Societat

Territori

L'ampliació del termini per executar el pla de barris, més a prop

En espera de l'aprovació per part del govern, els municipis tindran en principi sis mesos més de marge

En les últimes convocatòries es lamenta tenir menys temps

La quinzena de municipis de la regió central que tenen projectes de pla de barris engegats veuen les coses més clares després de la trobada que dilluns van organitzar conjuntament l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC). En la reunió, els presidents de les dues entitats municipalistes –Miquel Buch i Xavier Amor– van transmetre als representants dels diversos ajuntaments les idees clau de la trobada que van fer fa unes setmanes amb el vicepresident del govern, Oriol Junqueras, i la consellera de Governació, Meritxell Borràs, a qui van fer arribar les demandes de les poblacions immerses en el pla de barris. De l'explicació, els municipis en van extreure dues idees força clares: d'una banda, que el govern assumeix el compromís de posar-se al dia en els pagaments que falten –els projectes de pla de barris són finançats al 50% entre la Generalitat i els ajuntaments però és el municipi qui avança els diners per fer les actuacions– i, de l'altra, que tot indica que el període per justificar despesa sota el paraigua d'aquesta subvenció s'ampliarà uns sis mesos, una mesura que va ser rebuda amb més o menys alegria en funció de cada cas.

Aire per a Torelló

En el cas d'Osona, on hi ha sis poblacions amb pla de barris engegat entre el 2009 i el 2010 –Roda de Ter, Torelló, Centelles, Sant Hipòlit de Voltregà, Sant Pere de Torelló i Sant Bartomeu del Grau–, la notícia es veu amb molt bons ulls en punts com ara Torelló, on estan en plena execució d'una de les grans obres del seu pla de barris –la sala polivalent–, i el fet d'haver-la d'acabar abans del desembre del 2017 els feia patir. Si s'aprova la pròrroga, els plans engegats el 2009 podran justificar obra fins al juny del 2018. En altres punts de la comarca, com ara Sant Hipòlit de Voltregà –engegat el 2010–, lamenten que s'hagin canviat les regles del joc i que el termini per executar i justificar actuacions se'ls hagi escurçat sensiblement respecte a convocatòries anteriors. En el que coincideixen els municipis osonencs és en el fet que, malgrat la pròrroga, “no es podran engegar grans projectes, sinó fer petites actuacions ja treballades”.

LES XIFRES

70%
d'execució
és la xifra que es marquen diversos municipis de la comarca d'Osona en cas que s'aprovi la pròrroga.
185
milions
es van pressupostar per als projectes de les comarques centrals. Una bona part no es podran fer.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.