Educació

Els cicles d’infantil inclouran educació afectiva i sexual

El govern aprova el nou currículum d’infantil, que agrupa en una sola etapa l’ensenyament de 0 a 6 anys

L’ordenació incorpora una mirada competencial i la lluita contra els estereotips de gènere

La llei d’educació de Catalunya ja establia, el 2009, les fites que ha d’aconseguir l’educació infantil perquè els infants aprenguin, tot entenent els primers anys de vida com una etapa importantíssima per garantir el desenvolupament integral de nens i nenes. A partir de llavors es va ordenar curricularment els primer i segon cicle –respectivament, el que va dels 0 als 3 anys i el comprès entre els 3 i el 6–i es va posar l’accent en el desenvolupament de les capacitats per poder adquirir posteriorment les competències bàsiques. També facilitant les relacions humanes i la pròpia confiança per promoure l’autonomia i la comprensió del món que els envolta.

Ara, el govern actualitza aquest currículum i ahir va aprovar el nou decret d’ordenació dels ensenyaments de l’educació infantil, que culmina la nova ordenació de totes les etapes educatives. Fa pocs mesos la Generalitat va aprovar els decrets dels ensenyaments de batxillerat i de l’educació bàsica –primària i ESO–, per donar resposta a l’enfocament competencial que determina la llei educativa estatal. Ara toca el torn a l’educació infantil, que oficialitza l’ensenyament competencial que ja es fa a molts centres i incorpora la coeducació i l’educació afectivosexual.

La portaveu del govern, Patrícia Plaja, va explicar ahir que “per primera vegada es presenta el 0-6 com a una etapa conjunta, una etapa educativa única amb una identitat pròpia i en el qual els dos cicles responen a una mateixa intencionalitat educativa”. El currículum, segons la portaveu, “posa l’infant al centre de les decisions i al desenvolupament de les seves capacitats, i reconeix l’infant com a protagonista del seu aprenentatge”.

La nova ordenació entrarà en vigor quan es publiqui al DOGC, però els centres en tenen informació des de fa setmanes, segons Plaja, que es va referir a la coeducació i l’educació afectivosexual com un plantejament “imprescindible per a l’educació del segle XXI”. Amb la coeducació “parlem d’introduir la diversitat de famílies, de lluitar contra els estereotips de gènere, que es comencen a definir a partir dels sis o set anys”. Amb l’educació afectivosexual es tracta d’ajudar els infants a “conèixer el propi cos, a saber identificar les relacions d’amistat, les d’amor, on estan els limits, i també a identificar el que són relacions sanes i insanes”, va detallar la portaveu.

El nou currículum s’articula en quatre eixos que interrelacionen cada competència amb els seus criteris d’avaluació i els seus sabers corresponents. També facilita que les famílies puguin formar part de la vida de l’escola per convertir-la en un espai d’educació comunitària.

El govern, d’altra banda, preveu invertir prop de 90 milions d’euros a instal·lar panells digitals interactius a les aules de diferents centres educatius. El projecte forma part del Pla d’Educació de Catalunya, i a banda de dotar tecnològicament escoles i instituts està donant capacitació tècnica als docents.

LA FRASE

Per primera vegada es presenta el 0-6 com una etapa conjunta
Patrícia Plaja
Portaveu del Govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES
sanitat

Els hospitals també gestionaran baixes i altes per cirurgia ambulatòria i parts

barcelona
Infraestructures i Serveis

Aposten per desdoblar una línia de mercaderies Saragossa-Tarragona amb estació a Lleida

Lleida
GIRONA

Detecten 555 casos de càncer de còlon en 10 anys amb el cribratge

GIRONA
Societat

Entitats i plataformes es manifesten contra la planta de Lotte

Mont-roig del camp