Societat

festes i tradicions

Primeres representacions dels pessebres vivents

La proposta degana a la demarcació, el pessebre vivent de la Pobla de Montornès, i la més jove, l'Anno Domini, coincideixen aquest cap de setmana

A Reus s'escenificaran els retaules vivents

Pels voltants de l'ermita de la Mare de Déu de Montornès tot és a punt per rebre aquest diumenge la representació del pessebre vivent de la Pobla, una de les més antigues de Catalunya, que arriba a la 41a edició. Els organitzadors han invertit en millorar infraestructures, com ara la il·luminació de l'aparcament i la renovació d'estructures, com ara una nova casa d'obra o l'espai que acull l'àngel de l'Anunciació. Àngel Rofes explica que es tracta d'una representació que mobilitza unes 300 persones. El recorregut té quinze quadres principals alternats amb altres de més petits que fan de nexe. En conjunt donen vida al relat bíblic però també a les escenes tradicionals catalanes, amb la pagesia, el cagatió, els pastors... És una proposta clàssica “molt arrelada, que té la participació de gent de tot el municipi i de pobles veïns i que és pel que més es coneix la Pobla arreu”, diu Rofes. El pessebre també es podrà visitar per Nadal, per Sant Esteve i els dies 1 i 6 de gener.

Nou format

A pocs quilòmetres de la Pobla de Montornès, a Tarragona, aquest dissabte arrencarà un nou format de representacions nadalenques impulsada per l'associació cultural Sant Fructuós i el Museu Bíblic Tarraconense: l'Anno Domini. Es tracta d'una reconstrucció històrica, amb el major rigor possible, del primer Nadal que transportarà al públic cap a la Judea del segle I entre legionaris romans, savis arribats de l'Orient, pastors amb els ramats o la casa on va néixer Jesús de Natzaret. Tot plegat, a través de nou quadres escènics situats al passeig Arqueològic, que tindran una explicació enregistrada que combinarà la narració evangèlica amb el relat històric. El recorregut finalitzarà a la porta dels Socors, amb una mostra d'artesania procedent de Betlem. Els beneficis es destinaran a Càritas de Terra Santa. A Porrera, el pessebre vivent també serà solidari, en aquest cas, amb la Marató de TV3. Es podrà visitar diumenge.

Altres pessebres amb vida d'aquest cap de setmana estaran escenificats per mainada. Seran aquest dissabte a Riudoms, al col·legi Sant Rafael de la Selva del Camp, els dies 17 i 18 de desembre, i els retaules vivents de Reus, que compliran 28 edicions amb més d'un centenar d'actors en vuit quadres vora la Prioral de Sant Pere i les Peixateries Velles, alguns amb espectacles de dansa.

Pobla de Montornès

Dies 18, 25 i 26 de desembre i 1 i 6 de gener

www.lapoblademontornes.cat

Tarragona

17 i 18 de desembre

www.arquebisbattarragona.cat

Reus

17, 18 i 26 de desembre

www.reus.cat



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]