Societat

Els botiguers musulmans de París acusen la polèmica per la prohibició del burca

El govern de Nicolas Sarkozy ja ha aprovat en consell de ministres una llei de prohibició total del vel integral

El carrer Jean-Pierre Timbaud és un dels pocs llocs de París on es pot trobar algun vel integral. En poc més de 300 metres es concentren una mesquita i una desena de comerços musulmans. Els botiguers del carrer, situat en un barri popular de l'est de París, es queixen de la pressió que pateixen des que el president francès, Nicolas Sarkozy, es va proposar prohibir el burca. L'única botiguera que admet vendre nicabs esquiva el tema. "Hi ha coses més importants en el món que no el burca, que és molt minoritari a França", senyala. Al carrer, una dona amb nicab surt ràpidament d'un cotxe i s'introdueix en una perruqueria per a musulmanes, que guarda la intimitat de les clientes amb una cortina espessa.

Bèlgica s'ha convertit fa escasses setmanes en el primer país en prohibir el burca i França aviat seguirà els mateixos passos. El govern de Nicolas Sarkozy ja ha aprovat en consell de ministres una llei de prohibició total del vel integral, amb multes de 150 euros per a totes les dones, també les estrangeres, que el vesteixin en qualsevol espai públic de França. Està previst que l'Assemblea Nacional aprovi el text en sessió parlamentària el juliol.

Sarkozy ha fet de la llei una bandera dels valors republicans i de la defensa de la dignitat de la dona. No satisfet en limitar el burca en els serveis públics, el cap d'Estat ha pressionat perquè la prohibició sigui completa, a tots els llocs públics de França, ignorant els dos informes contraris del Consell d'Estat.

Malestar entre la comunitat musulmana
Alguns musulmans se senten molestos per aquesta llei inapel·lable, que creuen que ha amplificat un fenomen minoritari a França. Segons dades del ministeri de l'Interior gal, unes 2.000 dones vesteixen habitualment el burca a França, un país que compta amb 65 milions d'habitants, cinc dels quals són musulmans.

"Només volem que ens deixin en pau", exclama un llibreter del carrer Jean-Pierre Timbaud, que ven llibres musulmans en àrab i en francès, així com complements de roba per a homes i dones, però ni burques ni nicabs. 'Consti que no estic d'acord amb el burca, però tampoc crec que s'hagi de prohibir', afegeix el llibreter.

Davant de la llibreria hi ha una carnisseria 'halal', que ven només carn tractada segons les normes del Corà, i, ben a prop, una perruqueria per a musulmanes, on no paren d'entrar i sortir dones amb vel. No es pot veure res de l'interior, perquè tot l'aparador està cobert amb unes cortines.

És l'exemple del secretisme que mantenen els comerciants d'aquesta zona, després de mesos d'informatius i portades parlant de la prohibició del burca i del debat de la identitat nacional llançat pel president Sarkozy.

La dependenta de la 'Boutique Jouhayna' està molesta per com s'ha tractat el tema del burca. "Aquí sí venem nicab, però no burques", expressa la botiguera, que suma poc més de vint anys i vesteix un xador, amb la cara descoberta, com la majoria de les botigueres de la zona.

La jove botiguera parla amb la boca petita, esquivant les preguntes. Desconeix si l'aprovació per part del govern del projecte de llei anti burca ha tingut algun efecte en les ventes del nicab. Aclareix, però, que aquest tipus de vel, que tapa tota la cara deixant una franja a la zona dels ulls, el porten poques dones a França i que s'ha creat una polèmica innecessària imposant aquesta nova norma.

Existeixen problemes "més importants"

"Per què en comptes de parlar del burca tot el dia no s'explica el que passa a Palestina", s'indigna la jove dependenta, abans de lamentar-se que la prohibició es comenci a estendre a l'Estat espanyol.

A la botiga del costat, especialitzada en roba per a dones musulmanes, es repeteix la mateixa història. Una altra dependenta, de la mateixa edat que l'anterior i amb la mateixa vestimenta, assegura que no venen ni nicabs ni burques. "No existeixen els burques a França, s'han d'importar i molt poques botigues ho fan", exclama, abans d'escapar-se per atendre les clientes, no sense abans deixar anar: "Entén vostè perquè el volen prohibir?".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.