Societat

La llei de la dependència dispara les queixes al Síndic

Les deficiències en l'apli­cació de la llei de dependència i els retards en el reco­nei­xe­ment i el paga­ment als joves de la renda d'eman­ci­pació han dis­pa­rat el nom­bre de quei­xes que els ciu­ta­dans pre­sen­ten davant el Síndic de Greu­ges, que ha recla­mat avui més mit­jans per a les polítiques soci­als.

Després de pre­sen­tar al Par­la­ment l'informe sobre les quei­xes de 2008, Rafael Ribó ha dema­nat a l'admi­nis­tració més mit­jans per­so­nals i recur­sos econòmics i més rapi­desa a l'hora d'apli­car les polítiques diri­gi­des als col·lec­tius més des­a­fa­vo­rits, en espe­cial en un con­text de crisi.

En total, el Síndic ha rebut 528 quei­xes rela­ci­o­na­des amb l'apli­cació de la llei de la dependència durant el 2008, la majo­ria moti­va­des pels retards en l'ela­bo­ració del Pro­grama Indi­vi­dual d'Atenció (PIA) i en la valo­ració de la situ­ació de dependència, segui­des de les recla­ma­ci­ons per demo­res en el cobra­ment de les pres­ta­ci­ons.

Només les quei­xes rela­ci­o­na­des amb aquesta llei, emblema de les polítiques soci­als de José Luís Rodríguez Zapa­tero, han fet créixer un 131% les recla­ma­ci­ons ciu­ta­da­nes en l'àmbit dels ser­veis soci­als res­pecte al 2007.

Ribó ha asse­gu­rat que encara no han cobrat per­so­nes que fa ja molt de temps que van ini­ciar la tra­mi­tació d'aquesta ajuda, i que alguns d'ells fins i tot han mort espe­rant una res­posta de l'admi­nis­tració, per això estu­dia si es podria recla­mar per drets adqui­rits en aquest últim cas.

La len­ti­tud amb la qual la Gene­ra­li­tat tra­mita el reco­nei­xe­ment de la renda bàsica d'eman­ci­pació i els retards en el cobra­ment d'aquesta ajuda des­ti­nada als joves han aca­pa­rat també l'atenció ciu­ta­dana el 2008, i ja repre­sen­ten entre el 25 i el 30% de les quei­xes de l'àmbit del medi ambi­ent i l'habi­tatge.

Ribó ha exi­git que s'agi­liti en espe­cial la tra­mi­tació de sol·lici­tuds que fa mesos que estan para­lit­za­des per pro­ble­mes tècnics ali­ens als joves que dema­nen les aju­des, que ges­ti­o­nen de manera com­par­tida la Gene­ra­li­tat i el govern espa­nyol.

El Síndic ha cri­dat també l'atenció sobre el fet que, quan s'acaba de com­plir el ter­mini de quinze anys màxim donat per la llei per supri­mir les bar­re­res arqui­tectòniques, "Cata­lu­nya encara està molt lluny dels mínims desit­ja­bles" per acon­se­guir que les per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat puguin moure's amb auto­no­mia.

La ins­ti­tució cata­lana de defensa dels ciu­ta­dans ha atès durant tot l'any pas­sat 30.400 per­so­nes, que han for­mu­lat 5.610 quei­xes –algu­nes d'elles col·lec­ti­ves– i 18.003 con­sul­tes, a més de 97 actu­a­ci­ons d'ofici.

D'aques­tes, el 19,74% cor­res­po­nen a l'àmbit de l'admi­nis­tració pública i els drets; el 16,72% a l'àrea del con­sum; el 9,33% a l'urba­nisme i l'habi­tatge; el 9,06% als ser­veis soci­als; i el 7,57% a la segu­re­tat ciu­ta­dana i la justícia, entre d'altres.

Entre aquest volum de quei­xes i con­sul­tes pre­o­cu­pen també al Síndic les que fan referència a la satu­ració dels cen­tres de menors davant el tan­ca­ment d'alguns cen­tres d'aco­llida i l'insu­fi­ci­ent crei­xe­ment de pla­ces el 2008.

"La sobre­o­cu­pació és espe­ci­al­ment alar­mant en alguns cen­tres, on la necessària inti­mi­tat queda com­pro­mesa pel nom­bre de nens que han de dor­mir junts a cada habi­tació i pel fet que no dis­po­sen d'arma­ris ni tau­le­tes indi­vi­du­als per dei­xar les seves per­ti­nen­ces", asse­gura l'informe lliu­rat al Par­la­ment.

Mal­grat que Ribó con­si­dera que con­ti­nuarà sent insu­fi­ci­ent el nom­bre de pla­ces que té pre­vist obrir la Gene­ra­li­tat el 2009, el Síndic ha asse­gu­rat que estan col·labo­rant de manera posi­tiva amb el depar­ta­ment d'Acció Social per inten­tar solu­ci­o­nar el pro­blema.

Ribó ha rebut­jat que s'hagin detec­tat casos de mal­trac­ta­ments en aquests cen­tres, mal­grat un informe des­fa­vo­ra­ble del Defen­sor del Poble, i ha mos­trat la seva sor­presa per "la lleu­ge­resa" de l'informe ela­bo­rat per la ins­ti­tució espa­nyola.

El nom­bre d'actu­a­ci­ons rea­lit­za­des pel Síndic després de rebre les quei­xes i con­sul­tes dels ciu­ta­dans s'ha incre­men­tat un 8,8% en relació amb el 2007, i gai­rebé qua­dru­pli­quen les pre­sen­ta­des el 2004.

Mal­grat que la gran majo­ria de les reso­lu­ci­ons eme­ses pel Síndic són aca­ta­des i com­pler­tes per les admi­nis­tra­ci­ons, encara prop d'un 11% són rebut­ja­des i algu­nes instàncies ni tan sols es moles­ten a res­pon­dre els reque­ri­ments del Síndic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.