Educació

El centre educatiu de Biar considera desmesurada la denúncia de l'Associació Nacional per la Llibertat Lingüística

La direcció del centre escolar d'Educació Primària de Biar considera «desmesurada i sense sentit» la denúncia efectuada dies enrere per l'Associació Nacional per la Llibertat Lingüística (ANLL) que qualifica com «anticonstitucional» l'absència d'una línia educativa en castellà en un municipi valenciano-parlant com és Biar, població situada en la comarca de l'Alcoià.

Segons ha comentat la direcció del centre, «en tot moment s'ha aplicat la normativa legal existent, de manera que el xiquet objecte de la demanda a la Generalitat, ha rebut les classes corresponents de castellà d'acord amb el programa PIP (Programa d'Incorporació Progressiva) del centre, des de Preescolar fins la finalització del Cicle Mitjà. El llibre de text de Coneixement del Medi l'ha tingut en castellà, ha fet també els exàmens en esta llengua i a més ha tingut una sessió de reforç en castellà, per tant, no s'acaba d'entendre la reacció dels pares al presentar la denúncia».

La polèmica ha sorgit quan els serveis jurídics de l'ANLL, en representació de la seua sòcia Isabel Aracil, han formalitzat la presentació d'una demanda contra la Generalitat valenciana per «la impossibilitat d'escolaritzar al seu fill en castellà a Biar».

El president de l'associació, Pablo Yáñez, ha indicat que la població de Biar està considerada per la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià com un «municipi valenciano-parlant», pel que «no és obligatòria» l'existència d'una línia d'educació en castellà, aspecte que ha titllat com «anticonstitucional».

Els tràmits de la demanda es van iniciar fa algunes setmanes quan es va interposar un recurs contenciós-administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia Valencià (TSJCV) que va admetre a tràmit la petició d'Isabel Aracil.

L'argumentació de la demanda explica que el ple desenvolupament de la personalitat humana del xiquet, objectiu de l'educació tal com establix la Constitució Espanyola en l'apartat segon de l'article 27, «difícilment s'aconseguirà imposant una llengua sobre l'oficial de l'Estat». Així mateix, reivindica que la llibertat de residència i circulació pel territori nacional dels pares «pot veure's vulnerada en el cas que la impossibilitat d'escolaritzar al seu fill en castellà els obligue a abandonar el País Valencià o el municipi en què resideixen per a buscar un col·legi en què el seu fill puga formar-se en castellà».

L'ANLL sol·licita, a més, a través de la demanda, que «s'eleve qüestió d'inconstitucionalitat al Tribunal Constitucional perquè anul·le la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

infraestructures

Adjudicades les obres d’una nova via ciclista al corredor de la C-66

celrà
ARBÚCIES

Salut deixarà el municipi sense base SEM i ambulància a partir del 2025

ARBÚCIES
Salut

El nou edifici principal de l’Hospital Joan XXIII es començarà a construir a finals d’any

Tarragona

Viladecavalls i Terrassa estaran units per un carril bici i de vianants el 2025

VILADECAVALLS

Caganer.com s’expandeix amb l’obertura d’una botiga al centre de Bilbao

torroella de Montgrí
societat

Sabadell reomplirà el llac del Parc Catalunya

Sabadell
salut

Catalunya, la tercera comunitat amb més trucades al 024, l’atenció a la conducta suïcida

barcelona
VILOBÍ D’ONYAR

L’aeroport de Girona tindrà 47 destinacions aquest estiu

VILOBÍ D’ONYAR
Economia

Les glaçades tardanes provoquen la pèrdua de la producció de poma de muntanya

Sant Llorenç de Morunys