Societat

Tarragona obre el camí

El pas a la fase 1 del desconfinament s’entoma amb satisfacció ciutadana, però amb prudència des de les autoritats

La negativa del gremi hoteler a obrir portes llastra l’arrencada econòmica

L’ús majoritari de mascaretes difumina la imatge de normalitat als carrers

Les comar­ques de Tar­ra­gona van estre­nar ahir la fase 1 de la deses­ca­lada. El baix índex de con­ta­gis regis­trat arreu de la demar­cació, inclo­ses les Ter­res de l’Ebre, ha permès aflui­xar les mesu­res de res­tricció de la mobi­li­tat abans que enlloc. Serà tasca dels epi­demiòlegs con­cre­tar quins han estat els motius que han permès al sud del país, amb una població total de 815.000 per­so­nes, con­te­nir la virulència del virus, però l’alcalde de Tar­ra­gona ja va avançar ahir que no és moment per a la “rela­xació” i va recor­dar que fer un pas en fals podria abo­car a un rebrot. “El que passi a Tar­ra­gona serà fona­men­tal amb vista a la deses­ca­lada a la resta del país. Tenim una res­pon­sa­bi­li­tat i hem de fer les coses ben fetes.” En aquest sen­tit, no s’abaixa la guàrdia amb les mesu­res de pre­venció i l’Empresa Muni­ci­pal de Trans­ports (EMT) de Tar­ra­gona va infor­mar just ahir que s’han ins­tal·lat dis­pen­sa­dors de gel hidro­al­cohòlic als auto­bu­sos “per tal de posar a l’abast de la població mesu­res de pre­venció addi­ci­o­nals per evi­tar la infecció per coro­na­vi­rus”.

El dele­gat de la Gene­ra­li­tat, Òscar Peris, també va voler fer una crida a la prudència: “És el moment de la cau­tela, aquell moment en què la res­pon­sa­bi­li­tat de tots i totes podrà fer que sigui un èxit pas­sar a la fase següent del des­con­fi­na­ment.”

Prudència i cau­tela, però, sobre­tot, mol­tes ganes de sor­tir al car­rer. La pro­gres­siva recu­pe­ració de la nor­ma­li­tat i la reac­ti­vació econòmica que busca la deses­ca­lada es van fer pale­ses des de pri­mera hora a les zones comer­ci­als dels prin­ci­pals muni­ci­pis tar­ra­go­nins. Més gent vol­tant pels car­rers, per­si­a­nes apu­ja­des, bars reo­berts i ter­ras­ses ocu­pa­des trans­me­tien una sen­sació de nor­ma­li­tat que que­dava ate­nu­ada per l’ús mas­siu de mas­ca­re­tes.

A la ram­bla Nova de Tar­ra­gona, tan buida durant el con­fi­na­ment, es podia veure, després de dos mesos, movi­ment a dins de les boti­gues –podien obrir les que ocu­pen una superfície de no més de 400 metres qua­drats–. Fins i tot es van for­mar algu­nes tímides cues de cli­ents al car­rer, con­seqüència directa del límit d’afo­ra­ment que han impo­sat als locals i de l’obli­ga­to­ri­e­tat de dei­xar una distància de segu­re­tat entre per­so­nes. A dins, més segu­re­tat: gels desin­fec­tants i guants per als cli­ents, i mas­ca­re­tes i pan­ta­lles pro­tec­to­res per al per­so­nal. Tro­bar un lloc per seure en alguna ter­rassa era missió com­pli­cada: a l’hora dels esmor­zars i ver­muts, la demanda de seient a l’aire lliure ja no és una rei­vin­di­cació exclu­siva dels fuma­dors. Ara és gene­ral, perquè a dins dels locals l’accés con­ti­nua sent total­ment res­trin­git.

La fase 1 per­met a les bibli­o­te­ques obrir, sem­pre que limi­tin l’accés a un terç de l’afo­ra­ment que tenen permès. La bibli­o­teca de Tar­ra­gona va infor­mar ahir que, de moment, seguirà tan­cada. Sí que van reo­brir les lli­bre­ries, com La Capona, amb afo­ra­ment limi­tat, man­te­nint les distàncies entre per­so­nes i amb l’ús de mas­ca­re­tes. En el cas de la lli­bre­ria Adserà, a mig matí encara con­ser­vava pen­jat a la porta el paper en què s’anun­ci­ava que, fins al dia 11, només s’hi ate­nia amb cita prèvia. L’entrada en la nova fase va dei­xar l’anunci cadu­cat.

A Reus, el cen­tre comer­cial també es va des­pre­cin­tar ahir després de set­ma­nes d’hiber­nació forçosa. L’ober­tura de les boti­gues va ser gene­ra­lit­zada. L’alcalde, Car­les Pelli­cer, afir­mava que “el comerç té ganes d’obrir”. A Tor­tosa, el 90% de les boti­gues del cen­tre comer­cial i alguns bars van apu­jar la per­si­ana en el pri­mer dia de la fase 1 a les Ter­res de l’Ebre. La gent tenia ganes de com­par­tir taula, pren­dre un cafè i retro­bar cone­guts i amics, i el temps, sol i calor, ho va posar fàcil.

El turisme con­ti­nua enca­llat

En gene­ral, la reac­ti­vació del petit comerç i dels bars va ser trans­ver­sal arreu del Camp de Tar­ra­gona i les Ter­res de l’Ebre. En canvi, el sec­tor hote­ler con­ti­nua lluint el car­tell de “tan­cat”. Les res­tric­ci­ons a la mobi­li­tat que encara imposa l’estat d’alarma pro­hi­bei­xen els des­plaçaments fora de la demar­cació i el gremi hote­ler ja havia avançat la set­mana pas­sada que amb aques­tes con­di­ci­ons no hi ha demanda i que, per tant, de moment no té sen­tit obrir ni con­trac­tar per­so­nal.

El con­trast es va fer evi­dent en zones emi­nent­ment turísti­ques com Salou i la Pineda. Sense els hotels oberts, l’acti­vi­tat és mínima als car­rers, i la majo­ria de nego­cis (boti­gues, bars i res­tau­rants) van pre­fe­rir roman­dre tan­cats perquè depe­nen direc­ta­ment dels turis­tes. L’excepció a la qui­e­tud la posava una noia danesa que fei­ne­java atra­fe­gada en un bar res­tau­rant, amb una aco­lli­dora ter­rassa, situat a prop de l’hotel Gran Palas. “Obriré avui, encara que sigui perquè els veïns sàpiguen que ja estem tre­ba­llant”, deia. Expli­cava que havia habi­li­tat un sis­tema de llums per poder veure, des de la ter­rassa mateix, si el lavabo estava lliure o ocu­pat. “Així ningú s’ha d’espe­rar a dins del local.” Quan se li pre­gun­tava si, com­pa­ra­ti­va­ment amb altres anys, arri­bats a aquest punt ja s’hau­ria d’estar entrant en la tem­po­rada alta, ella res­po­nia: “Digues-m’ho tu, jo no ho sé. És el pri­mer any que ens hem deci­dit a aga­far aquest local, ja veus quina tem­po­rada hem triat, un encert.”

L’alcalde de Salou, Pere Gra­na­dos, va eme­tre un ban per fer “una crida a la res­pon­sa­bi­li­tat social”, amb l’objec­tiu d’evi­tar la pro­pa­gació i el risc de con­tagi del coro­na­vi­rus. D’aquesta manera, segons ell, es pot avançar cap a “l’objec­tiu de ser un muni­cipi net, sa, segur i lliure de Covid-19, capaç de garan­tir la salut de la població i la segu­re­tat com a des­ti­nació, fet que aju­da­ria a reac­ti­var l’eco­no­mia local”.

Con­fi­nats, per uns metres

Men­tres­tant, veïns de Cunit lamen­ten que se sen­ten en “terra de ningú”, perquè, tot i pertànyer admi­nis­tra­ti­va­ment a la demar­cació de Tar­ra­gona, s’han que­dat sense poder avançar cap a la fase 1, ja que el muni­cipi està ads­crit a l’àmbit Metro­po­lità Sud, dins la regió sanitària de Bar­ce­lona.

Un car­rer divi­deix Cunit i Cala­fell i, ahir, cadas­cuna de les vore­res també mar­cava una diferència de fases del des­con­fi­na­ment. Tot i que els dos pobles for­men part de la mateixa comarca i com­par­tei­xen trama urbana, tenen assig­na­des regi­ons sanitàries dife­rents, fet que els situa a dife­rents nivells de la deses­ca­lada. “Som Baix Penedès, però estem en terra de ningú”, s’excla­mava en decla­ra­ci­ons a l’ACN Rosa Maria Coro­mi­nes, veïna del car­rer limítrof entre els dos muni­ci­pis, que con­si­dera que la situ­ació “sem­bla una presa de pèl”.

A Cala­fell es van omplir les tau­les a les ter­ras­ses dels bars i les boti­gues ja van començar a obrir, men­tre els veïns ento­ma­ven el des­con­fi­na­ment amb il·lusió: “Hem recu­pe­rat una mica la vida”, asse­gu­ren.

Per la seva banda, als veïns de Cunit pro­pers a Segur de Cala­fell els tocava començar la set­mana amb certa “resig­nació”. El seu muni­cipi és el pri­mer del Baix Penedès, fron­te­rer amb el Gar­raf, però per­tany a l’àmbit Metro­po­lità Sud, amb l’hos­pi­tal de Sant Pere de Ribes com a refe­rent. Al cos­tat, el poble veí de Cala­fell –for­mat per Segur, Cala­fell Platja i Cala­fell Poble– està inclòs a la regió del Camp de Tar­ra­gona i té com a hos­pi­tal de referència el del Ven­drell.

Un cas simi­lar es viu a Oli­ana (Alt Urgell) i a Ponts (Noguera). Tenen un nom­bre d’habi­tants simi­lar i estan vin­cu­lats soci­o­e­conòmica­ment pel fet d’estar sepa­rats per una distància de 25 quilòmetres. En canvi, els toca viure el procés de des­con­fi­na­ment de manera ben dife­rent.

El pri­mer, situat a la banda sud-est de la regió sanitària piri­nenca, ja ha avançat cap a la fase 1, men­tre que Ponts, al nord-est de la de Lleida, con­ti­nua en fase 0.

90%
del comerç a les zones en fase 1 va obrir les portes, segons dades de Pimec Comerç. L’agrupació de botiguers va informar que també els comerços de les zones en fase 0 havien aprofitat ahir per obrir més que altres setmanes, amb percentatges de fins al 70% en alguns municipis, tot i que sempre amb cita prèvia.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.