Societat

Muface, la fi d’un privilegi?

La dificultat de la mútua pública per renovar el concert amb les asseguradores evidencia que cal revisar o extingir el model

Catalunya, amb uns 165.000 funcionaris, és una de les comunitats menys afectades pel traspàs dels mutualistes al sistema públic

A Catalunya, els mutualistes amb sanitat privada suposen només un 1,2% de la població

El dis­sabte 14 de novem­bre, milers de fun­ci­o­na­ris, con­vo­cats pel sin­di­cat CSIF, es van mani­fes­tar a Madrid per exi­gir al govern cen­tral que garan­teixi el finançament i la super­vivència de Muface. Mol­tes per­so­nes, que no for­men part de l’admi­nis­tració pública ni del cos docent, van recor­dar, lla­vors, que a l’Estat espa­nyol, i també a Cata­lu­nya, per­viu encara un model de pres­tació sanitària, una mútua pública, que dona lli­ber­tat als tre­ba­lla­dors, en con­cret els fun­ci­o­na­ris, per esco­llir entre el sis­tema públic de salut, el Ser­vei Català de la Salut a Cata­lu­nya, o una asse­gu­rança pri­vada que els per­met esco­llir el metge i sal­tar-se llis­tes d’espera.

La pro­testa ha estat moti­vada, aquest cop, perquè el con­cert entre l’Estat i les asse­gu­ra­do­res que garan­tei­xen el ser­vei sani­tari acaba a finals de gener del 2025 i, de moment, no hi ha acord per reno­var-lo. Aquesta incer­tesa, explica el sin­di­cat de fun­ci­o­na­ris CSIF, està por­tant alguns cen­tres de salut que tre­ba­llen amb les asse­gu­ra­do­res a comu­ni­car als bene­fi­ci­a­ris que no saben si podran seguir pres­tant el ser­vei.

A més, des del Minis­teri de Sani­tat, en mans de Sumar, ja s’ha pre­sen­tat un estudi sobre la invi­a­bi­li­tat de Muface i s’ha fet pública la volun­tat de liqui­dar el model i que tots els fun­ci­o­na­ris pas­sin a la sani­tat pública, un debat que fa anys que és sobre la taula.

El CSIF i la sani­tat pri­vada i con­cer­tada estan en con­tra de la des­a­pa­rició, men­tre que alguns sin­di­cats de docents, com ara la USTEC, diuen que estan a favor d’eli­mi­nar-ho, perquè “és absurd que una part dels emple­ats públics tin­guin una assistència pri­vada” i que el que cal fer és “reforçar la pública”.

Des del punt de vista acadèmic, l’eco­no­mista Gui­llem López Casas­no­vas té molt clar que Muface “és un pri­vi­legi que és fora de la Cons­ti­tució”, però també opina que, mal­grat la situ­ació con­jun­tu­ral actual, amb la incer­tesa sobre la reno­vació del con­veni amb les asse­gu­ra­do­res mal­grat que el govern de l’Estat ha ofert un incre­ment de la prima del 33% a tres anys vista, el model no es pot can­viar d’un dia per l’altre, sinó que, més aviat, “anirà des­a­pa­rei­xent a poc a poc”.

Què és Muface?

La Mutu­a­li­tat Gene­ral de Fun­ci­o­na­ris Civils de l’Estat (Muface) és un orga­nisme públic creat l’any 1975 per donar assistència sanitària als fun­ci­o­na­ris ads­crits i a les seves famílies. Depèn de l’Admi­nis­tració Gene­ral de l’Estat i és un sis­tema con­tri­bu­tiu alter­na­tiu a l’afi­li­ació a la Segu­re­tat Social, una mena de caixa dife­rent de recap­tació que es va ofe­rir també a altres col·lec­tius i de què encara con­ti­nuen vigents Isfas, per a les for­ces arma­des i la Guàrdia Civil, i Mugeju, per a jut­ges, fis­cals i altres emple­ats de l’Admi­nis­tració de justícia.

Com fun­ci­ona?

Els mutu­a­lis­tes de Muface tenen alguns pri­vi­le­gis i també alguns incon­ve­ni­ents, com ara que “han de pagar el 30% dels medi­ca­ments a les farmàcies de per vida i que, encara que es puguin jubi­lar als 60 anys, les pen­si­ons són més bai­xes que en el règim gene­ral”, explica el repre­sen­tant del CSIF a Lleida, Modesto Ber­ci­ano. Però la prer­ro­ga­tiva més impor­tant és que poden esco­llir si pre­fe­rei­xen ser ate­sos pel sis­tema de salut públic o si trien algu­nes de les com­pa­nyies asse­gu­ra­do­res pri­va­des amb què Muface té con­veni. Tot i així, Ber­ci­ano pre­cisa que ser de Muface “no era una opció, sinó una obli­gació” fins a l’any 2011, quan, amb el govern de Rodríguez Zapa­tero, es va “decla­rar a extin­gir”, i des de lla­vors “ningú ha entrat a Muface”.

