una eina poderosa per afrontar problemes globals com el canvi climàtic i les malalties. Ha advocat per una regulació robusta i la participació de diverses parts interessades, incloent-hi reguladors i governs.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El servei de l'R-13 i l'R-14 entre Lleida i Tarragona es recupera progressivament després de l'atropellament

VIMBODÍ

Acord d’augment salarial i vaga desconvocada de la recollida de brossa al Baix Ebre i Montsià

TORTOSA
societat

Controlat l’incendi que va obligar a tallar l’AP-7 i el TAV

agullana
societat

La cursa ‘Apaguem el càncer’ reuneix 1.200 participants

girona
MOBILITAT

Pla de busos de Renfe per suplir el tall de les obres a l’aeroport del Prat

barcelona
crisi migratòria

Tensió a la frontera de Ceuta per un intent d’entrada massiu de migrants

barcelona
trànsit

Primera prova de límit de velocitat a 100 km/h a l’autopista AP-7

barcelona
medi ambient

La temperatura del mar cau un grau però continua estan en dígits de rècord

barcelona
EMRPESA

150 empreses de Móra la Nova opten a les ajudes del fons nucelar

barcelona