Ara que torna a ploure
El cap de planificació de l'ACA passa comptes en el pròleg d'un llibre amb els que van qüestionar la nova cultura de l'aigua a Catalunya durant la sequera que va esclatar fa dos anys, acusa els partits de falta de responsabilitat col·lectiva i opina, això sí, que la interconnexió s'hauria d'haver fet igualment
El 3 d'abril del 2007, la Generalitat va aprovar un decret de sequera que va estar vigent 21 mesos. Durant aquest període, ara fa tot just dos anys, el país va estar al llindar d'activar la fase d'emergència per falta d'aigua a la principal àrea metropolitana. La gestió d'aquella situació va obrir una crisi política que va estar a punt d'empassar-se d'un glop l'anomenada «nova cultura de l'aigua». Impulsada per ICV des del Departament de Medi Ambient, l'aposta del tripartit per abastir el país amb els seus propis recursos naturals, que havia rebut elogis destacables des de diferents àmbits i que tenia en l'estalvi, la reutilització, l'eficiència i o la dessalinització els seus principals pilars, s'entreveia ara insuficient, fins al punt que la gravetat de la situació va portar els ecosocialistes a haver de despenalitzar els transvasaments: una obra ràpida per portar aigua del Segre, opció que defensava el govern, o un allargament puntual del minitransvasament de l'Ebre fins a Barcelona, opció elegida per l'Estat i que no es va arribar a aplicar, senzillament, perquè va ploure.
L'aigua com a arma política.
Un «cantonalisme» hidrogràfic.
L'informe sobre la «punxadeta» al Segre.
El «silenci» imposat des de Madrid.
La interconnexió, igualment.
«Vull sang, que us baralleu.»
LES DADES
Garrotades per a tots
Entre conclusions lacòniques –«D'aquesta sequera, n'hem tret una trista conclusió: estem sols», diu–, el responsable de l'ACA acusa en general els polítics de tractar l'aigua «com si fos un problema circumscrit a un parell d'empreses públiques, l'ACA i ATL». En aquest sentit, considera simptomàtic que des que s'aprova el decret de sequera, la primera reunió entre el president de la Generalitat, José Montilla, i el cap de l'oposició, Artur Mas, sobre la qüestió trigués un any a fer-se. Les garrotades es reparteixen. A CiU, li retreu que, mentre governava, apostés pel Roine o per fer uns pous a la central tèrmica de Fígols a la Baells com a úniques grans alternatives a la sequera. També ironitza amb el fet que CiU de Girona subscrivís una bateria de 23 preguntes parlamentàries («tantes com anys havien governat a la Generalitat») sobre el retorn de l'aigua del Ter quan «no havia mogut mai ni un sol dit per fer-ho possible». Un retorn que considera just i necessari. Als partits de l'actual govern, especialment a ICV i a ERC, els recorda les controvèrsies internes que van dur una part de les dues formacions a defensar la manifestació convocada per la PDE a Amposta, que considera del tot injustificada. També n'hi ha per al PSC, de qui revela que «alts representants d'aquest partit en el govern d'entesa es van interessar pel transvasament del Roine». «Sobta la manera en què per negar un transvasament, se'n proposi un altre», deixa anar.
Embassaments plens
La xarxa que abasta l'àrea metropolitana de Barcelona, a partir de l'aigua acumulada als embassaments de les conques del Ter i el Llobregat, té avui en reserva quatre cops més d'aigua que fa dos anys, en plena polèmica nacional per la sequera, encara que menys que l'any passat per aquestes dates, quan s'hi acumulaven 558 hm³ (91,2%). El gran objectiu durant la sequera va ser mantenir les reserves per damunt del 20%, per sota del qual es poden activar restriccions d'ús domèstic. Les pluges també han millorat i força l'aspecte dels embassaments de Siurana i Riudecanyes. En aquest cas, a més a més, estan més plens que ara fa un any (8,02 i 3,4 hm³, respectivament).