Ciència

L'equip de la Boella investiga la coexistència d'homínids i carnívors

Tarragona reuneix investigadors de tot el món en el congrés internacional de restes fòssils d'animals, que aprofundeix en la relació d'homínids i carnívors

Més de quaranta investigadors d'arreu del món van participar, dijous i divendres, en el V Congrés Internacional sobre l'Estudi de les Restes Fòssils d'Animals, celebrat a l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (Iphes) de Tarragona. En el congrés es va donar a conèixer el treball de recerca dels investigadors de l'Iphes en l'àmbit de la zooarqueologia, l'estudi de la interacció entre els humans i els animals. En concret, destaca la línia de recerca sobre l'estudi de la tafonomia, que és l'historial del que li passa al fòssil, des que mor l'animal fins que es desenterra. L'investigador de l'institut Edgar Camerós afirma: “Estudiem tot el que li ha passat, bé siguin les marques que li van fer els homínids per treure-li la carn, les que van fer els carnívors o els processos químics que pateix, motius pels quals no es conserven tan bé o acaben fossilitzant.”

Camerós explica que l'equip que treballa al jaciment de la Boella ha descobert “com els humans de fa un milió d'anys aprofitaven la carn d'un elefant a la Boella”. Una de les ponències que es van presentar ahir en el congrés va ser la de la interacció entre homínids i carnívors al Camp de Tarragona. L'investigador Toni Pineda, autor de la ponència, va aclarir: “Quan parlem d'interacció, no ens referim necessàriament a les confrontacions que hi havia entre homínids i carnívors, sinó a la coexistència entre les dues espècies.” Pineda va afirmar: “Tenim evidències dels homínids que accedien a aquesta zona a la recerca d'aigua, recursos animals i vegetals.”

LA FRASE

L'equip de la Boella ha trobat com els humans de fa un milió d'anys aprofitaven la carn d'un elefant
Edgar Camerós
Investigador de l'IPHES
Tenim evidències dels homínids que accedien a aquesta zona buscant aigua i recursos animals
Toni Pineda
investigador predoctoral de l'iphes

La subsistència dels homínids a la Boella

En el marc del congrés, l'investigador de l'Iphes Toni Pineda va anunciar el pròxim estudi sobre la convivència entre homínids i carnívors a la zona de la Boella. Segons Pineda: “Hem intentat veure com els homínids podien sobreviure, sense que es veiessin afectats per la competència dels carnívors, en èpoques en què hi havia manca de preses per caçar.” Els investigadors esperen treure'n aviat resultats concloents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia