Societat

Màrius Torres, l'ànima

Josep Maria Fonalleras tanca avui a La Planeta la XVIII Proposta de Poesia Just M. Casero amb la lectura conferència ‘Tibant els arcs. Una lectura personal de Màrius Torres'

‘És un poeta líric en el sentit més pregonament contemporani de l'expressió'

Per­me­tin-me que els parli del que em sem­bla que és un pri­vi­legi per a tot­hom i per aquesta ciu­tat. Ara i aquí; en una ciu­tat que un bon dia va tenir com a mínim dues sorts; l'una és que algú ano­me­nat Narcís-Jordi Aragó comencés en un moment clau a fer una endreça sàvia en els calai­xos de la lle­tra que s'hi havia escrit i que s'hi escri­via i sobre els seus pro­ta­go­nis­tes; i l'altra és que Car­les Vivó també hagués començat a obrir fines­tres i por­tes en l'ima­gi­nari d'unes dones i d'uns homes que havien vis­cut direc­ta­ment en les negrors més reac­cionàries i catòliques, que bé tots sabem que han anat i con­ti­nuen cami­nant encara sem­pre jun­tes. I que quedi escrita aquesta entrada per fer notar que sem­pre hi ha algun començament en tot i que mai les distàncies huma­nes són tan extre­mes com pot­ser pen­sem que són. Però en tots cas con­cre­tem: el pri­vi­legi que ens ocupa té el nom propi de Màrius Tor­res, nas­cut a Lleida el 1910 i tras­pas­sat el 1942 a Puig d'Olena, al sana­tori, i l'objecte és la seva poe­sia i la seva paraula escrita en cadas­cun dels gèneres en què va fer incursió... Pen­sant en la pro­posta extra­or­dinària –Màrius Tor­res, una espurna– que van pre­sen­tar el poeta Antoni Clapés i la rap­soda Montse Vell­vehí el 22 de setem­bre pas­sat a la Casa de Cul­tura en el marc de l'Ara Poe­sia-XV Fes­ti­val de Poe­sia de Girona, i pen­sant també en aquesta con­ferència lec­tura –Tibant els arcs. Una lec­tura per­so­nal de Màrius Tor­res– que l'escrip­tor Josep Maria Fona­lle­ras impar­tirà avui a la Sala La Pla­neta sobre el poeta, tra­duc­tor i assa­gista. Lluny de fer pre­vi­si­ons, pot­ser m'agrada intuir ara mateix que aquest pri­vi­legi d'haver pogut acos­tar-nos a la paraula i a l'uni­vers de Màrius haurà tin­gut i tindrà –conei­xent bé els dos pro­ta­go­nis­tes– la riquesa d'una sin­gu­la­ri­tat més dedi­cada a la poe­sia i d'una altra de més vin­cu­lada a la seva prosa: epis­to­lari, assaig i tra­duc­ci­ons. Que quedi com a una mera intuïció...

Ho va dir el meu amic Antoni Clapés: “Tor­res és un poeta líric en el sen­tit més pre­go­na­ment con­tem­po­rani de l'expressió: és el poeta que busca la musi­ca­li­tat interna del text (d'això podríem dir-ne la música de les idees) i dels afec­tes i les emo­ci­ons més ple­na­ment sen­ti­des. Men­tre refle­xi­ona sobre el mis­teri del sen­tit de l'existència, el poeta parla en pri­mera per­sona. El jo del poeta líric res­sona dins l'abisme de l'ésser, i la seva sub­jec­ti­vi­tat és pura­ment ima­ginària; l'emoció íntima només ho és en el sen­tit que és comuna, uni­ver­sal i com­par­tida per l'altre: el sub­jecte líric neces­sita tro­bar en el lec­tor un sem­blant amb el qual hau­ria de poder esta­blir com­pli­ci­tats i inter­can­viar mots i experiències”... Recu­pe­rin ara, per exem­ple, la Cançó a Mahalta que va musi­car Llach i lle­gei­xin després el poema: “Cor­ren les nos­tres ànimes com dos rius paral·lels. / Fem el mateix camí sota els matei­xos cels. / No podem acos­tar les nos­tres vides cal­mes: / ens separa una terra de xiprers i de pal­mes. / En els mean­dres, grocs de lli­ris, verds de pau, / sento, com si em seguís, el teu batec suau / i escolto la teva aigua, tre­mo­losa i amiga, / de la font a la mar –la nos­tra pàtria antiga”.

Era el prin­cipi: moguin el que cal­gui remoure i relle­gei­xin Tor­res. I visi­tin també l'expo­sició sobre Car­les Vivó al Museu d'Història de la Ciu­tat... Bé, i és que amb Tor­res també arriba Leo­pardi, Valéry, el seu bon amic Riba, i el gran Pavese; amb Màrius Tor­res, sem­pre ve Pavese.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.