En temps de tòfones
Una passejada entre Morella i Xiva, que es pot complementar amb un bon àpat de les Jornades Gastronòmiques de la Tòfona
La capital de la comarca dels Ports no necessita presentació: Morella és coneguda arreu pel seu patrimoni arquitectònic impressionant, que s'ha convertit en un reclam turístic potent. No es pot sortir de la ciutat sense visitar les muralles i les torres que l'envolten i sense passejar pel nucli antic, tot esquitxat de casals; per carrers porxats com el de Blasco de Alagón o bé sense entrar a l'església de Santa Maria, per descobrir-hi joies com el seu cor... Tampoc no es pot marxar de Morella sense haver pujat al castell, des d'on es divisa bona part de la comarca.
Xiva, amb cap a cinquanta veïns, està situada entre muntanyes i pertany al terme municipal de Morella. Aquesta petita població és d'origen àrab. Es creu que el poble va créixer al voltant del Molí de la Cadireta o de Dalt, la primera casa que s'hi va construir. Actualment, el poble destaca per la seva bona conservació i pel conjunt restaurat, pròxim a l'església, que presideix la població. Cal dir que la majoria de cases s'han arreglat i moltes són de segona residència. De Xiva, també cal destacar-ne els paisatges espectaculars.
El camí i la taula
El camí de Morella a Xiva només té vuit quilòmetres, però permet admirar paisatges preciosos. El punt de partida és a l'aqüeducte de Morella, i en els primers quilòmetres no perd la silueta de la ciutat monumental. Després, si s'avança cap a la muntanya, es passa per diversos masos: alguns continuen l'explotació de la terra i de ramats, però d'altres, abandonats, s'han convertit en testimoni del passat, quan a la comarca només es vivia de l'agricultura i de la ramaderia. Aquesta economia de muntanya incloïa la recol·lecció de la tòfona negra, un dels productes més característics de la zona, com ho demostren les receptes tradicionals que l'utilitzen en la seva elaboració, sobretot plats de carns, com la cuixa de xai a la morellana o la gallina trufada. Ara se celebren les vuitenes Jornades Gastronòmiques de la Tòfona negra, una bona ocasió per complementar una passejada agradable amb un àpat de primera.
De Morella, a Xiva
Per anar fins a Xiva, el caminant ha de sortir de Morella per la Porta de Sant Miquel en direcció a l'aqüeducte medieval. Cal passar per sota de l'arc d'aquest aqüeducte i seguir recte per asfalt (tot i l'indicador de camí tallat), cap al segon tram d'aquest camí. En arribar-hi, un senyal indica que cal continuar cap a l'esquerra per un corriol, coster amunt. Acabada la primera pujada, el camí baixa una mica i continua pel pla. Al cap d'uns metres, apareix un encreuament amb una pista. Cal travessar-la i continuar recte fent atenció a les marques del PR - V216 (camí de petit recorregut, senyalitzat amb una línia groga i una altra de blanca). Aquest traçat passa a prop d'un pou que s'ha de deixar a la dreta quan el camí torna a pujar. Arribats a dalt de la collada, uns metres endavant, el camí es desvia cap a la dreta i s'ha de passat per sota una tanca de bestiar. Llavors comença el descens en ziga-zaga per un camí que travessa un petit bosc de pins. Tot seguit, s'arriba a un petit corriol que cal seguir. Aquest caminoi passa a tocar del mas de Carceller, que queda a la dreta i condueix fins a la capçalera d'un barranc que s'ha de seguir per l'esquerra. Després de travessar dues portes, el camí va al mas de Mejora, abandonat, i continua resseguint el contorn del barranc que, a mesura que s'avança, arriba a més fondària. Llavors ja es pot veure el poble de Xiva de Morella i, al fons del barranc, on neix el riu Xiva, també es divisa l'ermita del Roser. El camí continua avall fins que arriba a l'entrada del poble.
DADES D'INTERÈS
LA RUTA
Les tòfones: l'or negre de la gastronomia dels Ports
M.J.R.Iogurt de foie gras amb castanyes, tòfona i galetes; crema trufada de patates amb ou i pernil; bacallà confitat amb ou, tòfona i parmentier de carxofa, o coulant de xocolata amb tòfona amb crema anglesa i fruits del bosc... Són alguns plats que han preparat els restaurants de Morella i Forcall que participen a les Jornades Gastronòmiques de la Tòfona, que se celebren fins al dia 19 de març. Els menús oscil·len entre els 27 i els 36 euros i permeten degustar un dels productes més característics de la comarca.