Cultura
La 37a Fira Tàrrega posa l’accent en la participació
La mostra, que convida a “participar, reclamar, actuar, celebrar i jugar”, presentarà 54 espectacles de 52 companyies procedents de vuit països, amb un total de 21 estrenes
Un total de 54 propostes (teatre, dansa, arts visuals, circ, música i titelles) de 52 companyies tindran lloc, fins diumenge, en 23 espais públics i sales de Tàrrega. La 37a edició de Fira Tàrrega, l’esdeveniment cultural més important de tot l’any, transforma la ciutat des d’ahir, quan l’artista Ada Vilaró i el científic Josep Perelló van arrencar, a les set de matí, urGENTestimar, una marató escènica que tindrà una durada de 40 hores i que implica prop de 400 persones. Aquesta peça inaugural pretén diluir les fronteres des de l’art i la ciència i culminarà avui divendres a les 22.15 h, amb la presència de Lídia Pujol i el quartet Brossa.
En aquesta edició, el fil conductor de la fira serà la participació de la gent, la democratització de la cultura, trets distintius de les arts de carrer. El director artístic, Jordi Duran, convida a cinc accions, que representen les cinc seccions en què s’estructura el programa: “participa” –en què el component nuclear és la participació de la comunitat–, “reclama” –produccions que plantegen mirades, temes o debats tan necessaris com d’actualitat–, “actua” –propostes on l’espectador actiu tria i esdevé part de l’espectacle–, “celebra” –arts escèniques per ser saltades, ballades, rigudes i cantades– i “juga” –la fira més lúdica–.
Tots els espectacles responen a algun d’aquests inputs. Fira Tàrrega ha esdevingut des de fa dècades el festival de referència del sud d’Europa. Per això, el director de l’ICEC, Xavier Díaz, la defineix com “una fira, un mercat i una festa”, perquè aconsegueix presentar nous treballs artístics, perquè constitueix un motor de contractació important i perquè hi intervé la ciutadania i el públic en general. L’alcaldessa, Rosa Maria Perelló, va recordar, durant la presentació de la fira a Barcelona, l’exalcalde Eugeni Nadal, que va creure en l’aposta de Comediants: “Tàrrega també gaudia del caràcter mediterrani.” Duran manté oberta la mirada més enllà de les creacions locals (el 55% són catalanes), amb artistes de vuit països i fins a setze projectes de creació que la fira ha coproduït en aquesta edició.
Per aproximar-se al gruix de la programació, a banda de la divisió per seccions, la fira organitza els Itineraris Artístics, deu recorreguts per facilitar al públic la navegació pel programa. En aquesta ocasió són deu cançons icòniques que conformen itineraris temàtics de referència. Com a novetat, també segmenta la programació mitjançant itineraris per edats (espectacles per a tots els públics, per a nens d’entre 0 a 3 anys, a partir de 3, 6, 12, 16 anys i per a adults).
Produccions com Màtria, de Carla Rovira; Diez de cada diez, una performance de l’artista visual uruguaiana Valeria Píriz; Pool (no water), dels Íntims Produccions; The legend of Burning Man, de la companyia catalana Insectotròpics; Bologna: Pasolini, de l’aclamada companyia de dansa La Veronal, o Lúcidos dels xilens La Licuadora, són algunes de les propostes per aquests dies de fira.
La fira
Del 7 al 10 de setembre
Radiografia dels espectacles
M.J.R. / J.B.Fins diumenge, 52 companyies oferiran 261 representacions dels seus espectacles, 129 seran gratuïts i 132 de pagament. Un 55% de la programació són propostes de companyies catalanes, un 27% de la resta de l’Estat i un 18% de companyies internacionals, de vuit països: Àustria, França, Itàlia, Països Baixos, Suècia, Uruguai, Xile i Portugal.
Enguany hi ha 476 artistes acreditats: 364 procedents de Catalunya, 65 de la resta de l’Estat espanyol i 46 d’internacionals. Pel que fa a les xifres professionals, la fira dilluns tenia 848 professionals inscrits, provinents de 479 entitats. Respecte als espais d’actuació, en total s’habilitaran per a la fira 23 espais, que es tradueixen en 35.000 m² d’ocupació escènica, i 80.000 m² d’ocupació d’espais i serveis. Enguany el Mercat Urbà de Fira Tàrrega es trasllada a un nou espai, La Fassina, al costat de l’estació d’autobusos.