Medi ambient

Segona nit de gelades a Ponent que agreugen encara més els danys als cultius de fruita

Els sector no recorda una gelada tant forta des de 1991 i en fruita de pinyol les pèrdues podrien ser del 90 i el 100%

Les comarques de Ponent han viscut la segona nit consecutiva amb temperatures sota zero i això ha agreujat els danys als cultius de fruita que no disposen de sistemes antigelades com són el reg per aspersió. Ramon Comes, pagès de Corbins i membre d’Unió de Pagesos (UP), ha dit que no es recorda una gelada tant forta com la de dissabte, amb temperatures de fins a 6 sota zero, des de l’any 1991. El fred d’una segona nit per sota zero “ha acabat de tocar el que no havia quedat tocat”, ha lamentat Comes, que també creu que en fruita de pinyol, les pèrdues seran d’entre el 90 i el 100%. La gelada d’aquest dilluns ha començat més tard que la de dissabte i el termòmetre no ha baixat tant, situant-se en la majoria de zones entre -2 o -1 graus.

La segona gelada consecutiva que afecta els cultius de fruita de les comarques de Ponent ha començat més tard que la primera, que va ser la nit de dissabte a diumenge i abans de les onze el termòmetre ja estava sota zero i en alguns punts va arribar als -6. La passada matinada no ha començat a gelar fins a quarts de sis del matí i s’ha arribat a una mínima de -2 graus. Això no obstant, a causa de la gran baixada de temperatura de dissabte, els danys a la fruita ja són irreparables, i aquesta segona matinada glaçada només ha fet que agreujar-los.

Segons Ramon Comes, hi ha llocs on amb fruita de pinyol que s’ha protegit amb reg antigelada, fins hi tot hi ha un percentatge alt de nectarines i préssecs morts. I es que amb el sistema de l’aspersió, els pagesos que en disposen, aconsegueixen crear una cap de gel damunt dels arbres que manté els fruits – en la fase més primerenca del seu creixement – a una temperatura de zero o una mica per damunt. Tota la fruita que pateix temperatures per sota de zero graus queda “fulminada” perquè com que és tant petita i el fruit pràcticament només és aigua, s’acaba cremant, explica Comes.

Les conseqüències de la gelada es poden apreciar en un o dos dies. Si s’agafa el fruit i es parteix per la meitat es pot comprovar com tot el seu interior està negre. En menor mesura es veu afectada la fruita de llavor com la poma i la pera, que també es poden mirar de salvar amb adobs i foliars. Comes ha lamentat que pel sector, l’assegurança només els serveix per “subsistir” i ha afegit que fins a finals d’abril estaran pendents de les temperatures i fent guàrdia nocturna per mirar de salvar les collites.

La gelada no només ha afectat la fruita dolça sinó que també s’han vist perjudicats altres cultius de fruita seca com els ametllers. Es calcula que el fred ha tocat a totes les comarques de Ponent i el sector lamenta que ja és el tercer any consecutiu que pateixen gelades. La propera nit també es preveu complicada ja que els termòmetres encara no podrien acabar de remuntar tot i que cap a finals de setmana la previsió ja millora.

Ribera d’Ebre

A les Terres de l’Ebre, les gelades dels últims dies han tingut afectacions “importants” als cultius del nord de la Ribera d’Ebre i també, amb menys impacte, en altres municipis de la resta de la comarca i de la Terra Alta. Les baixes temperatures han afectat la pràctica totalitat dels arbres de fruita de pinyol als municipis de la Torre de l’Espanyol, Vinebre, Ascó i Flix. Ametllers, presseguers, albercoquers i cirers ja havia florit o fins i tot tenien la fruita “quallada”. S’han registrat temperatures de fins a menys cinc graus que han fet ineficaces les tècniques per evitar les gelades d’alguns pagesos. A la Terra Alta, el repòs hivernal de la vinya l’ha protegit, però no es descarta que hi hagi cultius d’ametllers afectats.

Paisatge enfarinat

Una inusual nevada en ple mes d’abril ha enfarinat alguns pobles d’Osona i el Berguedà. Diumenge al migdia va començar a nevar en cotxes baixes, però aquest dilluns al matí Protecció Civil ja ha desactivat l’alerta del pla especial d’emergències per nevades (Neucat). Al Berguedà, la neu va obligar a tallar diumenge a la tarda durant unes hores la C-16 a l’altura de Cercs i el Consell Comarcal ha suspès el transport escolar de línia de Vilada a Berga pel risc que suposa la presència de neu i gel a la carretera C-26. A Osona la nevada s’ha concentrat sobretot al nord de la comarca, especialment al Lluçanès. En concret, el municipi de Sant Boi de Lluçanès ha acumulat almenys 20 centímetres de neu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

El 82% dels vehicles ja han sortit de l’àrea de Barcelona

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat
SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC