Societat

Els diables, contra l'enduriment dels tràmits per fer correfocs

El nou decret sobre pirotècnia de l'Estat autoritza les festes amb foc que Europa volia prohibir però augmenta els tràmits i permisos previs. Les colles passen de la satisfacció per la butlla a la indignació

La indignació s'ha tornat a estendre entre les colles de diables catalanes. Quan tot just semblava que el nou decret de transposició al reglament europeu salvaria els correfocs, ara es presenten nous punts espinosos en el mateix decret del govern espanyol. Per començar, els organitzadors d'un correfoc hauran de fer molts més tràmits burocràtics que els que feien abans.

Els permisos es circumscrivien fins ara a l'àmbit municipal, però el decret fixa que els grans correfocs de festa major, per exemple, necessitaran el vist-i-plau de la Delegació del govern central a Catalunya. Aquesta "Loapa per a diables", com l'han batejat algunes colles, intenta que l'Estat recuperi protagonisme en el control de les festes populars i amenaça de retallar una part de l'autonomia dels municipis catalans.

En canvi, l'establiment de l'edat mínima per participar en un correfoc queda en mans del govern català, que encara no s'ha pronunciat a aquest respecte. En principi, es vol evitar que desapareguin les colles infantils, com ara la de la Patum de Berga. El problema és que els límits de pirotècnia per a menors tampoc estan molt clars, i amb el nou decret no es podrà cremar tota la gamma de pirotècnia que actualment hi ha disponible al mercat.

Per acabar-ho d'adobar, els caps de colla i actuants tenen 18 mesos justos per cursar una "titulació" que els acrediti com a aptes per a la festa i la manipulació dels petards. Des de l'Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya, s'hi mostren en contra. Ho consideren "poc temps". El que més critiquen, juntament amb la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya, és l'augment de permisos previs. "Ens han colat alguna cosa no prevista", alerta el seu president, Sete Udina. Si ara s'han de sol·licitar més permisos a la Delegació del govern espanyol, els ajuntaments podrien "replantejar-se si organitzen correfocs", en un moment en què els consistoris redueixen força les despeses.

La majoria de colles de diables accepten el decret, però rebutgen del tot la negociació feta i creuen que el temps s'encarregarà de fer justícia. Udina creu que "s'han acceptat moltes de les nostres al·legacions", però alhora puntualitza que "no podem seguir protestant permanentment, i haurem d'acatar la transposició".

El director del Centre de Promoció de la Cultura Tradicional, Ramon Fontdevila, hi està d'acord, i en fa una "valoració positiva" malgrat les "invasions competencials" de l'Estat cap als ajuntaments catalans.

El realisme s'ha acabat imposant, doncs, com el recurs menys dolent. Tot i així, ningú es creu encara que l'actual decret es quedi tal com està. L'única cosa que podria passar, en tot cas, és que Brussel·les rebutgi el decret espanyol. Però aleshores segurament seria en clau contrària als interessos catalans, és a dir, restringint encara més la festa, sobretot en l'àmbit infantil.

De moment, la Federació de Diables i Dimonis de Catalunya s'esperarà a una trobada amb els departaments de l'Interior, Governació i Cultura. El govern podria intervenir en la manera de fer complir la normativa i pactar alguna sortida amb la Delegació del govern. La normativa s'hauria d'aplicar als correfocs de l'any 2011.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.