Societat

meteorologia

La primera onada de calor de l'estiu s'acostarà als 40 graus

El Servei Meteorològic de Catalunya preveu que les temperatures més altes es registraran entre avui i divendres a les comarques de Ponent · L'elevada humitat incrementarà la sensació de calor a tot el litoral

L'estiu es vol fer notar. Després de dues setmanes d'augment moderat i intermitent de les temperatures, entre avui i divendres bona part de Catalunya viurà la primera important onada de calor de l'any. En algunes comarques, els termòmetres fregaran la barrera dels 40 graus i, a més, la sensació de xafogor serà molt intensa a prop de la costa.

Santi Segalà, cap de l'equip de prevenció i vigilància del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), destaca que entre avui dimecres i el cap de setmana bona part de Catalunya pot estar afectada per “l'episodi de calor que ha sorgit de l'Àfrica i afecta Andalusia des de dilluns”. “El punt àlgid d'aquest increment de temperatures es registrarà a Catalunya demà dijous a les comarques de Ponent, Catalunya central i punts del prelitoral”, ha indicat Santi Segalà, tot i puntualitzar que les previsions actuals només indiquen temperatures lleugerament superiors a les que són habituals per a aquesta època de l'any. Per avui, l'SMC preveu que les temperatures màximes se situïn “entre els 28º C i els 33º C al litoral, entre 29º C i els 34º C al Pirineu i entre els 33º C i els 38º C a la resta, puntualment més altes a Ponent i a la vall de l'Ebre”. Demà, les temperatures mínimes i màximes seran lleugerament més altes que les d'avui, i per divendres es “preveu el pas d'una pertorbació amb algunes tempestes i precipitacions”, explica Segalà.

Les previsions de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEM) indiquen que, a Catalunya, les temperatures començaran a baixar de forma lleugera aquest dissabte, especialment al Pirineu. Els experts de l'AEM, d'altra banda, expliquen que “la temperatura encara relativament fresca de l'aigua del mar limitarà les màximes en el litoral a valors de l'ordre de 30 graus o lleugerament superiors, però la major humitat ambiental en aquesta àrea portarà associada una sensació de xafogor molt acusada”.

Les temperatures màximes registrades ahir tarda a les estacions automàtiques de l'SMC van correspondre a Vinebre (35,9 graus), Seròs (34,4), Benissanet (34,3), Aldover (33,8), Torroella de Fluvià (33,7), Ascó (33,3) i el Masroig (33,2).

LES XIFRES

35,9
graus
va ser la temperatura màxima ahir a la tarda a Vinebre, la més alta de les estacions de la Generalitat.
40
graus
van registrar ahir a Montoro (Còrdova) i Andújar (Jaén), una de les temperatures més altes de l'Estat.

Pla sanitari contra les calorades

Fa una setmana que el departament de Salut va activar el pla d'actuació per prevenir els efectes d'una onada de calor sobre la salut (POCS), dissenyat per minimitzar els riscos de les elevades temperatures en col·lectius especialment vulnerables, com ara gent gran, malalts crònics, nadons i treballadors de sectors com la construcció i l'agricultura. El pla, que es va posar en marxa per primer cop l'estiu de 2004 –després de la intensa onada de calor registrada l'any anterior que es va cobrar desenes de vides a Europa–, inclou la difusió de recomanacions per combatre els efectes de les elevades temperatures tant a través de campanyes informatives generals com de plans específics als centres de salut, residències geriàtriques, centres d'internament, etc. D'altra banda, els serveis sanitaris i socials elaboren un cens de les persones de més risc que, en cas d'onada de calor, s'utilitza per fer un seguiment individualitzat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

BANYOLES

L’INS Josep Brugulat torna a participar en el City Nature Challenge

BANYOLES
societat

L’equip de govern vol posar el nom de Terricabras a una plaça o un carrer

girona
Urbanisme

Barcelona aprova la remodelació d’un espai de muntanya a Torre Baró

Barcelona
Medi ambient

Paisatges blancs a Altafulla i Torredembarra per la calamarsada

Altafulla
lloret de mar

La Plataforma per la Pau, guardó Sa Gavina 2024 de la Festa de la Cultura

lloret de mar
QUART

El ple aprova una modificació de crèdit per al projecte de la nova biblioteca

QUART
Regne Unit

Cinc migrants moren en l’intent de creuar el canal de la Mànega

Barcelona
GIRONA

El Servei Municipal d’Esports ofereix 228 places en 23 cursos aquest estiu

GIRONA
societat

Multarà per l’excés de soroll i el consum d’alcohol al carrer

Sabadell