Urbanisme

Fil a l’agulla per endreçar-se

Rubí aprova un avanç del pla d’ordenació que ha de substituir el del 1981, després de 16 anys d’intentar-ho per primera vegada

S’aposta per no créixer enfora, fer 6.000 habitatges, repensar la riera, crear una anella verda i que la C-16 faci de ronda

El document planteja crear un anella verda d’uns 20 quilòmetres o un gran parc entre el Vapor Nou

Setze anys després del dar­rer intent per tenir endreçada la ciu­tat amb un nou pla­ne­ja­ment urbanístic que aban­donés per fi el vigent del 1981 i modi­fi­cat el 1987, l’Ajun­ta­ment de Rubí torna a posar fil a l’agu­lla per dis­se­nyar i aco­tar els crei­xe­ments d’un muni­cipi que actu­al­ment té 80.034 habi­tants apro­vant al ple del mes de juny la publi­cació i expo­sició pública del docu­ment d’avanç del pla d’orde­nació urbanística muni­ci­pal (POUM) fins al 2041. Aquell pri­mer pla­ne­ja­ment dels anys vui­tanta es va fer amb el punt de par­tida d’una població de 43.582 habi­tants, i ja era clar el 2008, quan ja en tenia gai­rebé 72.000, que calia redi­men­si­o­nar i repen­sar la ciu­tat. Es va apro­var ini­ci­al­ment la nova orde­nació al ple que s’havia ini­ciat el 2005, quan la soci­a­lista Carme García n’era l’alcal­dessa –fins al 2015–, pri­mer amb el suport de CiU i ERC, i després només amb els repu­bli­cans, però la Comissió d’Urba­nisme de Bar­ce­lona (CUB) va sus­pen­dre la tra­mi­tació el 2010 reque­rint gai­rebé una desena d’infor­mes com­ple­men­ta­ris. Des d’ales­ho­res tot va que­dar apar­cat i, final­ment, ja amb Ana María Martínez d’alcal­dessa, el procés es va tor­nar a ini­ciar, però d’una manera més exhaus­tiva es va apos­tar per donar veu a la ciu­ta­da­nia amb un procés par­ti­ci­pa­tiu ini­ciat el 2023 i que tindrà con­tinuïtat després de l’apro­vació de l’avanç, un dels aspec­tes que havia cri­ti­cat l’opo­sició del procés ante­rior. La intenció de l’equip de govern (PSC i En Comú Podem) és poder apro­var el text defi­ni­ti­va­ment dins d’aquest man­dat.

Créixer a l’inte­rior

Aquest pri­mer docu­ment no és nor­ma­tiu, però sí una decla­ració d’inten­ci­ons per ajus­tar el debat dels pro­pers mesos sobre com es vol la ciu­tat del futur, i la ciu­ta­da­nia encara hi podrà apor­tar el seus sug­ge­ri­ments fins al 8 d’octu­bre. Per això comença a mar­car uns pri­mers eixos o línies mes­tres amb algu­nes direc­tius estratègiques a seguir. Ho fa ana­lit­zant les carac­terísti­ques del terme muni­ci­pal; del medi natu­ral, dels indi­ca­dors de salut de la població vin­cu­lats a l’urba­nisme; el pla­ne­ja­ment vigent, l’estat de la mobi­li­tat, espais lliu­res, equi­pa­ments i dota­ci­ons, les carac­terísti­ques de l’habi­tatge, de la pro­pi­e­tat del sòl i les edi­fi­ca­ci­ons, entre altres. Entre elles, l’aposta pel crei­xe­ment inte­rior, sense incre­men­tar el límit urbà man­te­nint el sòl no urba­nit­za­ble de la mei­tat del terme. Els set quilòmetres de riera és un altre espai flu­vial que es vol rena­tu­ra­lit­zar i inte­grar al muni­cipi. Actu­al­ment està molt arti­fi­ci­a­lit­zat des de Ter­rassa, però el tram del sud per Can Calopa es pot pre­ser­var i con­ver­tir-lo en una nova ram­bla o un parc flu­vial, arran­jant tres dels actu­als ponts i cons­truint noves pas­se­res que unei­xin el car­rer del Pont del Cal­verí i el tor­rent de Can Cor­bera, l’Escardívol amb la plaça del Marquès de Bar­berà i el car­rer Ample amb el de Brus­sel·les. Un dels pun­tals del nou POUM ha de ser la millora de la con­nec­ti­vi­tat amb els espais verds, però també amb les diver­ses urba­nit­za­ci­ons, inclo­ent un pro­jecte de res­tau­ració del tor­rent dels Alous i el desen­vo­lu­pa­ment d’una ane­lla verda d’uns 20 quilòmetres o un gran parc entre el Vapor Nou i l’Arborètum d’unes vuit hectàrees.

Les actu­a­ci­ons de futur també inci­dei­xen en l’ela­bo­ració d’un pro­jecte de parc agrícola, la inter­con­nexió dels diver­sos equi­pa­ments pre­sents i els pla­ni­fi­cats en el futur, o la recon­versió de l’avin­guda de l’Esta­tut en un eix cívic i la seva con­nexió amb el parc de Ca n’Oriol i la serra de Galli­ners; la remo­de­lació de la plaça de Pear­son o la reo­ber­tura del Casino, men­tre que detecta que cal una nova pis­cina coberta i la millora del com­plex espor­tiu de Can Rosés, entre altres inter­ven­ci­ons.

