Ciència

El 2025, l’any dels agents intel·ligents

“Veurem agents que faran tasques per a nosaltres, i la IA ens prendrà feines”, diu Jon Hernández

“Del 2024 al 2025 passarem de la IA generativa a la IA operativa”, preveu Antoni Esteve

Jordi Marín: “La IA serà un element indispensable en la competitivitat empresarial”

L’any 2025 marca un punt d’inflexió en el desen­vo­lu­pa­ment i la inte­gració de la intel·ligència arti­fi­cial (IA)en la nos­tra soci­e­tat. Amb els avenços tec­nològics que hem pre­sen­ciat en els dar­rers anys, els experts diuen que ens tro­bem davant una nova etapa en què la IA no només serà una eina per a la cre­ació, sinó també un agent actiu en la presa de deci­si­ons i l’exe­cució de tas­ques. El Punt Avui recull les pre­dic­ci­ons d’onze refe­rents cata­lans del sec­tor tec­nològic, empre­sa­rial i divul­ga­tiu per explo­rar com serà la relació amb aquesta tec­no­lo­gia el 2025.

Els agents intel·ligents

Segons Jon Hernández, divul­ga­dor d’IA, “el 2025 serà l’any dels agents: IA que no només res­pondrà a les nos­tres pre­gun­tes, sinó que també exe­cu­tarà tas­ques per nosal­tres”. Això repre­senta una tran­sició de les eines pas­si­ves a sis­te­mes actius que poden ges­ti­o­nar pro­ces­sos com­ple­xos, millo­rant dràsti­ca­ment la pro­duc­ti­vi­tat empre­sa­rial i per­so­nal.

Jordi Tor­res, catedràtic de la UPC, ho cor­ro­bora: “Aquests agents podran ope­rar de manera autònoma, pre­nent deci­si­ons basa­des en grans quan­ti­tats de dades. Això trans­for­marà sec­tors com la salut, el comerç i l’edu­cació. Aquests agents actu­a­ran com a assis­tents per­so­nals que, gràcies als avenços en IA gene­ra­tiva, per­me­tran crear con­tin­guts ori­gi­nals adap­tats a les pre­ferències indi­vi­du­als de les per­so­nes o empre­ses a les quals ser­vei­xin o repre­sen­tin.” Aques­tes inno­va­ci­ons pro­me­ten ser una revo­lució simi­lar a la dels telèfons intel·Ligents..

Ignasi Llo­rente, CEO d’Uto­piq, afirma: “El 2025 veu­rem com la IA deixa de ser una nove­tat per con­ver­tir-se en una part inte­gral de les nos­tres ruti­nes diàries. Serà tan habi­tual com uti­lit­zar el cor­reu electrònic o les apps de mis­sat­ge­ria.” Aquesta inte­gració per­metrà l’adopció mas­siva d’eines d’IA en l’entorn labo­ral, on actu­a­ran com a col·labo­ra­do­res més que com a subs­ti­tu­tes.

Per la seva banda, la peri­o­dista Xan­tal Lla­vina des­taca l’impacte en sec­tors clau: “Veu­rem assis­tents vir­tu­als més avançats, capaços d’enten­dre les emo­ci­ons i neces­si­tats huma­nes, espe­ci­al­ment en àmbits com la salut i l’edu­cació.”

Per­so­na­lit­zació i mul­ti­mo­da­li­tat

Arnau Font, divul­ga­dor, augura que “la gene­ració de con­tin­guts com imat­ges, vídeos i tex­tos asso­lirà nivells d’auten­ti­ci­tat inèdits”. En aquest sen­tit, Jordi Urbea, CEO d’Ogilvy Bar­ce­lona, asse­nyala que “les eines mul­ti­mo­dals seran capa­ces de crear experiències immer­si­ves i con­tin­guts hiper­per­so­na­lit­zats, can­vi­ant com interac­tuem amb la tec­no­lo­gia.”

La demo­cra­tit­zació de la IA serà un altre aspecte clau. “Les pla­ta­for­mes no-code faran acces­si­ble la IA per a peti­tes empre­ses i empre­ne­dors”, afe­geix Jordi Marín, expert en trans­for­mació digi­tal. “Les solu­ci­ons d’IA es com­bi­na­ran amb l’inter­net de les coses (IoT) i tec­no­lo­gies d’Edge Com­pu­ting per ofe­rir anàlisis en temps real, espe­ci­al­ment en sec­tors com la salut, la manu­fac­tura i la mobi­li­tat”, hi afe­geix Marín.

Impacte empre­sa­rial

“La IA trans­for­marà com vivim i tre­ba­llem”, apunta Enri­que San­juan, expert en IA. Per a ell, el 2025 serà l’any en què aquesta tec­no­lo­gia demos­trarà la seva uti­li­tat en la millora de l’eficiència i l’eficàcia en tas­ques quo­ti­di­a­nes com la gestió de pro­jec­tes, la cre­ació d’infor­mes i l’anàlisi de dades.

Segons Jordi Marín, “aque­lles orga­nit­za­ci­ons que adop­tin estratègies clares d’IA tin­dran un avan­tatge com­pe­ti­tiu sig­ni­fi­ca­tiu en un mer­cat digi­ta­lit­zat i con­nec­tat.” Aquesta idea també la subs­criu Anna Navarro, dipu­tada de Junts al Par­la­ment de Cata­lu­nya, que des­taca que “la IA s’incor­po­rarà a tas­ques rudi­mentàries com tra­duc­ci­ons i codi­fi­cació, estal­vi­ant temps i millo­rant la qua­li­tat.”

Repte de l’ètica i la regu­lació

La pre­o­cu­pació per l’ètica és un tema recur­rent entre els experts. “El gran repte serà garan­tir que els sis­te­mes d’IA siguin jus­tos, trans­pa­rents i res­pec­tu­o­sos amb la pri­va­ci­tat”, diu Xan­tal Lla­vina. Aquesta visió també la com­par­teix Karina Gibert, direc­tora de l’IDEAI-UPC, qui adver­teix que “cal reu­bi­car la IA gene­ra­tiva en la seva posició justa, evi­tant exa­ge­ra­ci­ons i desin­for­mació.”

Jordi Urbea posa èmfasi en la neces­si­tat d’un ús equi­li­brat: “Tot i els avenços, encara queda molta incer­tesa sobre com garan­tir un ús ètic de la IA.” Urbea augura que aquest any “veu­rem una fusió més gran entre humans i màqui­nes per aug­men­tar la pro­duc­ti­vi­tat”.

Què ens espera el 2025?

Per a Antoni Esteve, peri­o­dista i edi­tor de Parèntesi MÈDia, “el 2025 serà l’any del pas de la IA gene­ra­tiva a l’IA ope­ra­tiva, amb agents que actu­a­ran en temps real”. “Aquest avenç pro­met can­viar pro­fun­da­ment la nos­tra manera de viure i tre­ba­llar.” Aquesta tran­sició plan­teja rep­tes i opor­tu­ni­tats en àmbits com la tran­sició energètica, la qua­li­tat de vida i la igual­tat d’opor­tu­ni­tats.

Amb tot, els experts con­sul­tats per El Punt Avui coin­ci­dei­xen en la neces­si­tat d’edu­car i for­mar els ciu­ta­dans per maxi­mit­zar el poten­cial posi­tiu de la IA. Com sosté Jon Hernández: “Aquest serà l’any en què tot­hom entendrà que la IA els afecta direc­ta­ment.”

Esteve sosté: “És essen­cial que tots els ciu­ta­dans, inde­pen­dent­ment de la seva posició o edat, dedi­quin temps a estu­diar i expe­ri­men­tar amb la IA, explo­rant tant les seves pos­si­bi­li­tats com les seves limi­ta­ci­ons. Només així podrem maxi­mit­zar el seu poten­cial posi­tiu i miti­gar els pos­si­bles impac­tes nega­tius.”

Arriba la IA Gene­ral?

“Un dels punts més emo­ci­o­nants podria ser l’arri­bada de l’AGI, gràcies a avenços com el recent model O3, que podria por­tar-nos a un nou nivell en el desen­vo­lu­pa­ment de la IA”, hi afe­geix Arnau Font.

Quant a eines, Enri­que San­juan diu: “Copi­lot de Micro­soft serà l’estre­lla que més ful­gu­rant, espe­ci­al­ment com a assis­tent en l’entorn d’apli­ca­ci­ons 365, però també tin­dran un lloc Gemini de Goo­gle i tot l’eco­sis­tema d’apli­ca­ci­ons inde­pen­dents diri­gi­des a nínxols de pro­duc­ti­vi­tat molt con­creta.”

El 2025 pro­met ser un any deci­siu, amb la IA inte­grant-se ple­na­ment en les nos­tres vides i rede­fi­nint dinàmiques soci­als i econòmiques. Ara més que mai, l’equi­li­bri entre inno­vació i res­pon­sa­bi­li­tat serà essen­cial.

Prediccions

Microsoft Copilot aposta per la IA centaure

Microsoft Copilot preveu per al 2025 una IA que complementi humans en salut i educació, millorant diagnòstics i decisions. També preveu IA per prevenir desastres climàtics, normes estrictes per garantir transparència i més productivitat empresarial sense substituir l’humà.

Claude 3.5 democratitza l’ús de la IA

Anthropic aposta per la democratització de models multimodals accessibles per pimes, IA responsable per explicar decisions algorítmiques, models generatius especialitzats i més eficiència amb menys recursos. També preveu per al 2025 una integració amb robòtica per automatitzar tasques complexes.

Gemini 2.0 impulsa la IA personalitzada

Google DeepMind preveu agents d’IA personalitzats per gestionar agendes i empreses, IA generativa per a màrqueting amb dades pròpies, eines ètiques contra la desinformació i experiències immersives millorades amb realitat augmentada.

Perplexity aposta per una IA climàtica

Perplexity preveu agents autònoms per tasques rutinàries i models com ClimateNet per combatre el canvi climàtic. Aquest any la IA transformarà la medicina amb diagnòstics personalitzats, educació i transport.

ChatGPT-4 prediu una IA regulada

ChatGPT-4 veu la regulació global com a clau, amb la llei europea d’IA com a model. La personalització dominarà, amb sistemes adaptatius i IA integrada en IoT per a llars intel·ligents.

Digits d’Nvidia, el superordinador personal d’IA

Nvidia llança Digits , un superordinador compacte i potent amb capacitat per executar models d’IA de fins a 200.000 milions de paràmetres. Equipat amb 128 GB de memòria unificada i un processador GB10, ofereix rendiment extrem per a investigadors i desenvolupadors. Surt al maig a 3.000 dòlars.

Cosmos: la IA de Nvidia que entén el món real

Nvidia Cosmos és una plataforma que revoluciona la robòtica amb models entrenats en 20 milions d’hores de vídeos reals. Dissenyada per a robots i vehicles autònoms, aquesta IA pot identificar escenes complexes i corregir errors físics en generacions visuals, obrint noves portes a la innovació.

Samsung Vision AI: pantalles intel·ligents

Samsung Vision AI integra IA en pantalles per anticipar-se a les teves necessitats, amb funcions com ara traducció en temps real i personalització avançada. Compatible amb SmartThings i Microsoft Copilot, redefineix el concepte de televisió amb qualitat 8K i una experiència connectada.

Asus Zenbook A14: portàtil amb IA Copilot+

Asus llança el Zenbook A14 , el PC amb Copilot+ més lleuger del món. Amb menys d’1 kg, ofereix 32 hores d’autonomia i funcions d’IA avançades com ara Live Captions i Generative Fill. Dissenyat amb Ceraluminum™ per a màxima durabilitat, és ideal per a creatius i professionals en moviment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia