Societat

El Sant Crist de Balaguer ja és basílica menor

El bisbe d'Urgell, mossèn Joan-Enric Vives, va oficiar la cerimònia coincidint amb la festa major

El bisbe d'Urgell, mossèn Joan-Enric Vives, va celebrar ahir al matí la missa solemne al Sant Crist de Balaguer amb motiu de la festa major en honor del seu patró. Una cerimònia que va servir també per estrenar el títol de basílica menor. Aquesta distinció li va ser atorgada el 22 de juny passat pel papa Francesc, a través d'un rescripte de la Congregació per al Culte Diví.

En la celebració litúrgica, a la qual van assistir el conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget; l'alcalde de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal, i la resta d'autoritats locals i comarcals, es van estrenar els símbols basilicals que distingeixen el temple: el conopeu i el tintinacle (tintinnabulum), que han estat dissenyats per artesans especialistes expressament per al santuari. Els símbols incorporen l'escut de la basílica i un fragment de l'himne al Sant Crist de Balaguer escrit per Mn. Jacint Verdaguer: “Siau nostra bandera, Sant Crist de Balaguer.”

Baiget va fer gala dels seus orígens balaguerins per destacar el valor del Sant Crist com a patrimoni cultural de la ciutat,“el Sant Crist sempre ha estat presenta en la vida dels balaguerins; per tant és un orgull que rebi aquest títol.” Per la seva banda, Vidal destacava el paper del bisbe Joan Enric Vives: “Va tenir la sensibilitat de detectar la prèdica que té el Sant Crist tant a Balaguer com a la resta de la comarca, i això li ho hem d'agrair.”

El santuari del Sant Crist de Balaguer s'afegeix així a les altres quatre basíliques menors que té la diòcesi d'Urgell: la catedral de Santa Maria de la Seu d'Urgell, la basílica de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp, la del santuari de Meritxell i la del santuari de Núria.

Després de la missa solemne, els actes van continuar amb la tradicional ballada de gegants, sardanes i un vermut popular. Les activitats festives programades continuaran fins diumenge, dia 13, al vespre, quan el piromusical posarà fi a la festa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia