Ara que torna a ploure

El cap de planificació de l'ACA passa comptes en el pròleg d'un llibre amb els que van qüestionar la nova cultura de l'aigua a Catalunya durant la sequera que va esclatar fa dos anys, acusa els partits de falta de responsabilitat col·lectiva i opina, això sí, que la interconnexió s'hauria d'haver fet igualment

El 3 d'abril del 2007, la Gene­ra­li­tat va apro­var un decret de sequera que va estar vigent 21 mesos. Durant aquest període, ara fa tot just dos anys, el país va estar al llin­dar d'acti­var la fase d'emergència per falta d'aigua a la prin­ci­pal àrea metro­po­li­tana. La gestió d'aque­lla situ­ació va obrir una crisi política que va estar a punt d'empas­sar-se d'un glop l'ano­me­nada «nova cul­tura de l'aigua». Impul­sada per ICV des del Depar­ta­ment de Medi Ambi­ent, l'aposta del tri­par­tit per abas­tir el país amb els seus pro­pis recur­sos natu­rals, que havia rebut elo­gis des­ta­ca­bles des de dife­rents àmbits i que tenia en l'estalvi, la reu­ti­lit­zació, l'eficiència i o la des­sa­li­nit­zació els seus prin­ci­pals pilars, s'entre­veia ara insu­fi­ci­ent, fins al punt que la gra­ve­tat de la situ­ació va por­tar els eco­so­ci­a­lis­tes a haver de des­pe­na­lit­zar els trans­va­sa­ments: una obra ràpida per por­tar aigua del Segre, opció que defen­sava el govern, o un allar­ga­ment pun­tual del mini­trans­va­sa­ment de l'Ebre fins a Bar­ce­lona, opció ele­gida per l'Estat i que no es va arri­bar a apli­car, sen­zi­lla­ment, perquè va ploure.

L'aigua com a arma política.

Dos anys després, amb la situ­ació esta­bi­lit­zada per la pluja i per les inver­si­ons d'un govern que con­ti­nua pen­sant que el 2012, amb tres grans des­sa­li­nit­za­do­res en fun­ci­o­na­ment i altres grans actu­a­ci­ons en marxa, tindrà 300 hm³ més de marge sense haver de recórrer ni a l'Ebre ni al Roine si s'esde­vingués un nou epi­sodi de crisi, el cap de pla­ni­fi­cació de l'Agència Cata­lana de l'Aigua (ACA), Gabriel Borràs, passa comp­tes amb les crítiques més ferot­ges que va haver d'encai­xar fa dos anys. Ho fa en el pròleg del lli­bre Els Guar­di­ans de l'Aigua (Clipmèdia Edi­ci­ons), un recull d'experiències d'èxit en la gestió inte­grada i en la inno­vació dins el món català de l'aigua que rei­vin­dica aque­lla nova cul­tura qüesti­o­nada durant «el pit­jor epi­sodi de sequera dels últims 68 anys». La rei­vin­di­cació amb totes les lle­tres la fa Borràs en les pri­me­res pàgines. Signa com a biòleg, no pas com a diri­gent de l'ACA, i fac­tura bona part del soroll acu­mu­lat durant el 2008 a una «classe política cata­lana que sem­pre ha fet de l'aigua una arma política».

Un «can­to­na­lisme» hidrogràfic.

