Procés sobiranista
Forcadell: “Estic segura que els comuns s’acabaran posant al costat de la democràcia”
La presidenta del Parlament no es planteja “ni un segon” que la inhabilitin per haver complert el seu deure
Explica que el cas català ha despertat “molt interès” a l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia
La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, s’ha mostrat convençuda aquest dimarts que Catalunya en Comú “s’acabarà posant al costat de la democràcia” i de “la gent” i defensarà el referèndum del proper 1 d’octubre.
En declaracions des de Luxemburg, on participa a l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF), Forcadell ha reivindicat que l’1-O “no és absolutament de cap partit” sinó “de la gent” i, per aquest motiu, l’espai dels comuns hi acabaran donant suport. “Estaran sempre al costat de la gent, n’estic segura, perquè el referèndum és dels ciutadans, depassa els partits polítics”, ha augurat.
Malgrat els posicionaments en la línia contrària que s’han fet des de la força d’esquerres en els darrers dies, la presidenta ha creu que al final “es posaran al costat de la gent perquè hi ha una majoria de ciutadans que volen votar”.
Tampoc té “cap dubte” que l’1-O “serà vinculant”. “Serà vinculant i els comuns estaran al costat del referèndum i de la democràcia”, ha insistit.
Persecució judicial
Preguntada sobre la seva possible inhabilitació per part de la justícia espanyola, Forcadell ha dit que no hi pensa “ni un segon”. “No m’ho plantejo, no crec que m’inhabilitin, perquè en tot moment he complert amb el meu deure com a presidenta del Parlament, en tot moment he complert amb el reglament i en tot moment he defensat la llibertat d’expressió i el dret d’iniciativa dels diputats i diputades, que és el que s’ha de fer en tots els parlaments democràtics”, ha dit.
“No canviaré, no variaré ni un mil·límetre el complir amb el meu deure”, ha avançat.
Forcadell, que va exposar a la resta de parlamentaris el cas català durant una reunió diumenge, ha explicat que la persecució judicial contra la Mesa del Parlament ha despertat “molt interès” a l’APF. De fet, l’Assemblea s’ha “compromès a tractar-ho” en la seva propera comissió política, la primavera del 2018. “Això ja és el màxim, que en parlin, i que en parlin tots els països”, ha remarcat. Segons ha dit, la situació que es viu a Catalunya “ha sobtat” i “no s’entén” que “es posin querelles per debatre”.
“La Francofonia, en aquest marc de tants estats, tindrà en compte la situació a Catalunya”, ha assegurat. “Tothom té clar que el dret a l’autodeterminació és un dret humà, que s’exerceix col·lectivament, i que tots els pobles hi tenen dret, siguin excolònies o tinguin una situació diferent, com va ser la del Quebec i el Canadà i és la de Catalunya”, ha subratllat.
Diversitat lingüística i cultural
Forcadell ha intervingut aquest dimarts a l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia a Luxemburg per explicar la diversitat lingüística i cultural de Catalunya.
La presidenta del Parlament ha remarcat, en francès, i davant de representants de països com Luxemburg, Bèlgica o el Quebec que els catalans ha protegit la seva llengua dels atacs en els darrers segles. “Les generacions successives han lluitat per conservar el català malgrat les temptatives d’imposar una altra llengua i una altra identitat. Perquè la identitat, el que sentim que som, no se’ns pot imposar”, ha indicat.
“La nostra història ens ha fet sensibles a la llibertat i al respecte a la diversitat. Considerem cada llengua i cada cultura com una contribució preciosa a la humanitat”, ha reblat.
Forcadell ha defensat que la integració i la cohesió social a Catalunya s’assoleix a través de la normalització lingüística. “La diversitat és una característica de la nostra identitat col·lectiva”, ha afegit la presidenta del Parlament. Forcadell ha remarcat el model d’escola catalana, que, ha recordat, s’ha inspirat en el d’immersió del Quebec.