Infraestructures i serveis

L’altre cost dels peatges

Alliberar les autopistes ha fet que els municipis per on passen deixin de cobrar 16,5 milions en concepte d’IBI

Els ajuntaments fan mans i mànigues per retallar partides, que representen entre el 10% i el 20% del pressupost, i lamenten ser “els més perjudicats” i que “s’oblidi el territori”

El pri­mer ani­ver­sari de l’eli­mi­nació dels peat­ges s’ha traduït en un incre­ment del trànsit i col·lapses sobre­tot a l’AP-7, on la sinis­tra­li­tat s’ha mul­ti­pli­cat. Dei­xar de pagar als peat­ges de l’AP-7 i l’AP-2 haurà supo­sat un estalvi per als con­duc­tors de 600 mili­ons d’euros, segons càlculs del Minis­teri de Trans­ports, Mobi­li­tat i Agenda Urbana. Una bona notícia llar­ga­ment rei­vin­di­cada per la ciu­ta­da­nia, farta de pagar per unes vies més que amor­tit­za­des. Les con­seqüències econòmiques de la fi dels peat­ges, però, no han estat tan posi­ti­ves per als ajun­ta­ments que han dei­xat de rebre l’impost de béns i immo­bles (IBI) que els paga­ven les con­ces­sionàries per com­pen­sar l’ocu­pació dels ter­renys públics. Els muni­ci­pis afec­tats no han cobrat els 16,2 mili­ons d’euros que el 2020 van rebre de les fili­als Acesa (con­ces­sionària de l’AP-2 i l’AP-7, la titu­la­ri­tat de la qual és esta­tal) amb gai­rebé 13 mili­ons d’euros i la filial Invi­cat (que ges­ti­o­nava la C-32 Nord i la C-33, de titu­la­ri­tat autonòmica), que va asso­lir els 3,2 mili­ons.

La impor­tant pèrdua d’ingres­sos ha repre­sen­tat en alguns casos entre el 10% i el 20% del pres­su­post muni­ci­pal. És el cas de Sant Julià de Ramis, on l’alcalde, Marc Puigtió, explica que des que van començar a cobrar l’IBI, el 2007, van pre­veure una par­tida d’inver­si­ons i no pas de des­pesa cor­rent per fer de més i de menys amb els 200.000 euros de l’import que rebien i que repre­sen­tava el 10% del pres­su­post. “Cele­bro no haver de pagar l’auto­pista, però per als pobles més afec­tats és una injustícia”, asse­gura Puigtió, que més enllà de la cai­guda d’ingres­sos lamenta les afec­ta­ci­ons que patei­xen des que l’AP-7 és gratuïta, amb un volum de cot­xes i un aug­ment del soroll que pro­vo­quen les quei­xes dels veïns. Segons l’alcalde, han dema­nat a Car­re­te­res que faci un nou estudi per posar més pan­ta­lles pro­tec­to­res per reduir-ne l’impacte. Puigtió retreu que encara s’hagi de treure pavi­ment del peatge que torna estar il·lumi­nat i on el con­sis­tori ha fet ins­tal·lar càmeres per con­tro­lar el pas de vehi­cles, després de detec­tar que hi havia més roba­to­ris al poble apro­fi­tant que ara, sense peatge, la fugida era més ràpida per l’auto­pista que no pas per l’N-II.

Arenys de Mar i Arenys de Munt com­par­tei­xen un dels tres peat­ges tron­cals de l’auto­pista C-32, com el de Santa Susanna i Vilas­sar de Dalt. Per l’alcal­dessa d’Arenys de Mar, Anna­bel Moreno, ha estat un “dal­ta­baix econòmic” dei­xar de comp­tar amb els 368.000 euros de l’IBI per un pres­su­post total de 17 mili­ons d’euros. “L’espai del peatge és immens, i a més de les pla­ques foto­vol­tai­ques dema­nem fer-hi un apar­ca­ment”, explica l’alcal­dessa, que només té el com­promís de la Gene­ra­li­tat que “s’ho estu­diarà”. Moreno lamenta que siguin els muni­ci­pis els “més per­ju­di­cats”, amb el greuge que només van arri­bar a cobrar l’IBI dels dar­rers cinc anys, un cop l’Estat espa­nyol va eli­mi­nar la boni­fi­cació fis­cal del 95% a les con­ces­sionàries d’auto­pis­tes per una llei apro­vada el 1972.

Els muni­ci­pis llei­da­tans per on passa l’AP-2, van empren­dre mesu­res legals per dema­nar com­pen­sa­ci­ons davant la nova situ­ació que no obliga les admi­nis­tra­ci­ons a con­ti­nuar pagant. “Els ingres­sos extres ana­ven als ser­veis defi­ci­ta­ris que tenim als pobles petits, com la llar d’infants o el casal d’avis”, defensa l’alcalde de Cas­tell­dans, Con­rad Llo­vera, que manté que sense l’IBI i els pro­jec­tes solars al poble que la Gene­ra­li­tat “no resol, ni sap què fer”, els estan con­dem­nant “a la misèria”.

Els ingressos extres anaven als serveis deficitaris que tenim als pobles petits, com la llar d’infants
Conrad Llovera
alcalde de castelldans
El peatge és immens i a més de les plaques demanem fer-hi un aparcament, però ens ho estudiaran
Annabel Moreno
alcaldessa d’arenys de mar
Celebro no haver de pagar l’autopista però per als pobles més afectats és una injustícia
Marc Puigtió
alcalde de sant julià de ramis

Mai Més Peatges denuncia la falta d’inversions

El moviment Mai Més Peatges, que aplega plataformes i entitats en contra del pagament per circular, ha portat al jutjat la falta d’inversions en seguretat a les autopistes. La denúncia, presentada als jutjats d’Amposta, recorda les responsabilitats del Ministeri de Transports, la direcció general de Trànsit, el Departament de Vicepresidència i el Servei Català de Trànsit en la gestió de la circulació i el manteniment, des de l’alliberament. Els veïns retreuen la suspensió del servei ràpid de grues en cas d’accidents davant l’increment dels sinistres en els últims mesos. Reclamen el tercer carril a tot el traçat, nous accessos, zones de descans i protocols efectius d’actuació.

L’aixecament dels peatges obliga tant la Generalitat com el govern espanyol a fer el manteniment de les autopistes, i assumir el cost de la retirada de les cabines, sense oblidar el rescat a la concessionària 1.164,1 milions d’euros en concepte de compensacions i pagaments pendents per inversions fetes. El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha destinat 92 milions d’euros a la conservació i explotació de l’AP-2 i l’AP-7 a Catalunya, prorrogable durant tres anys més. En el cas de la C-32 Nord i la C-33, el govern va adjudicar la conservació integral amb un contracte d’emergència, atès que la licitació inicial prevista va ser impugnada. Fins al març es van pagar 8,4 milions i el contracte es manté prorrogat a partir de llavors. El contracte, un cop es resolgui la impugnació, s’adjudicarà durant el primer trimestre del 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.