salut
L’Hospital de Campdevànol incorpora una innovadora tècnica pels quists sacre, que redueix el temps de recuperació a 24 hores
L’Hospital de Campdevànol ha començat a aplicar una tècnica innovadora i mínimament invasiva per intervenir els quists pilonidals o sacre, una patologia que afecta sobretot persones joves, i que suposa un impacte important en la seva qualitat de vida, segons ha informat avui el centre sanitari. En concret, es tracta d’EPSIT (Tractament Endoscòpic del Quist Pilonidal) que permet passar d’un temps de recuperació –en alguns casos–¨ de fins a tres mesos, a només 24 o 48 hores. S’ha començat a practicar des de fa uns mesos i, de moment, ja s’han fet una vintena d’intervencions, tenint en compte que és l’únic centre d’Osona i el Ripollès on es fa.
Segons explica l’Hospital de Campdevànol en un comunicat, el quist pilonidal és una patologia considerada congènita, que consisteix en un quist intergluti on s’acostumen a introduir pèls i això fa que presenti infeccions recurrents a la zona afectada. És una afecció de poca importància, perquè no és greu, però sí que incomoda molt i suposa una càrrega elevada tant pel pacient, com per a la societat, ja que comporta baixes laborals a causa del temps de recuperació.
La intervenció que es feia fins ara, era a través d’una incisió gran a la zona afectada, que pot arribar a 10 o 12 centímetres. A partir d’aquí hi ha dues opcions: la primera és suturar la incisió amb punts perquè la ferida quedi tancada, però és molt dolorós i sovint acaba per infectar-se. Això fa que al cap d’uns dies s’hagi de tornar a obrir per netejar-ho. L’altra opció és deixar-ho sense suturar (tancament per ell sol), “la qual cosa vol dir que condemnes al pacient a un mínim de tres mesos de cures i a una baixa laboral de tot aquest temps”, explica el Dr. Pere Rebasa, que és qui porta a terme les intervencions.
La nova tècnica que s’està portant a terme a l’Hospital de Campdevànol implica passar un tub amb una càmera, i en comptes d’obrir amb una incisió es busca el punt on hi ha el quist, es neteja, es treuen els pèls i es crema el conducte. Això es tradueix en un petit forat de 8mm i l’endemà el pacient ja pot fer vida normal. Segons explica el Dr. Rebasa, “el pacient que més ens ha tardat a recuperar-se ha estat de 48 hores”.
A l’hora de valorar si els resultats són els mateixos amb les dues tècniques, segons s’explica, en el cas de la intervenció tradicional hi ha un 25% de possibilitats que el quist torni a sortir (un de cada quatre). Si es fa amb la tècnica EPSIT, “està publicat que es redueix fins a un 16%”. Per tant, el centre destaca que “és una tècnica menys dolorosa, amb un temps de recuperació menor i, a més, amb menys possibilitats que el quist torni a aparèixer”.