educació
“No hi ha cap raó pedagògica per la fusió de matèries científiques a batxillerat”
Educació tira “endavant” els canvis de currículum anunciats al desembre en una reunió amb docents i la comunitat científica i acadèmica
“Ens ha deixat clar que seguiran endavant amb la fusió de matèries científiques a batxillerat. S’ha escenificat un diàleg que en realitat no ha existit. No se’ns ha fet cas”, lamenta la plataforma Ciències en Perill en un comunicat després de reunir-se amb el departament d’Educació i FP de forma telemàtica aquest dimarts, amb altres representants de la comunitat científica, acadèmica i d’altres plataformes de docents de secundària. “El Departament va insistir el 9 de gener que volia dialogar per aconseguir una proposta de consens i ha aconseguit un consens en contra de la fusió de matèries científiques”, remarquen, tot mantenint la crida ja anunciada divendres a “no corregir voluntàriament” els exàmens de matèries científiques en les proves d’accés a la universitat (PAU) dels pròxims 11,12 i 13 de juny en senyal de protesta “si el departament no es compromet amb l’educació científica a batxillerat”.
El desembre passat, la consellera d’Educació i FP, Esther Niubó, va confirmar que el seu departament havia plantejat canvis en el currículum de primer de batxillerat per fusionar les matèries Biologia, Geologia i Ciències Ambientals, per una banda, i Física i Química, per una altra. Si ara hi ha tres hores per matèria, a partir del curs 2026-2027 les matèries fusionades seran de 4 hores setmanals. Tots aquests canvis responen, segons ha explicat sempre la conselleria, a un requeriment del ministeri d’Educació que obliga la Generalitat a adaptar el currículum de batxillerat a la llei estatal.
“Ens sorprèn que el Departament d’Educació no doni cap argument educatiu o pedagògic i només s’escudi en arguments tècnics o normatius que ells tenen la capacitat de canviar o de negociar amb el Ministeri”, remarquen, insistint en l’absència de diàleg i la falta de resposta a les reclamacions fetes no només des de Ciències en Perill sinó des de les universitats, les societats científiques, els col·legis professionals, els claustres, els sindicats, etc.
Consideren que la modificació del currículum a primer de batxillerat amb la fusió de les matèries científiques “objectivament perjudica l’educació científica dels estudiants de Catalunya i, per tant, del conjunt de la societat”.