Un milió cent mil barcelonins podran dir la seva sobre la futura Diagonal
Reforma de la Diagonal
Un milió cent mil barcelonins, majors de 16 anys i empadronats amb data del 2009, podran participar en una consulta ciutadana inèdita sobre la transformació de l’avinguda Diagonal que l’Ajuntament posarà en marxa el mes que ve i que culminarà l’abril del 2010 amb sis dies de votacions en els 73 barris. La iniciativa, proposada per ERC el setembre passat i aprovada pel bipartit després de certs dubtes, no només és pionera pel repte que suposa per al consistori, sinó també perquè introdueix per primer cop el vot electrònic.
La proposta, que ahir van presentar l’alcalde, Jordi Hereu, i el president del grup republicà, Jordi Portabella, preveu la possibilitat que el ciutadà pugui opinar sobre dos projectes que elaborarà l’oficina tècnica que es va crear la tardor passada expressament. La consulta suposarà un gran esforç tècnic i humà, ja que prèviament a la votació es farà una àmplia campanya informativa, s’obrirà un període d’aportacions seguint l’exemple del que s’ha fet amb el pla d’actuació municipal i se sotmetran les dues propostes amb les esmenes aprovades a un ampli debat públic. Aquest procés acabarà el març de l’any que ve.
Tot i la transcendència de la decisió, Hereu no va poder quantificar quant suposarà la consulta per a les arques municipals, sobretot en un moment de crisi. Tampoc va aclarir per què s’ha decidit sobre dos projectes de reforma i no tres o quatre, ni tampoc quines diferències tindran més enllà de la presència del tramvia en tots dos. El que sí que va deixar clar és que aquest tipus de consulta “difícilment es podrà traslladar a altres projectes”, i també va garantir la fiabilitat de la votació electrònica. La reforma de l’avinguda no començarà fins al pròxim mandat.
Portabella va presentar conjuntament amb Hereu la consulta perquè va ser ell qui la va proposar al govern. Va insistir en la rellevància de la proposta perquè “és una mesura d’aprofundiment democràtic que genera voluntat de pertinença a la ciutat” i perquè situa Barcelona de nou com una ciutat referent a nivell internacional.
Tot i que aquest procés participatiu s’aprovarà sense cap problema al ple de la setmana que ve, CiU i PP no van estalviar les crítiques per haver-los marginat de la proposta malgrat ser un projecte de gran impacte per a la ciutat. Trias va reclamar que el ciutadà pugui participar en la definició del projecte i no limitar-se a votar-lo un cop fet. Per la seva banda, Fernández va lamentar que permeti votar als immigrants.