Escapades

Astúries històrica

Avilés, Gijón i Oviedo: un triangle amb personalitat, marcat per la seva gent, els seus carrers i la multiculturalitat

Avilés, Gijón i Ovi­edo, un tri­an­gle amb per­so­na­li­tat. Tres ciu­tats on la diver­si­tat de la seva gent, els seus car­rers, la mul­ti­cul­tu­ra­li­tat, la cre­a­ti­vi­tat, el desen­vo­lu­pa­ment tec­nològic i els nous pro­jec­tes i fins i tot la seva gas­tro­no­mia sor­pre­nen el visi­tant. De totes tres, Avilés, una ciu­tat mar­cada històrica­ment per les grans empre­ses siderúrgi­ques, és pot­ser la que turísti­ca­ment passa més des­a­per­ce­buda. I en canvi, el seu nucli antic ha estat decla­rat con­junt històric, artístic i monu­men­tal. Entre els seus atrac­tius des­ta­quen els car­rers de Gali­ana, Can­damo, La Fer­re­ria i Rivero, la plaça d'Espa­nya amb el seu ajun­ta­ment, l'església vella de Sabugo, del segle XIII, i la moderna de Sant Tomàs de Can­ter­bury. Des­ta­quen també els palaus de Val­de­car­zana i Cam­po­sa­grado i el tea­tre Pala­cios Valdés.

I per si tot això no fos sufi­ci­ent per atreure turis­tes, la ciu­tat d'Avilés ha llui­tat de valent per acon­se­guir que el cen­tre cul­tu­ral inter­na­ci­o­nal Oscar Nie­meyer s'ins­tal·li a la seva zona, unes ins­tal·laci­ons que han de ser “un revul­siu per a la ciu­tat”. La inau­gu­ració és pre­vista pel dia 15 de desem­bre –el mateix dia que aquest pres­tigiós arqui­tecte fa 103 anys–. En el pro­jecte hi ha par­ti­ci­pat el govern de l'Estat i el Prin­ci­pat d'Astúries i “serà un com­plex cul­tu­ral de rellevància inter­na­ci­o­nal, imant del reco­nei­xe­ment i cre­ació artística que con­tri­buirà a la rege­ne­ració econòmica i urbanística d'una àrea en ple procés de trans­for­mació indus­trial com és la ria d'Avilés”. El cen­tre Oscar Nie­meyer és una porta oberta a la cul­tura en totes les seves for­mes, tra­di­ci­ons i estils. Música, tea­tre, cinema, expo­si­ci­ons, con­ferències, notícies a l'aire lliure i edu­ca­ti­ves. “El cen­tre Nie­meyer podrà aco­llir un con­cert per a milers de per­so­nes o una petita expo­sició, una gran estrena de cinema o una pro­ducció tea­tral ama­teur, un debat entre caps d'estat o un con­cert del millor vio­lon­cel·lista del món”, expli­quen des del cen­tre. El con­sell asses­sor del cen­tre està inte­grat per des­ta­ca­des per­so­na­li­tats, com ara el l'actor, guio­nista i direc­tor Woody Allen, el científic Step­hen Hawking, l'escrip­tor Paulo Coelho o el con­si­de­rat com un dels pares d'inter­net, el científic Vin­ton Cerf.

Avilés, a més, està situ­ada a la zona cos­ta­nera cen­tral del Prin­ci­pat d'Astúries i plat­ges com la de l'Arnao, Santa Maria del Mar, Muni­e­lles, Las Bayas o la de la Sali­nas –“una de les millors plat­ges del nord de l'Estat per a la pràctica del surf”– no es poden dei­xar de visi­tar.

En un altre punt del tri­an­gle, hi ha Gijón, pre­si­dida per La Labo­ral, un edi­fici que es va cons­truir als anys qua­ranta amb l'objec­tiu d'aco­llir els fills orfes de pares de vícti­mes d'acci­dents labo­rals a la mine­ria. És per això que es va pro­jec­tar un edi­fici per a un miler d'alum­nes i que tingués dependències com ara una residència, l'escola, tallers indus­tri­als, una granja, ins­tal·laci­ons espor­ti­ves, una església o camps de cul­tiu. Al final, l'edi­fici es va habi­li­tar per for­mar fills de tre­ba­lla­dors amb pro­fes­si­o­nals qua­li­fi­ca­des. La Uni­ver­si­tat Labo­ral de Gijón no es va aca­bar de cons­truir i els seus edi­fi­cis es van aban­do­nar a la dècada de 1980, fins al 2001, quan el govern del Prin­ci­pat d'Astúries va impul­sar-ne la recu­pe­ració. Ara l'espai s'ha adap­tat com a cen­tre de for­mació uni­ver­sitària, pro­fes­si­o­nal i artística; s'hi han habi­li­tat sales per a con­gres­sos i semi­na­ris, i com a cen­tre d'art i cre­ació indus­trial. El 2007 es va reha­bi­li­tar el tea­tre i s'hi ha fet una aposta per espec­ta­cles d'avant­guarda.

Gijón és avui una “ciu­tat moderna i hos­pi­talària i amb una activa vida cul­tu­ral”. El Gijón més ances­tral es con­cen­tra a la Cima­de­vi­lla, l'antic barri de pes­ca­dors. A la plaça de Campo Valdés hi ha les ter­mes roma­nes, en bon estat de con­ser­vació i que actu­al­ment for­men part del Museu de les Ter­mes. En tot aquest indret es pot veure el Museu Casa Natal Jove­lla­nos, la fàbrica de tabacs, el Palau de Revi­lla­gi­gedo i la platja de San Lorenzo.

El tri­an­gle el tanca Ovi­edo, la ciu­tat de les més de 100 estàtues i que es defi­neix com a “majes­tu­osa però pro­pera, on t'embol­ca­lla el pas de dotze anys d'història”. En des­taca el con­junt de monu­ments de la monar­quia astu­ri­ana (segles VIII i IX) decla­rats Patri­moni de la Huma­ni­tat per la Unesco, amb peces com el San­tu­llano, San Miguel de Lillo, Santa Maria del Naranco i la Cámara Santa.

La ciu­tat ha fet una forta aposta per ser la seu de con­gres­sos: està a punt d'inau­gu­rar el Palau de Con­gres­sos Audi­tori Príncipe Felipe, un espai que se suma a l'oferta del nou Palau de Con­gres­sos i Expo­si­ci­ons, obra de l'arqui­tecte San­ti­ago Cala­trava.

FITXA DE LA RUTA

Ruta. Oviedo, Gijón i Avilés
Distància. Les distàncies entre les tres ciutats són curtes. Entre Oviedo a Gijón hi ha 32,5 quilòmetres. I de Gijón a Avilés, 27 quilòmetres.

DADES D'INTERÈS

Turisme Astúries www.infoasturias.com
Turisme d'Avilés. www.avilescomarca.info Superfície: 25 km². Altitud: 8 m. N. d'habitants: 84.675
Turisme Gijón. www.gijon.info Superfície: 41 km². Altitud: 8 m. Nombre d'habitants: 273.931
Turisme Oviedo. www.oviedo.es Superfície: 26 km². Altitud: 232 m. Nombre d'habitants: 224.000.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.