Educació

Les escoles reben menys alumnes a meitat de curs que l'any passat

Les aules de Reus, Salou i el Vendrell han acollit un 22% menys d'escolars

A la capital del Baix Camp el nombre d'alumnes que s'han matriculat als centres de primària i secundària fora del període oficial ha baixat un 26% respecte al curs passat, segons dades fetes públiques per la regidora d'Educació, Misericòrdia Dosaigües. Tot i això, la demanda dels espais de benvinguda educativa (EBE) no ha davallat tant, ja que es manté estable l'arribada d'infants susceptibles d'acollir-se a aquest servei. En aquest sentit, Dosaigües assegura que el nombre d'alumnes que passen per les tres EBE de què disposa la ciutat és similar al del curs passat.

Al Vendrell, baixa poc

Aquest curs, el municipi on el descens de la matrícula viva ha estat més lleu és el Vendrell, on s'ha passat de les 165 incorporacions del curs passat a les 154 d'enguany, un 6,7% menys. Si es comparen les xifres amb les del curs 2007/2008, però, el descens és molt més marcat i seria de gairebé un 37%. Tot i que als centres del Vendrell es manté estable el nombre d'alumnes de la resta de Catalunya i de l'Estat que arriben a meitat de curs, on es nota més la frenada és en l'alumnat d'origen marroquí, que ha passat de 69 escolars incorporats un cop iniciades les classes ara fa dos cursos als 22 que s'han registrat enguany.

Un 37% menys a Salou

Durant el curs passat, Salou va ser una de les poques poblacions que encara van mantenir alt el ritme de matrícula viva. Enguany, però, l'efecte de la frenada migratòria s'ha deixat notar especialment als centres escolars del municipi, que han passat de 194 alumnes matriculats al llarg del curs l'exercici passat a 126 durant l'actual. Tot i això, a la capital de la Costa Daurada els alumnes que s'incorporen fora del període oficial de matriculació són majoritàriament estrangers, a diferència del Vendrell. La majoria d'incorporacions s'han produït als cursos de primària durant els mesos de setembre, octubre i febrer.

Salou és el municipi de la demarcació amb un índex més elevat de població immigrada, i a les aules això es tradueix en un 19% d'alumnes d'origen estranger.

LES DADES

Reus
Descens d'un 26% en matrícula viva
El Vendrell
Descens d'un 6,7% en matrícula viva (de 165 alumnes el curs passat a 154 alumnes en l'actual).
82 dels alumnes són de l'àrea de Barcelona; 17, de la resta de l'Estat, i 22, del Marroc.
Salou
Descens d'un 37% en matrícula viva (de 194 alumnes el curs passat a 126 en l'actual).
37 dels alumnes són de nacionalitat espanyola i 89 són de nacionalitat estrangera.
13 dels alumnes són d'origen dominicà i 9, d'origen brasiler.

Els espais de benvinguda no creixen

n.s. / a.p

Una de les conseqüències del descens en l'arribada d'immigrants dels darrers anys ha estat la congelació de l'expansió dels espais de benvinguda educativa (EBE), que es van iniciar durant el curs 2008-2009 i que de moment no s'estendran a més poblacions. L'únic municipi de la demarcació tarragonina que disposa d'aquest tipus d'aules és Reus, on n'hi ha tres en funcionament. Segons la regidora d'Educació de Reus, Misericòrdia Dosaigües, aquests espais són un recurs que «ajuda a reequilibrar l'alumnat» als centres, però, sobretot, «s'ha demostrat que ajuda no només l'alumnat, sinó les famílies i els centres».

Tot i que tant Tarragona com Salou havien plantejat la possibilitat de disposar d'un EBE també durant aquest curs, finalment Educació ha limitat l'expansió d'aquest servei a l'estrenat aquest curs a Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat), i de moment es descarta que se n'obrin de nous a d'altres punts de la geografia catalana.

Durant el curs passat, els tres EBE en funcionament a Reus van atendre un total de 115 alumnes entre les instal·lacions de l'escola Doctor Alberich Casas, l'institut Gabriel Ferrater i La Salle. Segons les xifres facilitades pel Departament d'Educació de la Generalitat, els joves van estar-hi una mitjana d'un mes i mig al servei, on un equip de professionals s'encarreguen de fer-ne l'acollida i l'assessorament per tal que coneguin tots els aspectes de l'educació al municipi d'acollida.

La majoria dels alumnes que van passar pels EBE de Reus van matricular-se a cinquè de primària i quart d'ESO, i es van repartir de forma equitativa entre els centres públics i els concertats de la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.