L'EMD de Jesús, referent a Tortosa i a la resta del país
La revisió del conveni amb l'Ajuntament es va aprofitar per establir una fórmula automàtica per calcular el finançament que Tortosa pretén exportar
Els pobles que formen part del municipi de Tortosa deixaran de ser tractats com a barris o pedanies. L'experiència que el 1995 va iniciar l'entitat municipal descentralitzada (EMD) de Jesús ha obert el camí per a les dues noves EMD que es van constituir ahir, Campredó i Bítem; però també per a les que es puguen crear en el futur al municipi o a la resta del país. De fet, la revisió del conveni de l'EMD de Jesús, la tardor del 2009, va servir per establir una fórmula “automàtica, concreta, exacta i coresponsable” per calcular el finançament de les altres EMD.
Cada any, l'Ajuntament i l'EMD de Jesús havien de renegociar les transferències que es feien des del municipi. Així, el nou conveni tancava diverses negociacions frustrades, i representava més competències i un millor finançament per al poble. A partir del 2009, l'EMD de Jesús té competències en conceptes com ara planificació urbanística; l'atorgament de llicències d'obra menor; la redacció de plans locals de dones o d'immigració; la gestió directa d'alguns serveis públics (el cementiri, el mercat, el clavegueram i la deixalleria), i plenes competències en comerç, turisme i promoció econòmica.
La mateixa fórmula per calcular el finançament és la que s'aplicarà en els casos de les noves EMD de Bítem i de Campredó. Amb tot, els dos pobles començaran la nova etapa amb una cartera de competències més reduïda.