Societat

39ª Diada dels Raiers

Els rais solquen de nou

Els raiers de la Pobla de Segur solquen un any més les aigües de la Noguera Pallaresa per rememorar l’antic transport fluvial de la fusta

Esdevenir patrimoni de la humanitat és el pròxim repte dels raiers

Una vintena de raiers han tornat a solcar aquest cap de setmana les aigües del riu Noguera Pallaresa en la 39a Diada dels Raiers de la Pobla de Segur, una festivitat organitzada per l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa que serveix per rememorar l’antic transport fluvial de la fusta, un ofici que va desaparèixer fa gairebé un segle. La festa va viure el plat fort ahir diumenge amb la tradicional baixada dels rais i el dinar popular.

El raier convidat enguany ha estat el conseller de Cultura, Santi Vila, que va completar el descens a bord d’una de les quatre embarcacions que van completar el recorregut. Els quatre rais van baixar els sis quilòmetres que separen la presa de Llania i el Pont de Claverol encoratjats per centenars de persones que omplien els marges del riu. Només tres dels quatre rais van arribar al Pont de Claverol, ja que un d’ells es va accidentar amb una roca a prop de l’arribada i un altre va embarrancar per la part posterior. Els raiers, com sempre, van demostrar la seva perícia i cap d’ells va prendre mal.

El president de l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa, Eduard Bastús, va recordar que un dels reptes de futur és que la festa pugui ser declarada patrimoni immaterial de la humanitat, una fita que considera “totalment necessària”. “S’està treballant des de l’Associació Internacional de Raiers perquè algun país pugui presentar la candidatura i que ens englobi a totes les zones on ho celebrem, però de moment això està en suspens”, va explicar. En aquest sentit, el conseller Vila va assegurar que la iniciativa té el suport del govern. El conseller va baixar amb el primer rai, que no va tenir cap incidència, per “complir la paraula donada” i perquè “des del Departament de Cultura estem molt compromesos amb totes les expressions de cultura popular i de recuperació de les tradicions”, va dir. Bastús, per la seva banda, va avançar que l’any que ve prepararan una “edició especial” per celebrar el 40è aniversari de la festa.

La diada dels raiers va arrencar divendres amb la tradicional tallada del pi, la girellada popular i els balls i danses dels raiers. La celebració va continuar l’endemà, ben d’hora, amb la desena edició de la caminada popular l’Espardenyada, el concurs d’equilibris Biga-boja, la presentació del conte Petita història dels raiers, de Jesús Sànchez, que té les il·lustracions de Pilarín Bayés, i el ball de nit.

Recuperar la memòria històrica de l’ofici del raier al Pirineu català. Aquest és l’objectiu que busca l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa des que es va fundar, l’any 1979. La Generalitat de Catalunya va reconèixer l’any 2003 la tasca de l’entitat guardonant-la amb la Creu de Sant Jordi per mantenir viva la tradició d’un patrimoni cultural que s’hauria perdut si no s’hagués engegat aquest projecte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva
CALDES DE MALAVELLA

Finalitzen les obres de la depuradora de Can Carbonell

CALDES DE MALAVELLA

L’escola de pilots d’Alguaire estarà a punt la primavera vinent

Alguaire

Concentració per reivindicar la salut mental en el treball

girona

235 alumnes de 6è de primària ballen per l’equitat a Sant Gregori

girona

S’inicien les obres per convertir el Xalet Soler en la Casa de la Tecnologia

girona