Per començar, lamenta que la crisi activés un enfron­ta­ment ter­ri­to­rial pre­o­cu­pant, «una mena de can­to­na­lisme hidrogràfic que posava en dubte si tots érem o no habi­tants d'un mateix país». Borràs s'esplaia con­tra la mani­fes­tació que l'abril del 2008 va satu­rar els car­rers d'Amposta con­tra l'allar­ga­ment del mini­trans­va­sa­ment, és a dir, con­tra la inter­con­nexió de xar­xes: «Van sor­tir al car­rer 20.000 per­so­nes per negar 30 hm³ d'aigua [el PHN d'Aznar en pre­veia sis vega­des més de forma con­ti­nu­ada] a 5,5 mili­ons de cata­lans, el 80% de la població, que ha demos­trat una gran res­pon­sa­bi­li­tat con­so­li­dant un con­sum domèstic per per­sona i dia més baix que el de qui els negava l'aigua.» Borràs no entén la des­con­fiança de la PDE res­pecte del govern català, titu­lar de «l'única admi­nis­tració de l'aigua que ha defen­sat i defensa un règim vari­a­ble de cabals de man­te­ni­ment ecològics al tram català de l'Ebre». Per con­tra, es refe­reix a la Con­fe­de­ració Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) com a «un orga­nisme anacrònic al ser­vei de les comu­ni­tats de regants, sobre­tot les de l'Aragó». Els regants, inclo­ent-hi els de l'Ebre, no s'esca­pen de les acu­sa­ci­ons de «patri­mo­ni­a­lit­zació d'un bé públic com és l'aigua»: «Un pro­blema que –diu– caldrà afron­tar en algun moment; si no, mori­rem esclaus de la nos­tra pròpia covar­dia.»

L'informe sobre la «pun­xa­deta» al Segre.

L'opció de trans­va­sar aigua del Segre, la pun­xa­deta d'Isòvol, també fa refle­xi­o­nar el diri­gent de l'auto­ri­tat hidràulica cata­lana sobre les reac­ci­ons gene­ra­des a Lleida. Tit­lla de «loca­lisme inso­li­dari malentès» la reacció de «deter­mi­na­des enti­tats locals llei­da­ta­nes» que van posar com a con­dició que l'ACA «deixés en per­fecte estat de revista totes les infra­es­truc­tu­res del cicle de l'aigua de tots els muni­ci­pis de la demar­cació». Però, sens dubte, el que més greu sap a un dels edi­tors del lli­bre és l'informe encar­re­gat a la Uni­ver­si­tat de Lleida sobre la cap­tació, començant perquè el va fer «el res­pon­sa­ble de Medi Ambi­ent d'Endesa», el mateix, segons Borràs, que uti­lit­zava la com­pa­nyia per inter­po­sar recur­sos d'alçada als tri­bu­nals quan l'ACA volia fer res­pec­tar els cabals de man­te­ni­ment dels rius en relació amb les con­ces­si­ons dels salts hidroelèctrics. En canvi, ara, l'informe, «ple d'ine­xac­ti­tuds», argu­men­tava «que els cabals cal­cu­lats per l'ACA com a con­dició prèvia a la cap­tació del Segre eren massa bai­xos!» «Pre­nent com a base aquest informe, alguns polítics mos­tra­ven cofois la seva victòria a Prats i Sam­sor tot arren­cant unes mis­te­ri­o­ses esta­ques que en cap cas no es van cla­var per indi­ca­ci­ons de l'ACA», asse­gura Borràs. El socors del Segre, i també la inter­con­nexió a través de la cano­nada telescòpica que arriba a Cunit, eren dues de les 34 mesu­res del pla de con­tingència de la sequera ela­bo­rat el 2005. En aquell moment, segons Borràs, el con­se­ller Bal­ta­sar havia mos­trat les seves reser­ves res­pecte a aques­tes dues actu­a­ci­ons, sobre les quals va ins­tar l'ACA a tre­ba­llar «silen­ci­o­sa­ment» en espera de com evo­lu­ci­o­na­rien les plu­ges.

El «silenci» impo­sat des de Madrid.

Quan la situ­ació es va fer insos­te­ni­ble, a final del 2007, el govern va posar l'opció del Segre damunt la taula, així com el trans­port d'aigua de l'Ebre en vai­xell des del port de Tar­ra­gona, però va topar amb l'estratègia del «silenci abso­lut» impo­sada pel govern de Madrid davant la imminència de les elec­ci­ons espa­nyo­les. «Les con­seqüències d'aquest silenci sobre la gestió de la sequera van ser greus i, a vol­tes, des­es­pe­rants», qua­li­fica el biòleg, que recorda que va ser el Grup Aigües de Bar­ce­lona (Agbar) el que va comu­ni­car a la Gene­ra­li­tat una solució «que havia estu­diat per encàrrec de la Dirección Gene­ral del Agua i que com­por­tava la inter­con­nexió del CAT [Con­sorci d'Aigües de Tar­ra­gona] i ATL [Aigües Ter-Llo­bre­gat] seguint la traça de la mit­jana de l'auto­pista, de manera que l'àmbit d'ATL es pogués ali­men­tar amb un cabal con­tinu de fins a 1,5 m³ per segon pro­vi­nents dels exce­dents no esti­vals del mini­trans­va­sa­ment dis­tribuït pel CAT.» «L'endemà, la tota­li­tat dels tre­ba­lla­dors de l'ACA vam assa­ben­tar-nos en lle­gir els dia­ris que el Segre havia mort i l'Ebre havia res­sus­ci­tat», afirma, remar­cant que els «grups de pressió» van aplau­dir la decisió presa des de Madrid.

La inter­con­nexió, igual­ment.

Amb tot, i tenint en compte que el decret per fer pos­si­ble l'obra va ser dero­gat abans de començar-la, Borràs, encara que l'ACA no la beneís com a solució d'urgència, opina que la inter­con­nexió «hau­ria d'haver-se exe­cu­tat igual­ment, no tant per con­nec­tar aigua de l'Ebre cap a la regió metro­po­li­tana, sinó per fer bai­xar aigua des dels cen­tres de pro­ducció d'ATL cap a l'àmbit del CAT en el cas que, per exem­ple, l'Ebre patís un epi­sodi de con­ta­mi­nació». «La inter­con­nexió de xar­xes d'abas­ta­ment d'aigua, com la de les de sub­mi­nis­tra­ment elèctric o de gas, ator­guen garan­tia, fle­xi­bi­li­tat i segu­re­tat al sis­tema», jus­ti­fica, i defuig els «dog­mes» que por­ten a igno­rar que «un de cada tres litres que surt per les nos­tres aixe­tes és aigua que prové d'una altra conca». De fet, el tècnic de l'agència, quan recorda el trans­port d'aigua en vai­xell des de Tar­ra­gona, con­si­dera que «en una situ­ació de màxima emergència naci­o­nal, haver pogut dis­po­sar d'una cano­nada a Cunit amb capa­ci­tat per a 1.500 litres per segon s'hau­ria agraït pro­fun­da­ment». I aquest no és l'únic àmbit en què Borràs es des­marca del seu govern. El diri­gent de l'ACA, encara que exhi­beix les opi­ni­ons a títol per­so­nal, també car­rega con­tra la mag­ni­tud del canal Segarra-Gar­ri­gues, «la més gran infra­es­truc­tura hidràulica feta mai a Cata­lu­nya amb un import supe­rior a 1.500 mili­ons d'euros, equi­va­lent al des­ple­ga­ment del sane­ja­ment dels 944 muni­ci­pis cata­lans». També fa autocrítica i qua­li­fica, per exem­ple, el Siu­rana-Riu­de­ca­nyes com «el pit­jor trans­va­sa­ment exis­tent d'un riu a Cata­lu­nya», per la qual cosa es com­pro­met a tre­ba­llar per «rec­ti­fi­car aquest greuge cap al Siu­rana, la seva terra i la seva gent».

«Vull sang, que us bara­lleu.»

