Societat

Alguns cementiris requereixen cita prèvia per Tots Sants

Lleida i altres ajuntaments donen hora per no col·lapsar els cementiris en temps de Covid

La resta de consistoris faran controls d’entrades amb la policia local i els vigilants dels recintes

Diversos ajuntaments han decidit que per tal de poder regular les entrades i sortides als seus cementiris municipals en aquesta propera jornada de Tots Sants, que és diumenge, donaran cita prèvia. També, i per culpa de la pandèmia, altres ajuntaments, si bé no aplicaran aquests controls, sí que han establert mesures de seguretat extraordinàries, com ara més vigilància per part de les policies locals, i, sobretot, han allargat o avançat els horaris de tancament i d’obertura, donat el volum de gent que s’espera que aquest any vagi als cementiris. Les previsions per a aquest diumenge de Tots Sants (el Dia dels Difunts és el dia 2, però tradicionalment es va al cementiri el dia 1 perquè és festa) són que les visites seran més nombroses que mai, perquè la pandèmia ha causat la mort de molta gent i, malauradament, la majoria de víctimes no han pogut pràcticament ni ser acomiadades.

Un dels ajuntaments més grans que demanen cita prèvia és el de Lleida. Si s’entra a la pàgina web de la Paeria, hi ha la possibilitat de demanar hora per internet en diferents trams del dia, tant per a divendres com per a dissabte i diumenge, el dia que, segurament, serà més sol·licitat. Les cites es poden demanar a la mateixa pàgina web, com si es comprés una entrada. Les entrades són gratuïtes.

Entre els altres ajuntaments que també han decidit aquesta mesura hi ha, per exemple, el de Tiana, al Maresme. Es pot demanar hora per telèfon a l’Ajuntament i, un cop obtinguda la cita, el sol·licitant té un marge de mitja hora per anar al cementiri, sol o com a màxim amb cinc persones més. Segons l’Ajuntament, la idea és que en cada tram de mitja hora no hi hagi mai en tot el cementiri més de 75 persones.

En canvi, en altres municipis molt grans, com ara Barcelona o Girona, no s’ha de demanar cita prèvia, tot i que sí que han extremat les mesures de seguretat i hi haurà controls de la policia i dels vigilants dels cementiris perquè no se sobrepassi la capacitat màxima permesa. El Procicat estableix que en les visites als cementiris s’ha d’aplicar un control d’aforament respectant sempre el màxim d’una persona per cada 2,5 metres quadrats. S’ha d’informar sobre aquest aforament i senyalitzar-lo. Als grans cementiris està limitat a un màxim de 2.000 persones alhora o s’han d’establir sectors amb un màxim de 2.000 persones. També recomana ampliar els horaris per poder repartir el flux d’usuaris, establir entrades i sortides diferenciades sempre que sigui possible, utilitzar marques al terra, senyalització, tanques o cinta, i disposar d’agents de control de totes aquestes mesures. A més, és obligatori dur mascareta i es prohibeix menjar o beure al cementiri. Grans cementiris com el de Girona recomanen “avançar les visites” i no esperar a diumenge.

LA DATA

2/10/20
és el Dia
dels Difunts establert per l’Església catòlica, però es va al cementiri per Tots Sants, que és festa.

LES XIFRES

14.500
persones
han mort a Catalunya des del gener fins a l’octubre d’aquest any, 3.500 més que el 2019.
2.000
persones
com a màxim poden coincidir en un gran cementiri, segons ha fixat el Procicat.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.