educació
Educació pregunta a docents i direccions de secundària si prohibirien l’ús total del mòbil
El departament envia una enquesta al professorat per fer una “fotografia” sobre com s’ha dut a terme la regulació dels dispositius a l’aula i l’afectació en el rendiment de l’alumnat
A principi d’aquest curs escolar va entrar en vigor la prohibició dels mòbils a Infantil i Primària i restringit a Secundària, on només es pot utilitzar dins les aules si els docents ho consideren oportú responent a criteris pedagògics. Cada centre educatiu ha hagut de concretar aquesta regulació de l’ús dels mòbils en les normes d’organització i funcionament interns dels centres (per exemple concretar si els dispositiu es guarden en entrar a l’institut o a l’aula en un armari, a secretaria o les motxilles). A principis de febrer, la consellera d’Educació, Esther Niubó, va traslladar a la Comissió per una Digitalització Responsable als Centres Educatius que avalués la proposta de prohibir totalment l’ús del mòbil a l’ESO a partir del curs que ve.
Ara, el departament d’Educació i Formació Professional ha enviat a més de 40.000 docents i membres d’equips directius dels centres públics de secundària una enquesta amb una trentena de preguntes per recollir la seva opinió sobre la regulació dels mòbils, entre les quals hi ha la de restringir encara “més” l’ús d’aquests dispositius.
Segons Educació l’objectiu és fer una “fotografia” sobre com s’ha dut a terme aquesta regulació als diferents instituts públics i l’ús que es fa dels mòbils a l’aula. També vol “conèixer l’afectació en el clima del centre i en el rendiment de l’alumnat”. També si cal regular l’ús de les pantalles a les aules, una petició de moltes famílies que volen que el departament vagi un pas més enllà un cop feta la regulació dels mòbils.
El qüestionari, elaborat l’Institut Català d’Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua), consta d’entre 30 i 35 preguntes, depenent de si els docents formen part de l’equip directiu o no, i es pot respondre “en 3 o 5 minuts de mitjana”.
Les preguntes
L’enquesta pregunta, per exemple, en quines activitats educatives s’usen els mòbils (cerca d’informació, prendre apunts, usar, xarxes socials amb finalitats educatives, aplicacions educatives...), la freqüència d’ús educatiu del dispositiu a l’aula, la proporció d’alumnes que tenen mòbil, si s’han incrementat o reduït les incidències relacionades amb l’ús del mòbil, l’efecte en la relació entre els alumnes i la convivència als centres, l’efecte en el rendiment de l’alumnat i què opinen sobre una possible regulació més restrictiva.
En el comunicat, el departament recorda que l’enquesta forma part del projecte de revisió de l’ús de pantalles i dispositius digitals a les aules engegat pel Departament d’Educació i FP el passat febrer quan també es va constituir precisament la Comissió per una Digitalització Responsable als Centres Educatius, formada per una cinquantena de persones professionals i representants provinents d’organitzacions o entitats relacionades amb el desenvolupament digital, i també personalitats referents, directors/es de centres, docents, acadèmics de diversa expertesa i altres membres i entitats de la comunitat educativa. Les conclusions sobre l’ús dels mòbils i de les pantalles han d’estar “enllestides”, segons Educació, a finals d’aquest curs.