D'altra banda, Borràs apro­fita unes decla­ra­ci­ons de l'alcalde de Tar­ra­gona, Josep Fèlix Balles­te­ros, que es va opo­sar que l'aigua sub­terrània del Camp anés «a emple­nar les pis­ci­nes de Bar­ce­lona» en lloc d'uti­lit­zar-se com a «aigua de boca» –en can­viar l'esce­nari d'excep­ci­o­na­li­tat del decret de sequera–, per refle­xi­o­nar sobre «el poc sen­tit comú» que va mar­car el debat d'aquells dies: «L'aigua d'aques­tes xar­xes [d'aigua de boca] és per al con­fort de la població i el desen­vo­lu­pa­ment de les acti­vi­tats econòmiques. Als habi­tat­ges, l'aigua és més de cul que de boca, perquè el con­sum a les llars és per a la higi­ene per­so­nal, però aquesta expli­cació tan lògica no tenia espai als mit­jans», es queixa. No és l'única bala que llança als mit­jans de comu­ni­cació, als quals fac­tura la «irrupció de la des­pro­fes­si­o­na­lit­zació dins el peri­o­disme». Fins i tot, relata que, en un debat sobre la sequera a TV3, la con­duc­tora, abans de començar, va dir als ter­tu­li­ans: «Vull sang, que us bara­lleu.»

LES DADES

SAU. Fa 2 anys
22,81 hm³ (13,8%)
SAU. Ara
119,62 hm³ (72,3%)
LA BAELLS. Fa 2 anys
22,5 hm³ (20,58%)
LA BAELLS. Ara
100,97 hm³ (92,2%)
TOTAL TER-LLOBREGAT Fa 2 anys
126 hm³ (20,5%)
Ara
465,5 hm³ (76%)
SIURANA. Mitjana últims 10 anys
6,94 hm³
SIURANA. Ara
11,77 hm³
RIUDECANYES. Mitjana últims 10 anys
2,83 hm³
RIUDECANYES. Ara
3,42 hm³

Garrotades per a tots

Entre conclusions lacòniques –«D'aquesta sequera, n'hem tret una trista conclusió: estem sols», diu–, el responsable de l'ACA acusa en general els polítics de tractar l'aigua «com si fos un problema circumscrit a un parell d'empreses públiques, l'ACA i ATL». En aquest sentit, considera simptomàtic que des que s'aprova el decret de sequera, la primera reunió entre el president de la Generalitat, José Montilla, i el cap de l'oposició, Artur Mas, sobre la qüestió trigués un any a fer-se. Les garrotades es reparteixen. A CiU, li retreu que, mentre governava, apostés pel Roine o per fer uns pous a la central tèrmica de Fígols a la Baells com a úniques grans alternatives a la sequera. També ironitza amb el fet que CiU de Girona subscrivís una bateria de 23 preguntes parlamentàries («tantes com anys havien governat a la Generalitat») sobre el retorn de l'aigua del Ter quan «no havia mogut mai ni un sol dit per fer-ho possible». Un retorn que considera just i necessari. Als partits de l'actual govern, especialment a ICV i a ERC, els recorda les controvèrsies internes que van dur una part de les dues formacions a defensar la manifestació convocada per la PDE a Amposta, que considera del tot injustificada. També n'hi ha per al PSC, de qui revela que «alts representants d'aquest partit en el govern d'entesa es van interessar pel transvasament del Roine». «Sobta la manera en què per negar un transvasament, se'n proposi un altre», deixa anar.

Embassaments plens

La xarxa que abasta l'àrea metropolitana de Barcelona, a partir de l'aigua acumulada als embassaments de les conques del Ter i el Llobregat, té avui en reserva quatre cops més d'aigua que fa dos anys, en plena polèmica nacional per la sequera, encara que menys que l'any passat per aquestes dates, quan s'hi acumulaven 558 hm³ (91,2%). El gran objectiu durant la sequera va ser mantenir les reserves per damunt del 20%, per sota del qual es poden activar restriccions d'ús domèstic. Les pluges també han millorat i força l'aspecte dels embassaments de Siurana i Riudecanyes. En aquest cas, a més a més, estan més plens que ara fa un any (8,02 i 3,4 hm³, respectivament).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.