successos
Una de cada quatre dones ha patit agressions masclistes
Més d'un 80% de les 36.000 víctimes de 2009 a Catalunya no van denunciar els fets
La majoria d'agressors són exparelles o familiars
El 5% de dones han estat acomiadades per motius sexistes
Més d'un 25% de dones de Catalunya d'entre 18 i 70 anys ha patit almenys una agressió masclista al llarg de la seva vida, però la majoria no ho ha denunciat. Només durant l'any passat, més de 36.000 van ser víctimes d'aquestes agressions, tot i que només un 18% va presentar denúncia a la policia o al jutjat. La resta de dones –un 82%– van optar per callar i no dir res de les agressions, malgrat ser conscients que havien estat presumptes víctimes d'un delicte de part de la seva parella o exparella sentimental.
Aquestes són les principals conclusions de la primera enquesta de violència masclista a Catalunya, que es va presentar ahir al Departament d'Interior. En l'àmbit general, l'estudi revela llums i ombres de la societat catalana. D'una banda mostra un canvi positiu de valors a la societat catalana, ja que la majoria de les persones enquestades –15.000 homes i dones– rebutgen comportaments masclistes com les agressions, els insults o les amenaces. Tot i això, l'enquesta revela que existeix una bossa important d'homes de totes les edats que exerceixen discriminació o violència vers les dones en diferents àmbits.
Un dels motius que expliquen les baixes xifres de denúncies és el perfil dels agressors, la majoria dels quals exparelles (35%) o “altres familiars de les dones” (24%), segons va assegurar ahir el sociòleg Josu Gondra, responsable de l'enquesta, que va afirmar que “és molt probable” que la xifra d'agressions masclistes comeses per familiars de víctimes siguin superiors, ja que moltes dones “han ocultat” la identitat dels agressors. “Quan no hi ha lligam emocional és més fàcil denunciar”, va afegir Gondra, que va destacar l'alt percentatge de víctimes d'agressions als carrers(12,2%). “Hi ha dones que no passen per carrers per por”, va dir.
Acomiadada de la feina
La primera enquesta sobre violència masclista a Catalunya també revela que més d'un 5% de les dones s'han vist obligades a deixar alguna feina contra la seva voluntat per motius sexistes –com un embaràs– i un 9% per pressions familiars. A més, un 3,2% de dones va assegurar haver-se sentit assetjada sexualment a la feina el 2009. “Són xifres baixes, però que mostren que el problema existeix”, va valorar Josu Gondra.
“Hem avançat, però el fenomen de la violència masclista és massa gran i falten més mesures i polítiques socials fermes per lluitar-hi”, va afirmar Alba Garcia, directora del programa de seguretat contra la violència masclista del Departament d'Interior, que va reconèixer, amb tot, que des de l'estricte àmbit polític no es podrà posar mai fi a aquesta xacra. “S'han posat les bases, però fa falta forçar un canvi cultural per eliminar aquesta problemàtica”, va assegurar Garcia.
LA FRASE
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 11-12-2010, Pàgina 33
- El Punt. Barcelona 11-12-2010, Pàgina 33
- El Punt. Camp de Tarragona 11-12-2010, Pàgina 33
- El Punt. Comarques Gironines 11-12-2010, Pàgina 32
- El Punt. Penedès 11-12-2010, Pàgina 33
- El Punt. Maresme 11-12-2010, Pàgina 33
- El Punt. Vallès Occidental 11-12-2010, Pàgina 33
- Avui 11-12-2010, Pàgina 25