Societat

Vaga de mestres el 13 de novembre

Els sin­di­cats USTEC-STEs, ASPEPC-SPS i GGT, que repre­sen­ten el 70% dels pro­fes­sors cata­lans, han con­vo­cat una vaga per al dia 13 de novem­bre en con­tra de la llei d'edu­cació de Cata­lu­nya (LEC), apro­vada per l'exe­cu­tiu de José Mon­ti­lla al juliol pas­sat i actu­al­ment en tràmit par­la­men­tari.

De la seva banda, les fede­ra­ci­ons d'ense­nya­ment de CCOO i UGT de Cata­lu­nya rea­lit­za­ran una con­sulta als ense­nyants sobre una pro­posta d'acci­ons i mobi­lit­za­ci­ons també en con­tra de la llei, en què s'inclourà la con­vo­catòria d'una vaga gene­ral el mateix dia 13 de novem­bre.

De fet, CCOO i UGT no han des­car­tat acu­dir a la vaga con­vo­cada pels altres sin­di­cats de forma unitària, ja que coin­ci­dei­xen a rebut­jar la llei, que ja va sus­ci­tar les pro­tes­tes dels pro­fes­sors el 14 de febrer.

USTEC-STEs, ASPEPC-SPS i CGT con­si­de­ren, segons un docu­ment con­junt, que la LEC "no aporta cap millora al nos­tre sis­tema edu­ca­tiu" i col·loca la xarxa pública d'ense­nya­ment en "con­di­ci­ons de sub­si­di­a­ri­e­tat", a més d'empit­jo­rar les con­di­ci­ons de tre­ball dels pro­fes­sors.

Segons el seu parer, el text que es debatrà pròxima­ment al Par­la­ment des­tina més diners públics als cen­tres d'ense­nya­ment pri­vats "sense cap obli­gació ni cap meca­nisme per evi­tar la dis­tri­bució dese­qui­li­brada de l'alum­nat", en relació amb els immi­grants, i afir­men que, a par­tir d'aquesta llei, "la xarxa de cen­tres pri­vats passa a ser l'eix ver­te­bra­dor del sis­tema edu­ca­tiu".

La repre­sen­tant d'USTE-STEs Rosa Cañadell opina que aquest canvi de model edu­ca­tiu "és molt greu en edu­cació" perquè pot afec­tar la igual­tat d'opor­tu­ni­tats entre els alum­nes.

"El que més molesta el pro­fes­so­rat és que el text no aborda els pro­ble­mes de mas­si­fi­cació, mate­rial, for­mació i altres aspec­tes" que viuen els mes­tres cada dia i, en canvi, con­so­lida la xarxa pri­vada de cen­tres con­cer­tats.

Xavier Massó, d'ASPEPC-SPS, asse­gura, de la seva banda, que la nova LEC s'ins­pira en el sis­tema edu­ca­tiu anglès, la reforma del qual va impul­sar en la dècada dels 70 un govern con­ser­va­dor del qual n'era minis­tra Mar­ga­ret Thatc­her.

La LEC con­so­lida, segons aquests sin­di­cats, el camí obert cap a la pri­va­tit­zació de deter­mi­nats sec­tors, a par­tir d'ator­gar com­petències als muni­ci­pis i altres vies: l'edu­cació de 0 a 3 anys, la de per­so­nes adul­tes, for­mació pro­fes­si­o­nal i ser­veis edu­ca­tius extra­es­co­lars.

De la seva banda, CCOO i UGT rea­lit­za­ran abans del 13 de novem­bre una con­sulta prèvia als cen­tres edu­ca­tius sobre la LEC i el seu con­tin­gut, a més de reco­llir fir­mes de suport per a les pro­pos­tes de millora de la mateixa ela­bo­ra­des per les diver­ses enti­tats de la comu­ni­tat edu­ca­tiva.

Aquests dos sin­di­cats afir­men que el pro­jecte de llei apro­vat per l'exe­cu­tiu català "no avança en la con­fi­gu­ració d'un model propi per a Cata­lu­nya, ori­en­tat en l'equi­tat i que res­pon­gui de manera efec­tiva als pro­ble­mes reals de l'edu­cació".

Rei­vin­di­quen que els pro­fes­si­o­nals de l'edu­cació vegin reflec­ti­des a la llei les seves "legítimes aspi­ra­ci­ons de millora" i, en aquest sen­tit, recla­men la nego­ci­ació d'un Esta­tut de la funció docent.

També ha expres­sat avui el seu rebuig a la llei el Sin­di­cat d'Estu­di­ants, que ha deci­dit sumar-se a la vaga de pro­fes­sors del 13 de novem­bre a Cata­lu­nya con­vo­cada per USTEC-STEs, CGT i ASPEPC, en "defensa de l'edu­cació pública", pel que reclama la reti­rada "imme­di­ata" del text i dels plans de Bolo­nya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.