Societat

La Sagrera: l’altre finançament polèmic

A mesura que pas­sen els dies s’embo­lica el finançament de la Sagrera. La reunió que van man­te­nir dimarts a Madrid l’alcalde de Bar­ce­lona, Jordi Hereu, i la minis­tra de Foment, Mag­da­lena Álva­rez, només va ser­vir perquè dues de les tres parts par­ti­ci­pants en la nego­ci­ació es poses­sin d’acord. La ter­cera part impli­cada sense la qual no hi ha acord pos­si­ble, el govern, seguia ahir, 24 hores després, sense moure fitxa.

Tot i que la indi­ferència és la con­signa ofi­cial, al govern el movi­ment uni­la­te­ral de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona no ha cai­gut gens bé. El con­se­ller Nadal va evi­tar fer decla­ra­ci­ons sobre l’assumpte, però el pre­si­dent d’ERC, Joan Puig­cercós, es va quei­xar al pre­si­dent Mon­ti­lla per l’actu­ació del con­sis­tori bar­ce­loní. Els repu­bli­cans con­si­de­ren que ha de ser el govern qui encapçali les nego­ci­a­ci­ons, ja que els fons que ser­vi­ran per finançar són recur­sos recu­pe­rats dels pres­su­pos­tos gene­rals de l’Estat a través de l’addi­ci­o­nal ter­cera de l’Esta­tut.

El pro­blema no és només de lide­ratge en les nego­ci­a­ci­ons en si, sinó la imatge que podia pro­jec­tar una tro­bada en què l’Ajun­ta­ment nego­ci­ava sobre uns diners que sobre el paper són de Cata­lu­nya. Tot ple­gat té reper­cus­si­ons en l’equi­li­bri ter­ri­to­rial, ja que el que s’assigni a l’estació de la Sagrera s’haurà de res­tar d’altres pro­jec­tes.

Només 90 dels 600 mili­ons que final­ment cos­tarà l’estació de la Sagrera estan assig­nats al pla Cata­lu­nya, la pro­posta d’inver­si­ons que el govern va fer arri­bar a Foment per com­plir el man­dat de l’Esta­tut. Aquests 90 mili­ons eren una pre­visió per a pos­si­bles des­vi­a­ments del pro­jecte ini­cial, que s’han de sumar als 160 mili­ons que Adif ja tenia reser­vats per a les actu­a­ci­ons de la Sagrera. La resta dels diners, uns 350 mili­ons, hau­ran de sor­tir dels recur­sos no assig­nats dels pres­su­pos­tos de l’Estat a Cata­lu­nya.

Quan es cone­gui el cost defi­ni­tiu de les obres, que dura­ran fins al 2014, caldrà que el minis­teri de Foment i la Gene­ra­li­tat s’asse­guin a nego­ciar les apor­ta­ci­ons anu­als a l’obra, ja que no es podran assig­nar de cop els 440 mili­ons d’apor­tació esta­tutària. Les nego­ci­a­ci­ons, però, s’entre­ve­uen com­pli­ca­des, ja que caldrà una nego­ci­ació en el marc de la comissió bila­te­ral Estat-Gene­ra­li­tat i després el minis­teri d’Eco­no­mia hi haurà de donar el vis­ti­plau.

Aques­tes nego­ci­a­ci­ons també han de ser­vir, i aquest és un altre tema polèmic, per esta­blir qui s’endurà els diners de les plusvàlues immo­biliàries que l’ope­ració acabi gene­rant. Uns bene­fi­cis econòmics que ara per ara són inquan­ti­fi­ca­bles, ja que enmig de la crisi econòmica és molt difícil saber quin valor tin­dran els immo­bles pre­vis­tos a sobre de l’estació de la Sagrera i quan serà pos­si­ble tro­bar inver­sors immo­bi­li­a­ris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.