Es posa èmfasi en la mobi­li­tat amb diver­ses alter­na­ti­ves i la neces­si­tat d’orde­nar les entra­des i sor­ti­des des de la C-16, l’AP-7 i la C-1413. De la C-16 pro­posa con­ver­tir-la en la ronda urbana apro­fi­tant que el 2036 acaba la con­cessió del peatge, i la car­re­tera que uneix Rubí amb Ter­rassa pro­posa alli­be­rar-la de trànsit des­vi­ant-lo cap a la Via Inter­po­lar i con­ver­tir-la en una via urbana, igual que l’avin­guda de Bar­ce­lona i el pas­seig de Fran­cesc Macià.

El docu­ment d’avanç, el text ini­cial estratègic i tots els docu­ments que el for­men, s’expo­sa­ran durant tres mesos perquè la ciu­ta­da­nia pugui con­sul­tar-los i fer-hi més apor­ta­ci­ons. Es farà arri­bar a l’Ofi­cina Ter­ri­to­rial d’Acció i Ava­lu­ació Ambi­en­tal, per tal que emeti el docu­ment d’abast, i a la Comissió Ter­ri­to­rial d’Urba­nisme de l’Arc Metro­po­lità de Bar­ce­lona, perquè faci l’informe d’ade­quació al marc nor­ma­tiu urbanístic vigent. La docu­men­tació defi­ni­tiva incor­po­rarà la memòria d’orde­nació, les nor­mes urbanísti­ques, els plànols d’infor­mació i d’orde­nació, l’estudi d’ava­lu­ació de mobi­li­tat gene­rada, la memòria social, l’agenda i l’ava­lu­ació econòmica i l’estudi ambi­en­tal estratègic.

Man­can­ces

L’avanç es va apro­var per àmplia majo­ria, votant-hi a favor tots els grups muni­ci­pals tret d’Alter­na­tiva d’Uni­tat Popu­lar (AUP) i Vox, que es van abs­te­nir en espera de poder con­cre­tar les seves apor­ta­ci­ons futu­res i agraint la tasca de con­sens bus­cada fins ara. Tant l’AUP –Marina Dol­set– com ERC –Joan Puntí– van insis­tir a dema­nar que la tra­mi­tació de l’avanç fet amb con­sens s’apli­qui a les modi­fi­ca­ci­ons del pla­ne­ja­ment en curs o que s’atu­rin els que no siguin urgents. L’opo­sició també va fer la seva llista de man­can­ces detec­ta­des, com ara una pro­posta de cobri­ment dels FGC a l’antiga Masia de Can Fatjó (ERC), la reserva d’espais per a un nou jut­jat o la rebaixa de pisos pre­vis­tos a Can Pujol (Veïns per Rubí), la manca d’apar­ca­ments peri­me­trals, la pre­visió d’un quart cen­tre d’assistència primària (CAP) i d’espais per a ús agrari (AUP), entre altres.

En el procés par­ti­ci­pa­tiu ende­gat hi van par­ti­ci­par 404 per­so­nes, que van aca­bar fent 1.320 apor­ta­ci­ons, de les quals 573 van ser pro­pos­tes con­cre­tes.

Horitzó de 6.000 habitatges

Un dels aspectes que generaran debat són les previsions de creixement amb un horitzó de 6.000 habitatges nous que s’afegirien als 32.476 censats el 2021, una xifra que els redactors asseguren que es troba a la franja mitjana baixa dels escenaris futurs d’augment demogràfic de 86.096 habitants el 2041. L’AUP i Vox la van considerar massa elevada en el ple, cosa que deixa entreveure que serà complicat trobar consens. El nou POUM vol garantir l’objectiu de solidaritat urbana (OSU) i que un percentatge no inferior al 15% del parc principal d’habitatges estigui sota alguna tipologia dels diferents habitatges protegits i proposa fórmules d’ús compartit i sense divisió horitzontal, experiències cooperatives, plurifamiliar i promoure cessions de sòl per a espai públic. Les noves unitats de planejament residencial (UPR) es dibuixen a la plaça Vallès, la Llana, Pich Aguilera, el Vapor Nou, Rubí Desenvolupament, el passeig de les Torres, Molins de Rei, el Collet del Pi de les Tres Branques, el sector de Can Pujol, el carrer de l’Esperança, l’avinguda Castellbisbal, Cova Solera, el turó de Can Rosés, l’avinguda de l’Estatut, Ipagsa, Tres Camins, el carrer de la Solidaritat, el camí de Ca n’Oriol, el carrer de l’Escultor Benlliure, la plaça de l’Agricultura, el passatge Circumval·lació, el carrer del Francolí, el carrer de l’Inventor Edison, el passeig de les Torres, la torre de la Llebre, l’avinguda de l’Electricitat, els Quatre Vents, el camí de les Martines i can Matarí.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.