Quin és el pro­blema?

La pro­blemàtica que ha moti­vat que els fun­ci­o­na­ris sur­tin al car­rer és la falta d’acord per reno­var el con­veni que l’Estat té amb les asse­gu­ran­ces Asisa, Ades­las –ja ha anun­ciat que no el reno­varà– i DKV, que reben una prima de l’Estat per fer-se càrrec de l’assistència dels fun­ci­o­na­ris que trien la sani­tat pri­vada. El con­cert actual fina­litza el 31 de gener del 2025 i encara no hi ha acord, tot i que el govern ha ofert un incre­ment del 33% en tres anys. Tot i que el Minis­teri de Sani­tat ja ha pre­sen­tat un informe que con­clou que Muface és “invi­a­ble” i s’ha mos­trat favo­ra­ble a aca­bar amb el model i que els fun­ci­o­na­ris pas­sin al sis­tema públic de salut, el Minis­teri de Trans­for­mació Digi­tal i de la Funció Pública, que és el que s’encar­rega de la gestió de Muface, ja ha dit que no cal córrer i s’ha mos­trat obert al debat, però d’aquí a tres anys, quan acabi el con­cert que encara no s’ha sig­nat.

Què pas­sa­ria si des­a­pa­reix?

La pro­posta del Minis­teri de Sani­tat és que els 1,52 mili­ons de mutu­a­lis­tes de Muface pas­sin a ser ate­sos per la sani­tat pública. Això impli­ca­ria sobre­car­re­gar un sis­tema que ja té dèficits impor­tantsi aug­men­tar les llis­tes d’espera. Sani­tat, però, ha des­ta­cat que, aquest cop, el traspàs “és via­ble i rao­na­ble”.

Quin impacte tin­dria a Cata­lu­nya?

Tot i que Cata­lu­nya, amb uns 165.000 fun­ci­o­na­ris de Muface, seria de les comu­ni­tats menys afec­ta­des, ja que la població mutu­a­lista amb assistència pri­vada suposa menys de l’1,2% del total de la població, tot­hom està d’acord que seria una opor­tu­ni­tat per reforçar i fins i tot replan­te­jar el model sani­tari. “Tot i que aquí no seria un impacte molt gran si es pro­du­eix el traspàs, no pot ser sense que hi hagi més recur­sos”, subrat­lla Iolanda Segura, por­ta­veu d’Ustec, que con­si­dera “inco­he­rent que uns tre­ba­lla­do­res públics tin­guin una assistència pri­vada” i lamenta que un orga­nisme “creat en època fran­quista hagi con­ti­nuat fins avui”. No ho veu igual Lluís Mon­set, pre­si­dent de l’Asso­ci­ació Cata­lana d’Enti­tats de Salut (ACES), patro­nal de les empre­ses pri­va­des proveïdores de ser­veis sani­ta­ris i soci­als a Cata­lu­nya. Mon­set, par­ti­dari d’un sis­tema mixt de salut, “com ja fun­ci­o­nen a l’Europa cen­tral”, defensa “la reforma del model actual, perquè, al llarg dels anys, s’ha vist que té impor­tants dèficits, tant d’accés com de finançament” i advoca per “un sis­tema públic que garan­teixi l’assistència a tot­hom però en què la pro­visió del ser­vei sigui mixt”. Mon­set nega que les clíniques pri­va­des depen­guin de la per­vivència de Muface perquè “el 35% dels ciu­ta­dans paguen una pòlissa pri­vada per com­ple­men­tar el ser­vei”.

Per què ha aguan­tat fins ara?

López Casas­no­vas, cre­a­dor del pri­mer post­grau d’eco­no­mia i gestió de la salut, opina que si Muface ha aguan­tat fins ara ha estat perquè a l’Estat li surt més barat que la Segu­re­tat Social i també perquè les asse­gu­ra­do­res han com­pen­sat les pri­mes que cobren de l’admi­nis­tració ofe­rint als mutu­a­lis­tes “ser­veis com­ple­men­ta­ris”. Con­si­dera que, amb el temps, anirà des­a­pa­rei­xent, com es posa de mani­fest també amb el mateix informe de Sani­tat, que des­taca que, el 2012, hi havia un 81% de fun­ci­o­na­ris de Muface que opta­ven per la pri­vada, un per­cen­tatge que s’ha reduït, l’any 2024, al 67,3%. “Pro­gres­si­va­ment, min­varà, fins que quedi abo­lit del tot, però en cap cas podrà ser una impo­sició.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.