Medi ambient

Dessaladores en espera

El Consorci d’Aigües Costa Brava Girona manté la previsió de posar en marxa quatre plantes portàtils a l’Alt Empordà

La Generalitat no atura els preparatius per a una instal·lació d’emergència al Port de Barcelona, ni tampoc els hotelers de Lloret

Les des­sa­la­do­res portàtils s’havien con­so­li­dat com la gran mesura alter­na­tiva del govern a la por­tada d’aigua en vai­xell, un pro­ce­di­ment molt car i que a pri­ori només podia pal·liar una even­tual crisi d’abas­ta­ment a la regió metro­po­li­tana de Bar­ce­lona. Els pio­ners, però, havien estat el sec­tor pri­vat, uns hote­lers de Llo­ret que, en veure que peri­lla­ven els grans paquets de reser­ves dels ope­ra­dors turístics inter­na­ci­o­nals, van tirar pel dret i van encar­re­gar una ins­tal·lació per garan­tir pis­ci­nes i dut­xes, que l’Agència Cata­lana de l’Aigua mirava amb recança. Però al final la Gene­ra­li­tat va adop­tar el mateix pla.

Les plu­ges i la recu­pe­ració de reser­ves han fet alleu­ge­rir els ter­mi­nis, però no pas res­cin­dir els con­trac­tes amb els proveïdors. A Llo­ret, d’entrada, només s’ha ajor­nat la data d’ins­tal·lació, en espera de tro­bar un lloc alter­na­tiu més ben pen­sat per a la des­sa­la­dora pri­vada. I fonts del Depar­ta­ment d’Acció Climàtica deta­llen un esce­nari simi­lar per a la planta portàtil de més enver­ga­dura, la que hau­ria d’apor­tar 40.000 m³ al dia a la xarxa de dis­tri­bució de l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona, en un emplaçament flo­tant al port entre la capi­tal i la Zona Franca.

“Els equips tècnics tre­ba­llen per ajus­tar la con­fi­gu­ració tècnica de la des­sa­la­dora perquè pugui donar el ser­vei que es reque­reix”, expli­quen. No hi ha cap nou ter­mini defi­nit, però es plan­teja com un recurs esta­ble d’emergència men­tre no esti­guin cons­truïdes les grans futu­res plan­tes esta­bles a les desem­bo­ca­du­res del Foix –entre el Gar­raf i el Baix Penedès– i la Tor­dera –que doblarà la capa­ci­tat de l’actual des­sa­la­dora de Bla­nes–, i podria garan­tir fins a un 6% de la demanda de la xarxa de dis­tri­bució de l’àmbit de l’àrea metro­po­li­tana de Bar­ce­lona. Són 14 hm³ anu­als.

Recurs estruc­tu­ral a l’Empordà

Les ins­tal·laci­ons portàtils que sí que tiren enda­vant són les diver­ses des­sa­la­do­res encar­re­ga­des pel Con­sorci d’Aigües Costa Brava Girona (CACBGi) –que depèn de la Dipu­tació giro­nina–. L’entrada en ser­vei només s’ha endar­re­rit algu­nes set­ma­nes, en part pel fet que han hagut de redis­se­nyar el pla ini­ci­al­ment pre­vist, però pre­ve­uen que les qua­tre pri­me­res ja esti­guin a l’estació pota­bi­lit­za­dora d’aigües d’Empu­ri­a­brava entre finals de mes i prin­ci­pis de juliol.

Fonts del CACBGi expli­quen que les pri­me­res esta­ci­ons portàtils s’han reen­fo­cat cap a l’ultra­fil­tratge d’aigua rege­ne­rada de la depu­ra­dora de Figue­res, que es deri­varà cap a la desem­bo­ca­dura del riu Muga a través d’un bypass que està fent l’ACA. Allà que­darà diluïda i les mem­bra­nes d’osmosi i altres trac­ta­ments tor­na­ran a fer-la pota­ble. Ha estat una solució d’emergència pel sabo­tatge de diver­sos pous, atribuït a page­sos de la zona, però comp­ten que el sis­tema serà una millora estruc­tu­ral, que pot garan­tir uns 200 m³ d’aigua cada hora.

Cada apa­rell va enca­bit en un con­te­ni­dor i té un cost esti­mat d’uns 400.000 euros, però calen cano­na­des, fil­tres, bom­bes i altres sis­te­mes per poder-les con­nec­tar. Dels dotze apa­rells anun­ci­ats, n’hi haurà qua­tre més en noves cap­ta­ci­ons d’aigua salo­bre –pous d’aigua dolça sali­nit­zada– a Roses, amb capa­ci­tat per gene­rar un cabal de 350 m³ cada hora, ja que és un procés menys exi­gent que si fos aigua marina. I pel que fa a les qua­tre encara sense destí, aca­ba­ran de deci­dir si ajor­nen l’encàrrec en funció de com evo­lu­ci­o­nin les con­di­ci­ons mete­o­rològiques i les reser­ves a final d’estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.