Societat
Arbeca aplega tres fires en una per Santa Caterina
El certamen tindrà diumenge un total de 120 parades i inclou també la Fira de l'Oliva Arbequina i la Fira del Gos Caçador
Nova demostració de com es treballava la terra amb mossos i carreters
Pels volts del 25 de novembre, cada any, des d'en fa uns 500, Arbeca s'enfira. Tot i que hi ha propostes des d'avui, serà diumenge el dia de màxima activitat i epicentre de la festa. Un total de 120 parades configuraran l'extensa oferta comercial de la XXXIII Fira de Santa Caterina, un certament que inclou també la XIII Fira de l'Oliva Arbequina i la XXXI Fira del Gos Caçador.
El visitant de la fira tindrà l'oportunitat diumenge d'adquirir el primer oli de l'any i de gaudir d'una jornada al voltant de la caça, una activitat molt comuna i preuada en aquesta localitat de les Garrigues. Tot i que la fira té un marcat caràcter tradicional i aplega diverses propostes, ja clàssiques –com poden ser les demostracions de doma de cavalls o d'ensinistrament de gossos–, cada any incorpora alguna activitat al programa. Enguany, com a novetat, hi haurà una demostració de com es treballava la terra amb mules i cavalls. De 10 a 12.30 h, al final de la Costa del Pou, alguns representants de l'associació cultural Mossos i Carreters d'Albelda (de la Franja d'Aragó) ensenyaran al visitant com es preparava la terra, com es llaurava i com es feia la sembra amb animals.
D'altra banda, de 10.30 h a 13.30 h, en aquest mateix espai, tindrà lloc la desfilada canina i la mostra de gossos de cacera. Amb concurs de bellesa, ensinistrament, rastre, protecció i defensa, a càrrec de l'escola i residència canina Borgescan. I també la demostració de doma, de la mà de Caballos Meidal, de les Borges Blanques. Aquestes dues activitats són les que tradicionalment més expectatives presenten S'entregaran premis als tres millors en les categories de cadells, joves i adults. I també es premiarà el millor exemplar presentat a la fira. S'hi pot fer la inscripció gratuïta a partir de dos quarts de deu. Tanmateix, durant el matí, a l'avinguda dels Portals, es podrà fer un tast d'olives arbequines a l'estand de l'Associació de Dones L'Olivera Arbequina o participar en el I Concurs de Codonyat Casolà, amb importants premis i detalls per a tots els participants. El veredicte del jurat es farà públic a la una del migdia.
Tres propostes més completen la jornada de diumenge: un esmorzar popular de llonganissa amb fesols, a primera hora; una matinal de country amb el grup Dry Land d'Arbeca, i un concert de música de pel·lícules interpretat per la banda simfònica Unió Musical de Lleida, tots dos al Centre Cultural municipal.
La fira
25, 26 i 27. Diumenge, actes centrals
La Fira de l'Oli de Juncosa tindrà maquinària agrícola
M.J.R.Aquest cap de setmana, Juncosa, a la comarca de les Garrigues, organitza la novena edició de la Fira de l'Oli i Productes d'Elaboració Artesana amb l'objectiu de donar a conèixer el seu poble i promocionar el consum de l'oli extra verge que elabora la seva cooperativa agrícola. Aquest oli verd de qualitat i envasat rep el nom de Les Cabanes. Segons ha detallat l'alcalde del municipi, Lluís Dalmau, s'esperen un total de 35 expositors de productes d'elaboració artesana de la comarca, dels quals vuit seran de maquinària agrícola. La incorporació d'una exposició de maquinària agrícola és una de les novetats de l'edició d'enguany. L'altra és el trasllat de les parades de productes artesans al centre històric. Dalmau ha afegit que aquesta iniciativa s'ha fet amb la voluntat de donar a conèixer als visitants la riquesa patrimonial i històrica de Juncosa. Les parades s'havien instal·lat fins ara a la plaça del poble.
D'altra banda, s'han programat diverses activitats paral·leles, com una caminada popular, un taller de maceració d'herbes amb oli, un concurs d'allioli, un tast d'oli per a nens i una xerrada divulgadora sobre la història de les cabanes de volta, a càrrec de Josep Preixens. La fira és una de les més tradicionals del territori de les Garrigues i, cada any, presenta un oli d'extrema qualitat, pròpia de la DOP Les Garrigues.