Societat

L'Ajuntament farà una consulta sobre la reforma de la Diagonal però avisa que no serà vinculant

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Carles Martí, ha assegurat avui que encara que es tindrà en consideració la consulta popular sobre la reforma de l'avinguda Diagonal, el seu resultat no serà vinculant des del punt de vista legal, un supòsit que el grup municipal d'ERC nega.

Després del ple en el qual el bipartit format pel PSC i ICV-EUiA ha anunciat que prendrà en consideració el prec d'ERC per consultar als ciutadans sobre aquest projecte, Martí ha puntualitzat que, encara que la celebració d'aquests referèndums –que es durien a terme per primera vegada– està recollida en la Carta Municipal, aquests no són vinculants.

"No pot ser vinculant des del punt de vista legal, ja que aquesta potestat només la té el govern de l'Estat. Ni tan sols el senyor Ibarretxe, com és ben sabut, pot convocar referèndums", ha dit el primer tinent d'alcalde, qui, això no obstant, ha subratllat que "si es duu a terme el procés de participació és per tenir-lo en compte i valorar-lo".

No obstant això, per al president del grup d'ERC, Jordi Portabella, la consulta –que es convocarà després que una comissió determini a partir de gener que ve els termes en els quals es preguntarà als ciutadans– és vinculant.

Aquest procés està regulat específicament a l'article 35 de la Carta Municipal i per les normes reguladores de participació, que estableixen la possibilitat de celebrar consultes ciutadanes si l'afectació influeix a tota la ciutat, ha aclarit Portabella davant "qualsevol tergiversació que es pugui fer de la nostra proposta".

Martí ha reconegut que la reforma de la Diagonal "es mereix un procediment excepcional perquè és una proposta clau per a la ciutat", i que els tècnics i els grups municipals definiran quins són els passos que seguir: què i quan es pregunta i quin és l'univers, és a dir, les persones que podrien donar la seva opinió sobre aquesta reordenació.

En aquest sentit, el tinent d'alcalde ha explicat que l'actual equip compta amb el precedent del procés participatiu efectuat per a l'elaboració del programa d'acció municipal, "que ha estat molt ampli i ha estat un èxit", encara que no es va basar en una consulta directa.

"No sabem si el mecanisme serà una urna o un altre sistema per poder donar l'opinió", ha contestat el regidor quan se li ha preguntat si el sistema seria el mateix que en un referèndum convencional.

Martí no creu que la possibilitat de consultes sigui extrapolable a altres projectes en marxa en aquests moments a la ciutat, com per exemple la reurbanització de l'entorn del FC Barcelona, ja que no és "tan impactant com el de la Diagonal".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.