Societat

Denuncien el bloqueig per accedir al CIE de Barcelona

Les entitats que donen suport als interns asseguren que és l’únic centre on no es permet l’accés a voluntaris i familiars per la Covid

Critiquen el “sobreaïllament” i que “alguna cosa es vol amagar”

El centre d’internament d’estrangers de Barcelona, el CIE de la Zona Franca, va recuperar l’activitat a l’octubre, després d’estar cinc mesos tancat per la primera onada de Covid. Des d’aleshores, però, els familiars dels interns i les entitats que treballen donant-los suport denuncien el “bloqueig” que estan patint per poder accedir al centre per “motius sanitaris”, quan en realitat només hi veuen la voluntat de “silenciar el que hi passa”. Així ho van denunciar ahir en roda de premsa el Servei Jesuïta a Migrants (SJM), la Fundació Migra Studium i l’entitat Pobles Units, que van presentar l’informe anual dels set CIE que hi ha al territori espanyol. L’advocat i autor de l’estudi Menys drets, més patiment, Josetxo Ordóñez, reclama uns protocols de visita com hi ha a les presons catalanes, on fins i tot existeix la possibilitat de fer vis-a-vis, i considera que no hi ha raons per vetar l’entrada dels voluntaris i dels familiars com fins ara. Les xifres també revelen que al centre de la Zona Franca és on s’han fet més aïllaments, a 72 persones, que han estat tancades de manera separada en habitacions, d’un total de 84 interns del conjunt de centres. “Això ens fa sospitar que se’ns vol amagar alguna cosa”, diu Ordóñez, que critica un “sobreaïllament” que evita el contacte amb persones de l’exterior i que pot donar peu a situacions de més impunitat davant “possibles maltractaments” i generar més conflictivitat entre els mateixos interns, que viuen el temps d’espera abans de ser expulsats. La directora de Migra Studium, Carmen de la Fuente, va alertar dels casos que s’han trobat de menors i del patiment pels processos que en determinen l’edat. Una de les voluntàries de l’entitat, Mònica Mínguez, va explicar que van poder visitar cinc persones al març, i la direcció els va advertir dels “indicis físics” que eren menors, però abans que en poguessin acreditar la minoria d’edat ja havien estat expulsats. “Hi ha un seguit de negligències per permetre que un menor acabi en un CIE”, es lamentava Ordóñez. Dels 42 menors que es van identificar l’any passat, només un va ser a Barcelona.

El darrer informe de Migra Studium recull una tendència a la baixa pel que fa al nombre d’internaments a tot l’Estat espanyol, 2.224 persones (un 20%, acollides al centre de Barcelona), coincidint amb un any de pandèmia en què l’activitat es va aturar amb les fronteres tancades. Segons les dades del Ministeri de l’Interior, recollides per Migra Studium, el 46,72% de les persones internes van ser posades en llibertat. La durada mitjana dels internaments és de 30,70 dies, malgrat que a Barcelona augmenta fins als 35,10 dies.

LA XIFRA

200
dies
va estar tancat el CIE de la Zona Franca per la Covid abans de reobrir, el 5 d’octubre passat.

Protesta a la porta del CIE

Organitzacions col·lectives migrants antiracistes i de defensa dels drets humans que treballen al CIE de Barcelona denunciaran avui les vulneracions de drets que s’hi estan produint. Les entitats faran públiques les imatges que s’han filtrat captades per les càmeres de videovigilància en què es veu la retenció dels policies envers un intern que s’havia autolesionat a la cel·la on estava aïllat per haver donat positiu de Covid. Una actuació que, segons explica l’advocat Josetxo Ordóñez, s’havia denunciat a l’octubre i es va acabar arxivant. Aquest dissabte, a les sis de la tarda, es farà una nova concentració per reclamar el tancament del CIE com va passar a l’inici de la pandèmia. Les instal·lacions, amb 120 places disponibles, donen cabuda avui a mig centenar d’interns, però segons les entitats “no té cap lògica”, quan la pandèmia es manté amb el risc de contagis i els desplaçaments internacionals restringits.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.