Ciència

Jensen Huang: el gran negoci està en els xips

El CEO de Nvidia, líder en supercomputació, anticipa una IA general que superarà els humans d’aquí a cinc anys

Jensen Huang, cofundador i CEO de Nvidia, és una figura clau en la revolució de la intel·ligència artificial (IA) que estem vivint. Des dels seus inicis, Nvidia es va centrar en les targetes gràfiques per a videojocs, però Huang va saber veure més enllà. El 2012, quan els investigadors van llançar el sistema de reconeixement d’imatges AlexNet, que utilitzava GPU en lloc de CPU per processar el seu codi, Huang va orientar Nvidia cap a la IA a tota màquina. Aquesta decisió estratègica va situar Nvidia al capdavant de la revolució de l’aprenentatge profund, preparant el terreny per a les tecnologies actuals com ChatGPT.

Huang prediu que en els pròxims cinc anys veurem l’arribada d’una versió inicial de la intel·ligència artificial general (AGI). Aquesta AGI, segons Huang, serà capaç de superar una sèrie de proves acadèmiques i lògiques amb resultats similars o superiors als humans. La seva confiança en aquesta evolució es basa en els avenços continuats en la capacitat de computació i en la millora dels models d’IA.

Durant la conferència anual de desenvolupadors GTC, Huang va presentar els nous superxips Blackwell B200 i GB200, dissenyats per millorar el rendiment i reduir el consum energètic en el procés d’aprenentatge automàtic. Aquests xips prometen augmentar el rendiment fins a 30 vegades en comparació amb els seus predecessors, cosa que consolidarà la posició de Nvidia al capdavant de la innovació.

Nvidia ha crescut exponencialment i ha aconseguit un valor de mercat de prop de dos bilions de dòlars i un augment del 231% en el preu de les seves accions en l’últim any. La companyia representa ara més del 70% de les vendes en el mercat de xips d’IA. Els ingressos del darrer trimestre del 2023 van arribar als 22.000 milions de dòlars, un increment del 265% en un any.

Tot i ser un acceleracionista convençut dels beneficis de la IA, Huang ha reconegut la necessitat que hi hagi regulacions adequades per evitar abusos. Creu que la IA té el potencial de transformar indústries senceres, des de la salut fins a l’automoció, però que això s’ha de fer de manera responsable. Nvidia ha llançat diverses mesures de seguretat per garantir un ús responsable i col·labora amb les autoritats per complir les regulacions d’exportació, especialment en la seva relació amb el mercat xinès.

Un taiwanès als EUA
Nascut a Tainan (Taiwan) el 1963, Huang es va traslladar als Estats Units de jove, on va estudiar enginyeria elèctrica a la Universitat Estatal d’Oregon i va obtenir un màster a la Universitat de Stanford. La seva visió i lideratge han portat Nvidia a ser una de les empreses més valuoses del món, que domina el mercat de la supercomputació amb les seves GPU avançades.
Fàbriques d’IA
Huang, sempre innovador, també ha impulsat el concepte de “fàbriques d’IA”, nous tipus de centres de dades dissenyats específicament per al desenvolupament i el desplegament de models d’IA. Aquestes fàbriques seran essencials per a les indústries del futur, i permetran una computació més eficient i a gran escala.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Francès

Esclaten violentes protestes a Martinica per l’augment del cost de la vida

Barcelona
Successos

Justícia convoca una reunió d’urgència arran del suïcidi d’un pres a Lledoners

Barcelona

La Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa reivindica el bus Rumbus

LA GARROTXA
la crònica

Les delícies de la cuina d’aprofitament

L’AENTEG trasllada la seva seu i estrena identitat corporativa

GIRONA
SOCIETAT

Trànsit preveu que 460.000 cotxes sortiran de l’àrea de Barcelona en un pont de la Mercè marcat per la pluja

BARCELONA
ciència

La UB i el VHIR s’alien per crear pell humana bioimpresa

Barcelona

L’Ajuntament fomentarà la salut i la mobilitat sostenible a la Sea Otter

GIRONA

Reparen el passadís i el vestíbul d’entrada de l’Escola Montjuïc

GIRONA