Salut

La Unitat de Reumatologia Pediàtrica del Trueta ha atès 279 pacients des del 2022

La Unitat Funcional de Reumatologia Pediàtrica de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ha atès 279 pacients entre 2022 i setembre d’aquest 2024, una xifra que reflecteix la seva capacitat per tractar aquelles patologies relacionades amb l’aparell locomotor d’infants i adolescents. En aquest sentit, des que va entrar en funcionament l’any 2017, la Unitat ha refermat les eines per al diagnòstic i el tractament de la patologia i ha augmentat la capacitat assistencial, amb més de 1.600 visites realitzades pels seus professionals des de 2022. A la vegada, també s’ha guanyat capacitat per realitzar tractaments complexos.

Tot i ser força desconegudes, les malalties reumatològiques també poden afectar infants i adolescents i, per tant, és important disposar d’unitats específiques per afavorir la seva detecció i el tractament precoç. La Unitat Funcional de l’Hospital Trueta, com a referent a la Regió Sanitària Girona, tracta les diverses patologies reumàtiques que afecten articulacions, ossos, músculs o lligaments, en infants de fins als 15 anys. Posteriorment, la Unitat també atén pacients fins als 20 anys, per facilitar la transició cap a un seguiment més enfocat a l’edat adulta, i està formada per especialistes en pediatria i reumatologia. Entre les patologies que s’hi tracten, destaca l’artritis idiopàtica juvenil, que és la malaltia reumàtica més freqüent en edat infantil i adolescent, així com altres malalties associades, com són les síndromes autoinflamatòries, les malalties autoimmunes sistèmiques, les malalties oculars inflamatòries, les espondiloartritis, les alteracions de la mineralització òssia o les malalties del teixit connectiu, entre d’altres. Una diversitat que implica treballar de forma multidisciplinària amb altres serveis assistencials de l’Hospital com Oftalmologia, Traumatologia o diferents serveis mèdics pediàtrics, així com amb els serveis de Genètica o Farmàcia.

Els infants que atén la Unitat arriben per derivació dels seus pediatres, una vegada hi ha sospites que poden patir una malaltia reumàtica després d’un primer diagnòstic. Durant els darrers anys l’augment de la població a la demarcació de Girona, així com la millora en els processos de detecció, ha comportat un increment sostingut de la xifra de pacients i visites que atén la Unitat. L’any 2023 van assistir a la consulta 141 pacients, 22 més respecte del 2022. Pel que fa a aquest 2024, fins al 5 de setembre s’hi havien atès 114 pacients.

L’increment d’infants i adolescents que visiten la Unitat també es reflecteix en l’activitat assistencial dels seus professionals. Entre 2022 i 2023 es va passar de 505 a 648 consultes realitzades entre primeres visites i visites de seguiment. Des del gener i fins al 5 de setembre de 2024, la xifra és de 457 visites, que es realitzen a l’edifici de Consultes Externes del Trueta.

És en aquestes visites quan es fan les exploracions específiques (ecografia, capil·laroscòpia) que permeten establir un diagnòstic o fer un seguiment acurat de cara a establir el tractament més adient, que en bona part dels casos és mitjançant fàrmacs específics com ara aquells que tenen la capacitat de modificar la malaltia (FAME) i frenar l’aparició de brots. L’objectiu final és aconseguir que mitjançant aquests tractaments la malaltia afecti el mínim possible la qualitat de vida dels infants i adolescents, i eviti seqüeles físiques i psíquiques a l’edat adulta.

A banda de la consulta, les professionals de la Unitat també donen suport al Servei d’Urgències Pediàtriques o atenen interconsultes de pacients ingressats al Trueta.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia