Societat

la crònica

L’ampliació del CAP de Taialà, un maldecap

A l’Esquerra del Ter, el billar, la costura i la botifarra comparteixen edifici amb els pacients
“Totes estem d’acord que no ens mourem fins que no hi hagi un altre lloc”, diu una cosidora

“Resulta que allà on estava pre­vist s’hi han posat en con­tra, però fins que no ens donin un lloc com aquest o millor, no mar­xa­rem encara que hàgim de fer d’ocu­pes.” Julián López és el pre­si­dent de l’asso­ci­ació de pen­si­o­nis­tes i jubi­lats de Taialà. Per telèfon, reco­neix que se li fa difícil pen­sar una ubi­cació alter­na­tiva millor que l’actual, al car­rer de la Mode­guera Gran. En això coin­ci­dei­xen tots els avis i àvies que pas­sa­ven la tarda d’ahir en un edi­fici sin­gu­lar: és el casal de la gent gran i el cen­tre d’atenció primària (CAP), tot alhora.

La decisió de l’Ajun­ta­ment de Girona, anun­ci­ada dilluns al mig­dia, dia de ple muni­ci­pal, d’ampliar el CAP Joan Vila­plana ha dei­xat des­col·loca­des algu­nes de les asso­ci­a­ci­ons de veïns. És el cas de Jordi Rosa­les, pre­si­dent de l’asso­ci­ació de Ger­mans Sàbat, indig­nat pel canvi de parer muni­ci­pal. “És una ver­go­nya. No ens sem­bla lògic, hem estat cinc anys tre­ba­llant per tro­bar un lloc que anés bé i ara ens tro­bem això.”

Rosa­les afirma que el con­sis­tori ha expli­cat que, amb la decisió presa, el CAP ampliat serà una rea­li­tat molt abans que si s’hagués de fer l’edi­fici nou a Domeny, però que a la bar­ri­ada de Ger­mans Sàbat i a d’altres del cos­tat, com ara Mas Catofa o Torre de Taialà, no els agrada la decisió de l’equip de govern, for­mat per Gua­nyem, Junts i ERC. “Aquell lloc [a Domeny] era l’ideal per dimensió, per lloc... Entenc que a algú no li agradés. Ara espe­rem que no es ves­teixi un sant per des­ves­tir-ne un altre”, diu el pre­si­dent de l’asso­ci­ació de veïns de Mas Catofa, Fer­ran Padi­lla, sobre el lloc on els faran anar més enda­vant.

El CAP Joan Vila­plana va ser inau­gu­rat pel con­se­ller Xavier Trias (CiU) el diven­dres 22 de gener del 1993. L’alcalde de Girona era Joa­quim Nadal. El CAP forma part de l’àrea bàsica de salut (ABS) Girona 4. L’equip d’atenció primària (EAP) també atén paci­ents als con­sul­to­ris de Sant Gre­gori, Sant Martí de Llémena, Canet d’Adri i Sant Aniol de Fines­tres. L’EAP té una població de referència d’unes 14.000 per­so­nes . La set­mana de l’anunci del canvi de plans a Taialà, d’ale­gria no se’n palpa entre els jubi­lats. Hi ha un taller de cos­tura en una sala de la planta baixa, molt a prop de l’entrada i a l’altra banda on paci­ents i fami­li­ars de totes les edats s’espe­ren a ser ate­sos. A la planta de dalt, amb una ter­rassa gene­rosa, hi ha par­ti­des de car­tes (es juga a la boti­farra, com a mínim), de billar i de dòmino. Hi ha una bona con­currència.

El juliol del 2020, quan la Gene­ra­li­tat va deci­dir fer el nou cam­pus de Salut, amb el nou Tru­eta, a Salt, va acor­dar amb l’Ajun­ta­ment que s’ampli­a­ria el CAP de Taialà. Més tard, el depar­ta­ment es va plan­te­jar cons­truir un nou cen­tre sani­tari, que ini­ci­al­ment havia de fer-se en un apar­ca­ment asfal­tat i poste­ri­or­ment en una par­cel·la de Domeny. Ara, segons ha anun­ciat el con­sis­tori, s’ampliarà el CAP. I això que podria ser una bona notícia no ho és tant havent d’emi­grar en el futur.

L’asso­ci­ació de jubi­lats té uns sis-cents socis. El vice­pre­si­dent, Sal­va­dor Barea, deixa la par­tida de boti­farra. “Hem de tenir un altre local per mar­xar d’aquí. Aquí estem bé. Si fos més gran, encara ens ani­ria més bé.” Barea asse­nyala que els diu­men­ges, els dies que fan ball, a mitja part han de mun­tar i des­mun­tar les tau­les i les cadi­res per bere­nar i després tor­nar a repren­dre l’acti­vi­tat física. Han estat en aquesta seu des del pri­mer dia, diu.

A la ter­rassa hi solen anar a pren­dre el cafè i el sol infer­me­res i met­ges, explica Montse Mora­gas, que fa d’aju­dant a la cafe­te­ria des de fa anys, quan encara tre­ba­llava. Agra­eix el sol de mitja tarda –“mitja vida”, diu– i espera man­te­nir-se en l’actual lloc fins que “no hi hagi el local nou”. L’Ajun­ta­ment ja busca edi­fi­cis. A la ter­rassa, Pedro Ruiz, que viu a prop de l’ins­ti­tut Car­les Rahola, espera que l’alter­na­tiva per mar­xar sigui millor. “Si no, ens enca­de­na­rem aquí.” L’actual lloc ja li va bé, però esta­ria bé una barra de bar més llarga.

Al Joan Vila­plana s’hi balla, s’hi fa gimnàstica i s’hi cus. Una desena de dones hi estan fent mitja. “Totes estem d’acord que d’aquí no ens movem fins que no hi hagi un altre lloc”, afirma la més vete­rana de les cosi­do­res, Maria Oliva Moreno. Té 90 anys i és la tre­so­rera de l’asso­ci­ació de pen­si­o­nis­tes i jubi­lats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.