Societat

El món llegendari del Montseny

La ruta, d'Arbúcies a Santa Fe, permet descobrir els escenaris del bon grapat d'històries màgiques que amaga el massís

Ja ho deia l'escrip­tor Víctor Bala­guer, mont­se­nyenc impe­ni­tent, devo­ra­dor de camins i de ron­da­lles, en la seva obra Al pie de la encina, escrita amb motiu de les seves esta­des a can Blanc, d'Arbúcies: «El Mont­seny és ple de supers­ti­ci­ons i lle­gen­des.» I tenia tota la raó. El massís guarda un munt d'històries màgiques que s'han con­ser­vat tot i el pas del temps, un bon gra­pat de les quals va reco­llir l'escrip­tor i ron­da­llista Apel·les Mes­tres en el seu lli­bre Lle­gen­des i tra­di­ci­ons del Mont­seny. Apro­fi­tant que Arbúcies llu­eix aquests dies un color espe­cial amb motiu de les Enra­ma­des, el Parc Natu­ral del Mont­seny pro­posa una ruta pel massís, par­tint del muni­cipi sel­vatà, que per­met des­co­brir els esce­na­ris d'algu­nes d'aques­tes històries de brui­xes, goges i dames mis­te­ri­o­ses.

El punt d'inici de l'iti­ne­rari és el cen­tre d'Arbúcies, prop de l'arbre de la Lli­ber­tat, un plàtan cen­te­nari decla­rat arbre monu­men­tal, a la plaça de la vila. Con­cre­ta­ment, al Museu Etnològic, on es pot veure un interes­sant audi­o­vi­sual de 25 minuts sobre les lle­gen­des del Mont­seny. A més, el museu dis­posa de 15 sales en les quals es pot veure una gran expo­sició sobre el pai­satge, la història, els cos­tums i les tra­di­ci­ons del Mont­seny.

La bellesa natu­ral del muni­cipi ha cap­ti­vat molts visi­tants il·lus­tres, entre els quals hi ha el pin­tor San­ti­ago Rusiñol, que avui té un iti­ne­rari dedi­cat que recorre el pas­seig de la Riera i el parc de la Glo­ri­eta, que van ins­pi­rar vuit dels seus qua­dres.

Entre els tre­sors del patri­moni natu­ral d'Arbúcies des­taca també el Jardí Den­drològic del Roquer, amb més de 150 espècies de plan­tes, mol­tes de les quals són exem­plars únics, com ara un cedre de l'Himàlaia amb pinyes de color lila o la magnòlia més gran d'Europa.

El salt de la Dona d'Aigua

Les dones d'aigua són éssers encan­tats de la mito­lo­gia cata­lana, que habi­ten en indrets d'aigua dolça, en forma de nim­fes sovint ala­des, símbol de la fecun­di­tat i la vida. A Arbúcies hi ha una cas­cada que s'ano­mena el salt de la Dona d'Aigua, que repre­senta la cabe­llera d'una d'aques­tes nim­fes, que es va casar amb l'hereu de Can Blanch, al muni­cipi. S'hi arriba per una pista que surt del polígon pro­per a l'estany de la Dona d'Aigua, dins del nucli urbà, on hi ha una pedra amb un text que fa referència a aquest ésser mitològic.

El cas­tell de Mont­so­riu

Situat entre Breda, Arbúcies i Sant Feliu de Bui­xa­lleu, sobre un turó de 650 m d'alti­tud, s'alça una de les for­ta­le­ses medi­e­vals més nota­bles de Cata­lu­nya i, segons l'escrip­tor Ber­nat Des­clot, «una de les més belles i nobles del món». Per arri­bar-hi cal anar cap a Breda i des­viar-se a mig camí cap a Fogue­res de Mont­so­riu. L'accés al cas­tell és a la mateixa car­re­tera. Cal dei­xar el cotxe i pujar-hi cami­nant durant uns 45 minuts pel camí indi­cat. Des de la for­ta­lesa en des­ta­quen les vis­tes, que abra­cen la depressió pre­li­to­ral i la costa, els mas­sis­sos del Mont­seny i les Gui­lle­ries.

Per les seves carac­terísti­ques, el cas­tell ha gene­rat mol­tes lle­gen­des. Una d'elles explica que cada nit de Sant Joan apa­reix una dama nua dalt de la torre amb una llàntia i un corn de caça que, en sonar, fa aparèixer un cava­ller sobre un cavall negre, que pren la dama i des­a­pa­reix en la fos­cor de la nit.

El Gorg Negre

Seguint l'iti­ne­rari, des de Breda, s'arriba a Gualba. En aquest muni­cipi, con­cre­ta­ment en un indret ano­me­nat el pla de les Brui­xes, explica la lle­genda que s'hi reu­nien les brui­xes per cele­brar les mal­ves­tats que ori­gi­na­ven les tem­pes­tes. Els veïns van deci­dir plan­tar-hi una creu per allu­nyar-les. Però segu­ra­ment la lle­genda més cone­guda és la del Gorg Negre, habi­ta­cle de goges o dones d'aigua, situat a la riera, al camí que va a Santa Fe.

Fageda de Santa Fe

Hi ha molts bos­cos al Mont­seny que recor­den els esce­na­ris de les lle­gen­des d'Apel·les Mes­tres, però el que més pre­dis­posa a la recre­ació d'històries màgiques és la fageda de Santa Fe, que es carac­te­ritza per la gran pobresa de la flora del sota­bosc. Per visi­tar-la, es pot arri­bar en cotxe fins a la font de Pas­sa­vets (prop del cen­tre d'infor­mació del parc natu­ral Can Casa­des) i des d'allà con­ti­nuar cami­nant per la ruta que porta fins al turó de l'Home, que fa ziga-zagues fins als pri­mers avets.

FITXA DE LA RUTA

A Arbúcies s'hi pot arribar per l'AP-7, agafar la sortida 10 d'Hostalric, la C-251 en direcció a Sant Celoni i enllaçar amb la GI-552, o per l'eix transversal, C-25.

DADES D'INTERÈS

Oficina de Turisme d'Arbúcies. Museu Etnològic del Montseny, La Gabella. Tel. 972 860 908 /972 162 477 www.arbucies.cat
Parc Natural del Montseny. Masia Mariona. Ctra. 5119, km 2,5. Mosqueroles (Fogars de Montclús). Tel. 938 475 102 www.diba.es/parcs/montseny/montseny.htm


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.