Societat

coronavirus

El seu veí podria tenir la covid? A la Xina el pagaran per delatar-lo

Les autoritats xineses ofereixen 1.418 euros a les persones que informin de persones sospitoses d’estar infectades

Delatar el veí del qui se sospita que està infectat de covid i endur-se 10.000 iuans (1.418 euros) com a recompensa forma part de les pràctiques que s’incentiven a la Xina per tallar la cadena de contagis.

Les delacions, en el seu màxim apogeu durant els anys d’excessos de la Revolució Cultural (1966-1976), tenen lloc especialment a les àrees rurals, com el comtat de Jingxiu a la província septentrional de Hebei, veïna de Pequín.

Allà, les autoritats sanitàries van presumir va unes setmanes del seu nou “sistema de càstigs i recompenses” perquè els residents delatessin a “aquelles persones que no hagin informat, com es requereix, a l’entrada a la localitat”.

“Qui doni pistes al govern de contagis sospitosos i finalment es confirmin com a casos positius, rebran una recompensa de 10.000 iuans”, diu una de les circulars de les autoritats locals.

“Cal buscar a tots aquests contactes propers, als subcontactes, a qui digui estar en aïllament i no ho estigui o a qui hagi entrat al comtat sense informar o sense un codi QR de salut vàlid. Si els troba, rebrà la seva recompensa”, afegeix el text.

La circular incideix en “vigilar” a personal de seguretat, porters d’urbanitzacions, metges, farmacèutics o funcionaris, així com estar alerta per si se celebren casaments o funerals sense avisar.

“La nostra responsabilitat”

Fa uns dies a Chendai, un poble de la província sud-oriental de Fujian, Xie es va embutxacar 5.000 iuans (709 euros) per “consolidar la participació de les masses en la lluita contra la covid”.

Xie va denunciar al seu veí Huang, qui va viatjar al poble des de Foshan, a la veïna província de Canton, en cotxe “sense informar del seu retorn”.

“Hi havia un risc de transmissió i és la nostra responsabilitat, la nostra obligació, proveir de pistes per protegir-nos a nosaltres i els altres”, va explicar el premiat després de rebre la recompensa, a la xarxa de notícies local

Huang, en canvi, va ser enviat a aïllament: segons avisen els governs locals, els qui siguin castigats hauran de passar comptes d’acord amb el que diu la llei, que preveu presó de fins a tres anys per aquí, “en violació de les regulacions imposades per les autoritats sanitàries, causa la transmissió del virus infecció” i de tres a set si la propagació és greu.

Tot i això, pels casos com amagar un itinerari de viatge, “s’aplica una altra legislació de seguretat pública que inclou fins a deu dies de detenció administrativa”, explica unra advocada experta en aquesta matèria.

Avís contra falses denúncies

Per evitar falses denúncies, les autoritats van advertir que aquella persona que denunciï a una altra de manera maliciosa seran investigades i castigades, com li va passar l’abril passat a un resident de l’oriental Shandong que va informar –presumptament, de manera errònia– de positius a la seva empresa i va acabar diagnostica amb “al·lucinacions, depressió i angoixa”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia