Societat

Les dones, vistes des de Càritas

Les reagrupades depenen dels seus marits per a qualsevol tràmit

Porta nom de dona, com ho demostren les dades de Càritas

Hem commemorat el Dia Internacional de la Dona, aportant la nostra mirada des del coneixement de la realitat de les dones que participen en els diferents programes de Càritas. En l'àmbit jurídic ens trobem que les dones estrangeres reagrupades pels seus marits depenen d'ells per regularitzar la situació. Poden obtenir el document d'identificació si el seu marit en té però si ell el perd, la dona i els fills perden també els seus permisos de residència. Si la dona se separa, no pot renovar pel seu compte ni el seu NIE ni el dels seus fills. Està subjecta a l'autorització del marit.

En l'àmbit laboral, les ofertes de feina que reben solen ser per tenir cura de persones grans, feina que porta associada sovint les tasques domèstiques. Aquesta feina es regula per una llei diferent a la resta d'ocupacions i no preveu la prestació d'atur. Cal reflexionar sobre el paper que desenvolupen aquestes dones, ja que sovint la seva feina possibilita l'emancipació d'unes altres dones. Quan reclamem els drets de les dones, volem dir de totes les dones, no sigui que tinguem diferents mesures i que caiguem en una clara insolidaritat de gènere. Des d'alguns projectes educatius constatem amb preocupació que persisteixen els rols de gènere i que es viuen situacions de violència de gènere en les parelles d'adolescents i joves de famílies amb vulnerabilitat social. Les noies acaben reproduint estereotips femenins que les situen en posició de submissió. Reafirmem el que ja s'ha dit tantes vegades: la feminització de la pobresa. El 59% del total de les persones ateses al servei d'acollida de Càritas són dones i, en la franja d'edats de 25 a 54 anys, el nombre de dones ateses és el doble que el d'homes. Però la nostra mirada no només veu ombres. Hi ha moltes llums, com la inquietud per la formació i pel creixement personal. Admirem i celebrem la capacitat de tantes dones de tirar endavant malgrat les dificultats, els entrebancs, la solitud, les injustícies..., prova de la seva força i el seu arrelament i amor a la vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia