Societat

Gastronomia

La Boscana ja és Michelin

El xef Joel Castanyé destaca que el seu restaurant combina la cuina casolana amb elements més atrevits i d'avantguarda

La finca on està situat el local, a Bellvís, és un dels punts forts, per la bellesa del seu paisatge

Amb molta emoció i, fins i tot, certa incredulitat encara per la fita aconseguida, es viu al restaurant La Boscana de Bellvís (Pla d'Urgell) l'obtenció –aquest dimecres a Girona– de la seva primera estrella Michelin. “Estic molt content per la meva família, que sempre ho ha donat tot per aquest meravellós ofici”, diu el seu xef i copropietari del negoci, Joel Castanyé, que també té paraules d'afecte i agraïment pel seu equip, una gran part del qual, diu, fa molts anys que treballa amb ell.

“La cuina que fem a La Boscana és autèntica i no perd els orígens”, explica Castanyé quan defineix quina és, per a ell, la base del seu restaurant. Alhora reivindica les seves arrels lleidatanes i, concretament, mollerussenques com un element que es visualitza als seus plats. Però hi afegeix: “El que passa és que som joves i estem en una era en què hem viscut una revolució gastronòmica important i per això també incloem a la nostra cuina elements d'avantguarda i una mica atrevits; al final fem un cupatge de tot.”

El xef considera que l'entorn on està situat el restaurant La Boscana els serveix d'inspiració. Situat en una finca de gairebé 60.000 metres quadrats i que disposa d'un hort propi i un galliner, entre altres, el local té en el paisatge un dels punts forts. Els altres són l'ús dels productes de proximitat i mantenir elements de la cuina tradicional. “Al final fas el que has vist a casa. El plat estrella d'aquest restaurant és una recepta de carn de la meva mare”, diu Castanyé per explicar que a la seva carta es poden trobar canelons, com els que ell solia menjar de petit els diumenges.

La Boscana va obrir les portes l'any 2009. En una primera etapa, estava centrat exclusivament en el sector de la celebració, sobretot en els banquets nupcials. Fa dos anys, però, es va decidir posar en marxa el restaurant gastronòmic –que és el que s'ha valorat de cara a l'obtenció de l'estrella Michelin–, que té vuit taules i que dóna servei a un màxim d'una trentena de persones.

Aquest negoci no és l'únic que té la família Castanyé, que també regenta el restaurant Resquitx –situat entre Mollerussa i Golmés–, que està a punt de complir el trentè aniversari i que disposa de diversos espais, tant per a celebracions com menús i servei de bar. “Teníem ganes de fer una cosa més petita en què poguéssim mimar el client”, explica el xef de La Boscana.

Un dels elements singulars del restaurant de Bellvís és, precisament, la seva cuina ja que, a diferència de la gran majoria de locals, és un lloc on solen estar els clients, concretament en una sala annexa des d'on es pot veure com es treballa als fogons. “Després d'explicar-los la carta, els invitem a venir a fer els aperitius aquí i això els agrada molt perquè poden veure el funcionament d'una cuina professional.”

El contacte del xef de La Boscana amb la cuina va arribar de ben petit, quan vivia just a sobre del restaurant Resquitx. Es va formar a l'Escola d'Hoteleria i Turisme de Lleida i a la de Sant Pol de Mar. Mentre estudiava en aquesta darrera, va fer les pràctiques al restaurant de Jean Louis Neichel. Un cop titulat, i després d'haver tornat dos anys a casa, va treballar al costat de Xavier Pellicer (dues estrelles Michelin) a l'Àbac i, just abans d'obrir el negoci de Bellvís, va estar cinc anys a El Bulli Catering.

Les estrelles Michelin de Lleida
Amb La Boscana de Bellvís, ja són tres els negocis lleidatans que tenen una estrella Michelin. El restaurant Fogony (Sort) i el Malena (Gimenells) han aconseguit mantenir-la, i són dels 166 que la tenen a la península. Nou més han obtingut les tres estrelles i 28 en tenen dues.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

La monarquia

El rei parla ‘baléà’

RESIDUS

Ultimàtum de la concessionària de Solius pel deute: diu que el 15 de maig plega

LLAGOSTERA / sANTA CRISTINA
ENDOGASTRONOMIA

Vins del Priorat i el Montsant, a la Fira del Vi de Falset i als cellers

FALSET
BANYOLES

Els veïns reclamen l’ús públic dels jardins del monestir

banyoles
OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona