Societat

La costa menys brava

Després d’una Setmana Santa desbordats, amb col·lapses més propis de l’estiu, el litoral del Baix Empordà recupera una estampa hivernal, amb poca activitat

Els empresaris reclamen llibertat de moviment, com a mínim, gironina

La Costa Brava Cen­tre, el lito­ral del Baix Empordà, va bullir d’acti­vi­tat per Set­mana Santa. Molts segons resi­dents ja s’hi havien ins­tal·lat per Rams, però, mal­grat això, els dies de vacan­ces, fins dilluns, el flux de trànsit d’arri­bada per l’auto­via era intensíssim des de Bar­ce­lona i Girona, i també per la mobi­li­tat en el tram entre Sant Feliu de Guíxols i Pala­fru­gell, i a les car­re­te­res de la sub­co­marca de l’Empor­da­net. L’ocu­pació hote­lera va vore­jar el 80%, una dada posi­tiva, però que no reflec­tia el volum de gent que com­pli­cava la missió de tro­bar taula en molts res­tau­rants i ter­ras­ses. I pels pas­se­jos marítims i camins de ronda, així com per l’eix comer­cial de Platja d’Aro, va arri­bar a sem­blar estiu. Aquest cap de set­mana, en canvi, entre el retorn al con­fi­na­ment comar­cal i la pluja de dis­sabte, molts hotels i nego­cis retor­nen als ERTO o es plan­te­gen tor­nar a abai­xar per­si­a­nes, com a mínim fins a la fi de l’estat d’alarma.

El dis­sabte rúfol afa­vo­ria que hi hagués car­rers soli­ta­ris, però ahir al matí, asso­le­llat, l’auto­via deserta era el millor indi­ca­dor de l’absència de visi­tants. També l’irri­sori per­cen­tatge de vehi­cles amb eti­queta ambi­en­tal de la DGT, que delata molts dels metro­po­li­tans. Bui­dor pre­do­mi­nant a les ter­ras­ses, igual que a l’eix comer­cial de Platja d’Aro, on l’Asso­ci­ació d’Empre­sa­ris (Adem) ha tor­nat a recla­mar aquesta set­mana mesu­res menys dràsti­ques, com ara un tan­ca­ment per regi­ons sanitàries, per garan­tir un mínim d’acti­vi­tat en un muni­cipi on fun­ci­o­nen només si mul­ti­pli­quen la seva població habi­tual, d’unes 8.000 per­so­nes. Els tot just 133.000 habi­tants de la comarca –i amb molts sala­ris ara mateix pen­dents d’ERTO o que els autònoms reac­ti­vin ingres­sos– no dema­na­ran allot­ja­ment, i tam­poc són prou massa crítica per a un tei­xit comer­cial que depèn del turisme. Des del gremi hos­ta­ler del Grup Costa Brava Cen­tre, la gerent, Judit Llo­be­rol, també lamen­tava els per­ju­di­cis del retorn al con­fi­na­ment comar­cal, amb dese­nes de reser­ves can­cel·lades o, en el millor dels casos, ajor­na­des sense data. Ho expli­ca­ven des de l’hotel Sant Roc de Cale­lla de Pala­fru­gell ahir a l’agència ACN: hi pre­ve­ien una ocu­pació del 40% aquest cap de set­mana, però tots els hos­tes que espe­ra­ven eren de fora de la comarca.

Pas­se­jants autòctons o estran­gers

A les ter­ras­ses de bars i res­tau­rants s’han hagut de con­for­mar amb la demanda inte­rior, que en alguns casos –com ja passa habi­tu­al­ment a finals d’estiu– ha gau­dit del retorn a la tran­quil·litat, després de la sen­sació de cert col·lapse durant el pic de la Set­mana Santa. Però qui més qui menys és cons­ci­ent que el sec­tor turístic con­ti­nua en una situ­ació límit. El mer­cat ambu­lant domi­ni­cal de Sant Feliu de Guíxols i les rega­tes inter­na­ci­o­nals de surf d’estel a Palamós sal­va­ven l’ambi­ent a les dues pobla­ci­ons. On encara hi havia una certa afluència des­ta­ca­ble de gent era al nou tram de camí de ronda a Palamós, menys que la set­mana pas­sada, quan l’havien obert al públic i gai­rebé no s’hi podia pas­sar, però cons­tant. Alguns expli­ca­ven que ahir sí que hi gosa­ven. I també diver­sos fran­ce­sos, que com que no resi­dei­xen en cap comarca sí que es poden moure. Però es con­firma la tendència gene­ral que les pas­se­ja­des miren més cap a la natura i menys cap a zones urba­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.