Educació

Educació unificarà els protocols contra el bullying i obrirà un registre de casos

A partir del curs que ve incorporarà la figura del coordinador de convivència a tots els centres i formarà tots els alumnes de 1r d’ESO sobre l’assetjament

El Departament d’Educació ha presentat aquest dimarts noves mesures per lluitar contra l’assetjament escolar que s’aplicaran a partir del curs que ve i que contempla l’increment de més recursos. Consisteixen en unificar els protocols d’assetjament existents en un de sol, la creació d’una nova figura de coordinador de coeducació, convivència i benestar -seran docents dels centres- a totes les escoles i instituts, l’obertura d’un registre de casos i la formació de tots els alumnes de 1r d’ESO. A més, cada centre haurà de tenir referents de convivència entre l’alumnat.

L’anunci s’ha fet durant la celebració de la jornada Obrim els ulls davant l’assetjament escolar, coincidint amb el Dia internacional contra l’assetjament escolar, i en col·laboració amb organitzacions com Unicef o Save the Children.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha remarcat, segons informa l’ACN, la importància d’un “canvi de mirada” davant l’assetjament escolar a l’administració, als centres educatius i a les famílies, però també ha avisat que “no n’hi ha prou”. Ha recordat que l’escola és “el reflex de la societat” i que encara que no agradi “el bullying existeix”. “Casos com el de Sallent han posat aquest debat al centre i hem d’aprofitar el moment per veure què estem fent i estudiar què podem millorar”, ha destacat.

El departament reforçarà els dos programes que disposa de sensibilització envers l’assetjament: el programa de prevenció #aquíproubullying i l’Enfocament Restauratiu Global (ERG), garantint que tots els centres hagin fet formació en prevenció de l’assetjament els pròxims dos cursos.

El primer dels programes s’emmarca en el Projecte de Convivència i posa a l’abast dels centres la formació, estratègies i recursos per elaborar un projecte de prevenció, detecció i intervenció davant l’assetjament. Ho fa amb la participació de tota la comunitat escolar, especialment de l’alumnat qui actuarà com observador i agent actiu, i actualment compta amb la participació de 262 centres. De la seva banda, l’ERG proporciona recursos i formació per promoure la resposta positiva al conflicte, la reparació de danys i la restauració de relacions en el marc del projecte de convivència de centre. Actualment hi participen 170 centres.

Un únic protocol

La conselleria també ha anunciat la unificació dels protocols d’assetjament, amb l’objectiu de simplificar la tasca a les direccions de centres i als docents. Educació ajuntarà en un únic protocol els quatre existents: Assetjament i Ciberassetjament, Violència masclista, Odi i discriminació, i LGBTI. D’aquesta manera, quan calgui activar un protocol, consultar-ne els circuits d’intervenció o conèixer els recursos existents, els professionals disposaran d’un únic marc comú que els facilitarà i agilitzarà la feina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.